Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | ‘55 zedenzaken op middelbare scholen’

De politie noteerde vorig jaar 4.460 incidenten op middelbare scholen. Dat heeft staatssecretaris Bonhoeffer van onderwijs bekend gemaakt. 55 daarvan waren zedenzaken.

“Dit valt ontzetten mee”, zei de staatssecretaris. Lichte zorgen maakt hij zich wel over het Gomorracollege in Enschede, waarvan de politie in twee weken maar liefst drie meldingen van zedenzaken kreeg.

De burgemeester van Enschede vindt zelfs die lichte zorg overdreven. Hij haastte zich de cijfers te nuanceren. Ruim 2.000 van de meldingen bij de politie betrof het plakken van kauwgom onder stoel of tafel. Een kleine 1.000 betreffen het weggooien van brood. Kortom, echte misdrijven komen weinig voor.

Desondanks reageren bewoners van Enschede heftig geschrokken. Ouders van leerlingen van andere scholen, die langs het college moeten fietsen, begeleiden hun kinderen op die gevaarlijke weg. De actiegroep Demonstranten Tegen Gomorra (DTG) bereidt een protestmars voor.

Daar tegenover staat een groep ‘Welkom in de pubertijd’, die met steun van Paul de Leeuw een ander geluid wil laten horen, namelijk dat we ooit allemaal niet normaal zijn geweest vanwege de hormonen, maar dat dit in de meeste gevallen wel overgaat, of dat het eigenlijk helemaal niet overgaat, maar dat dat juist weer normaal is.

Selectief
Tot zover de persiflage op de cijfers over bij de politie gemelde incidenten op opvanglocaties voor vluchtelingen, die afgelopen week het nieuws hebben beheerst en heel selectief zijn gebruikt. Vervang middelbare scholen door carnavalsfeesten of hockeyverenigingen, en er zal een vergelijkbaar overzicht te maken zijn. Alleen is er geen bewindsman zijn die dat soort cijfers gaat verzamelen.

Omrekenen
Interessant is de berekening die journalist Leo van Raaij van Twentsche Courant Tubantia toepast op de cijfers van opvangplekken voor vluchtelingen in Twente en de Achterhoek. Als de cijfers omrekent naar aantal incidenten per bewoners en die afzet tegen aantal incidenten in een gemeente per bewoner, dan is er amper een verschil.

Analyse
Interessant ook is de beschouwing van Godfried Engbersen (hoogleraar sociologie), Roel Jennissen (onderzoeker bij het WODC) en Jaco Dagevos (hoogleraar integratie en migratie) in NRC Handelsblad. Zijn onderzochten in hoeverre asielmigranten die in de tweede helft van de jaren negentig naar Nederland kwamen betrokken zijn bij criminaliteit.

Hun conclusie is dat zij drie keer zo vaak als verdachte in de politiestatistieken belanden als autochtone Nederlanders. Maar als je rekening houdt met de samenstelling van de groep naar onder meer leeftijd, de vraag of ze alleenstaand zijn en waar en hoe ze zijn gehuisvest, dan wijkt dat totaal niet af van een vergelijkbare Nederlandse groep. Etnische-culturele factoren spelen amper een rol, algemene sociaal demografische wel.

Tenslotte zeggen zij dat het belangrijk is daar rekening mee te houden bij de manier waarop de huidige vluchtelingenstroom in Nederland wordt opgevangen. Ze zeggen het niet met zoveel woorden, maar het lijkt wel een waarschuwing voor al te grote concentratie van jonge, alleenstaanden.

Zorgvuldig
In z’n algemeenheid doen ze een beroep op iedereen om cijfers zorgvuldig te gebruiken. Dat geldt wat mij betreft zeker voor de media, die achter de getallen moet kijken en dat niet vaak genoeg doet, maar tevreden is met “55 zedenzaken? Zoooo!”

De groep die op zoek is naar bewijzen voor de stelling dat vluchtelingen verkrachtende mannen zijn, wordt te gemakkelijk op z’n wenken bediend. Die ‘55’dook overal prominent op, terwijl de toelichting erbij van de staatssecretaris was: “Als er inhoudelijk naar de zedenmisdrijven gekeken wordt, blijkt dat het grootste gedeelte van de meldingen zich tussen bewoners van een opvanglocatie hebben afgespeeld. Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA-opvanglocatie in die plaats”. Het staat in Nederland dus mogelijk 1-1.

Frank Timmers

Blogs