Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Bijna alle politie zit binnen

Van de tien politiemensen loopt er maar één op straat en zitten er tien binnen. Zo lijkt het althans als het om jeugdgroepen in Twente gaat.

Beter heb ik het probleem van de bureaucratie bij de politie niet in beeld gezien op een plaatje voor het Veiligheidsoverleg in de regio Twente. Het gaat over jeugdgroepen die vervelend zijn. Wat te doen om een goed beeld te krijgen van zo’n jeugdgroep die moet worden aangepakt?

Scan
Er moet een scan worden gemaakt van zo’n stel lastpakken, mogelijke criminelen van de toekomst. Er komt heel wat politie aan te pas, dat is duidelijk, maar de meesten zitten binnen of lopen van het ene naar het andere bureau. Eentje houdt daarbij zijn pet op.

Fluitend
Kijk maar eens goed naar het plaatje hieronder, dat overigens kunstig is gemaakt. Op zijn dooie gemak komt links onderin (buiten) een politieman fluitend aanwandelen over de tegels van het wijkgericht netwerken om een briefje af te geven met de problemen in de wijk.

Koffie
Tsja, en daarna gaat het van het ene bureau naar het andere, vliegen blaadjes over en weer, worden berichtjes via de pc verstuur, bepalen de kale burgemeester, de mannelijke baas van de politie en de vrouwelijke van het Openbaar Ministerie onder het genot van een kopje koffie de prioriteiten.

Hangen
Veertien ketenpartners zijn druk bezig met jongeren die nergens zijn te zien. Nee, die hangen bij mij op het schoolplein en ik vrees dat als de scan van de groep klaar is, het plein er verlaten bijligt. Er is ergens anders weer een groep met een wat andere samenstelling.

Eenvoud
Ik ben niet deskundig op het gebied van organisaties en van ketensamenwerking, maar mijn indruk door dit plaatje is dat het eenvoudiger moet. Anders krijg je de bekende verhalen: er gaat ergens helaas iets mis maar er gelukkig werd wel goed samengewerkt tussen de ketenpartners.

Maandag vergadert de regio erover.

Blogs