Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Almelo heeft super jonge schillenboertjes (2)

“Ze komen altijd 's morgen. Zelf ben ik dan niet thuis maar zet alles bij de voordeur. Gaat altijd prima”.

Dat was een van de mailtjes die ik kreeg na mijn vorige blog over de terugkeer van de schillenboer in Hengelo. Ik vroeg naar herinneringen of vergelijkbare initiatieven.

Nooit weggeweest

Op basis van de reacties kom ik heel snel tot de slotsom dat Hengelo niet uniek is. Een bewoner uit Almelo vertelt dat kinderen van de Oosteresschool al jaren op donderdagochtend langskomen om voedselresten op te halen.

De schrijver bericht: “De schillenboer is nooit weggeweest. Al sinds jaar en dag (meer dan 30 jaar) haalt de Oosteresschool in Almelo iedere donderdag schillen op. Deze worden gebruikt voor het voederen van het vee dat bij de school hoort. Maar misschien telt dit niet omdat het om een educatieve zaak gaat en gewoon zo zijn en niet uit de koker van "gestudeerde" mensen komt.”

Nou, voor mij telt het wel. Ik ga de school eens vragen of we donderdag een kijkje kunnen nemen. Bovendien kan ik me voorstellen dat deze superjonge schillenboertjes voldoen aan het profiel dat een vrouw in mijn eerste blog schetste: “De schillenboer was een hele mooie man met een beetje tandloos gebit”. Alleen is het bij leerlingen tijdelijk.

Wennen

Haarlem heeft net als Hengelo een plan heeft om de schillenboer te introduceren in de binnenstad. Een datum is er nog niet. De gemeenteraad moet eerst nog over een strategisch afvalplan besluiten waarvan deze proef deel uitmaakt. Daarin staat: “Via een pilot met de inzet van een schillenboer worden deze huishoudens eerst gestimuleerd tot het apart houden van de GF-fractie. Wanneer de huishoudens hieraan gewend zijn wordt overgeschakeld op de reguliere inzameling via een GF-container in de buurt. Op basis van de resultaten kan de aanpak ook uitgetest worden bij de hoogbouw.” Het voortuitzicht van een schillencontainer lijkt mij niet zo prettig. Misschien moet Haarlem bij Hengelo te rade gaan over een betere verwerking.

Werkervaring

Een ander bracht een bijzonder project in Neede in herinnering door een krantenknipsel erover mee te sturen. De inhoud is vermakelijk.

De schillenboer was in de jaren tachtig in Neede een baan om werkervaring op te doen. Vooral langdurig werklozen van boven de veertig hebben het als springplank naar vast werk gebruikt. Het project was een initiatief van onder anderen de Noordijkse landbouwer H. Tijert. (In die tijd noemde de krant mensen nog niet bij hun voornaam). Hij kocht de etensresten en voerde ze aan zijn varkens - niet aan zijn koeien omdat die er volgens hem te vet van werden.

In 1985 meldde Twentsche Courant Tubantia dat er in Neede, Eibergenen Borculo 90 ton schillen en oud brood per jaar werden opgehaald door mensen van de stichting De Schillenboer. De reden van de publicatie was het tekort aan schillenboeren op dat moment. Teveel deelnemers hadden werk gevonden en de huishoudens die op hun komst waren gaan rekenen, bleven met volle emmers achter. Toen van de overgebleven schillenboeren er ook nog eens twee op sollicitatie waren, regende het telefoontjes ‘van mensen die ons hadden gemist’, zei schillenboer de heer J. Krijt.

Zou deze heer J. Krijt nog te vinden zijn? Mail naar f.timmers@tctubantia.nl

Blogs