Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | De ‘Allah is de grootste-test’ is belachelijk

Bijna duizend mensen stonden zaterdag in Enschede te luisteren naar een oproep tot gebed vanuit een moskee die in geen velden of wegen te bekennen is.

Hoe lachwekkend of surrealistisch is dat? Met reactieformulieren in de aanslag staan honderden mensen geconcentreerd te luisteren naar de azan, de islamitische oproep tot gebed. Die komt niet uit een moskee, nee, maar vanaf een paal en wordt op vijf verschillende volumes in het rond gestrooid.

De moskee is op dit moment niet meer dan een gelikte artist impression. Grond moet nog worden gekocht, geld voor de bouw nog ingezameld en het bestemmingsplan nog gewijzigd en op z’n vroegst staat het gebedshuis er over een jaar of vijf. Het lijkt alsof de gemeente in overleg met de bewoners geluidszoneringen wil vastleggen alsof het om een vliegveld gaat.

Volume
Je druk maken om het geluidsvolume van een oproep tot gebed die één keer per dag klinkt, is flauwekul in het kwadraat. Het moskeebestuur zei vandaag dat drie keer per week ook voldoende is. Zie, dat maakt het flauwekulgehalte nog groter. Dan is één ook voldoende en uiteindelijk is zelfs nul toereikend. De echte gelovigen komen toch wel en bidden toch wel.

De gemeente zegt dat ze deze heikele kwestie eerst geregeld wil hebben alvorens in het voorjaar een besluit te nemen of de verkoop van de grond kan doorgaan en de verandering van het bestemmingsplan in gang kan worden gezet. Ook dat is onzin. In Enschede zal de verkoop van grond toch niet afhangen van één keer per dag een dikke minuut onverstaanbaar gezang in een vooraf overeengekomen geluidsterkte?

Het past niet
Praten over het volume leidt af van de vraag waar het echt om gaat, namelijk of we wel een Arabische oproep tot gebed wíllen horen, of dat bij Nederland past? Een tegenstander, die ik sprak, zei: “Als het nu in het Nederlands was…” Maar dat verandert voor mij de zaak niet.

Stel je voor dat je elke dag zou horen: “God is de grootste, ik getuig dat er geen godheid is dan God, ik getuig dat Mohammed Gods boodschapper is, haast u naar het gebed, haast u naar het welslagen, het gebed is beter dan de slaap, God is de grootste, er is geen godheid dan God”. Het spijt me, ik wil geen godslasteraar zijn, maar persoonlijk zou ik het dan liever niet verstaan.

Conclusie wat mij betreft: gewoon bouwen die moskee, maar over vijf jaar niet oproepen tot gebed. Het is opdringerig als de voet van een jehovagetuige en nergens voor nodig.

Blogs