Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Als we onze ouders hebben opgeborgen…

Als we onze ouders in het verpleeghuis hebben opgeborgen, willen we niet horen dat er daar fouten worden gemaakt. Als we onze partner er hebben achtergelaten, willen we niet weten dat er onvoldoende controle is op de medicatie. En daarom is het goed dat er een inspectie is.

Als we die pijnlijke stap hebben moeten zetten, dan willen we enkel zien dat de verpleegsters zich het vuur uit de sloffen lopen en dat de arts altijd oog en oor is. Dan willen we ons geweten sussen. En daarom is het goed dat rapporten van de inspectie voor de gezondheidszrog openbaar zijn.

Zwarte lijst

De afgelopen weken is er commotie over een zogenaamde zwarte lijst van verpleeghuizen die onder de maat hebben gepresteerd. De lijst is door de staatssecretaris gepubliceerd in opdracht van de Tweede Kamer. Alle media hebben er aandacht aan besteed.

De afgelopen dagen is de nadruk komen te liggen op de verontwaardiging van de verpleeghuizen dat hun goede naam te schande wordt gemaakt. Natuurlijk, ze hebben fouten gemaakt, maar waren al lang weer op de goede weg. Kijk maar naar de verbeteringen. Zo luidt hun boosheid.

Imago

Ik lees dat sommige verpleeghuizen overwegen naar de rechter te gaan vanwege de toegebrachte imagoschade. Ze hebben de rollen handig weten om te draaien. Het gaat niet meer om hun fouten, maar om de fout die het publiceren van een zwarte lijst kennelijk is. Met als schuldige de staatssecretaris en de politici, en uiteindelijke de media en de inspectie.

En dat is een gevaarlijke ontwikkeling die zich kan keren tegen de openbaarheid van de inspectierapporten, die wij, die onze ouders hebben achtergelaten, niet willen lezen. Want we kúnnen ze lezen, als we willen. En dat kan iedereen, die de website van de inspectie IGZ in de gaten houdt. Ze worden daarop namelijk altijd al gewoon gepubliceerd.

Flauwekul

Die hele zwarte lijst is flauwekul. De rapporten waren al lang openbaar. Bijvoorbeeld die van de Titusbrandsmahof in Almelo. Het was allemaal al lang te lezen. De lijst is een verzameling oude documenten.

De inspectie controleert, maakt afspraken en publiceert ongeveer een half jaar later het betreffende rapport. Media die erover willen schrijven, kunnen dan vragen of het verpleeghuis al beterschap heeft getoond. Het antwoord van de instelling is dan: “Jazeker”, dat van de inspectie: “Nou, een beetje, het is nog te vroeg om te juichen”.

Riskant

De huidige discussie dreigt zich tegen het openbaar maken van de onaangename waarheid over verpleeghuiszorg te keren. En dat is riskant, omdat dan helemaal niemand meer objectief en op basis van regels toekijkt.

Zinvoller zou het zijn om te discussiëren over de vraag of dergelijke inspectierapporten meteen openbaar gemaakt moeten worden als ze zijn opgesteld. Zodat iedereen op dat moment al weet dat er bijvoorbeeld is geconstateerd dat er gevaar voor de patiënt kan ontstaan omdat het medicijngebruik onvoldoende wordt vastgelegd. Tenslotte is dát het moment om ‘wij die het allemaal liever niet willen zien’ moeten worden wakker geschud om voor onze ouders of partner vragen te stellen.

Zien

Natuurlijk is het goed tegelijkertijd te bekijken of er teveel regeltjes en te weinig mensen zijn, of er andere oorzaken van gebrekkige verzorging zijn. Natuurlijk moeten we alles doen om de verpleegsters – petje af – te ondersteunen, net als de artsen. Natuurlijk moeten we ons afvragen of we ten onrechte van een verpleeghuis te hoge verwachtingen hebben, zoals Livio-directeur Van de Logt aangeeft.

Maar zolang er een systeem van regels is afgesproken is het essentieel dat de inspectie die controleert en met iedereen deelt; opdat wij het wél zien. Verpleeghuizen moeten met publiciteit daarover leren omgaan. CarintReggeland kwam halverwege deze maand uit zichzelf naar buiten met de inhoud van een recent onderzoek van IGZ dat vond dat zaken beter moesten. Het werd niet heel erg concreet, maar is wel een te prijzen houding van de zorgorganisatie.

Blogs