Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Eindelijk een terroristische aanslag in Twente

Hoe het gooien van een molotovcocktail veranderde van een poging tot brandstichting in een terroristische aanslag.

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover: er is vorig weekend een terroristische aanslag in Twente gepleegd. We waren in het Oosten van het land bang dat we weer eens helemaal achter zouden lopen, maar nee, we lopen zelfs aardig voorop met een terroristische aanslag – niet van IS of Al Qaeda tegen ‘ons’ – maar kennelijk van nationalisten tegen moslims.

Geblakerd gras
Niet dat iemand er iets van heeft gemerkt. De molotovcocktail die zaterdag in Enschede werd gegooid, zeilde wel over de heg, maar belandde in het gras en verschroeide daar het groene leven. Een van de slappe sukkels die erbij betrokken waren, werd meteen in de kladden gegrepen.

In 2004 overkwam deze vooral Marokkaanse moskee aan de Tweede Emmastraat iets vergelijkbaars: er werd brand gesticht en de deur ging in vlammen op. Nog langer geleden was de moskee in Hengelo doelwit. Het woord terrorisme kwam in niemand op.

Beheerst
Zondag reageerde de voorzitter van de moskee zeer beheerst en volwassen, zoals menig Nederlander dat tegenwoordig niet meer vermag. Hij vatte het ernstig op, had zich zorgen om de kinderen gemaakt, maar wilde vooral het gesprek aangaan met de daders. Zoek de overeenkomsten tussen mensen, was zijn reactie.

We besloten in de krant daarom niet van een aanslag te plegen, maar van een poging tot brandstichting, temeer omdat de politie zei dat die ene dader daarvoor was vastgezet: poging tot brandstichting. Het kwam overeen met wat de voortreffelijk Nederlands sprekende voorzitter van de moskee vond.

Aanslag
De visie veranderde toen Tweede Kamerlid Achmed Marcouch (PvdA) zich laat op de avond bij de redactie meldde. Hij sprak van een aanslag en had van diezelfde voorzitter begrepen dat de moskeegangers bang waren. Het was een aanslag die serieus moest worden genomen, omdat hij het gooien van het projectiel wilde zien in een hele reeks van intimiderende incidenten.

Terroristisch
Enkele dagen later doet het Openbaar Ministerie een duit in het zakje met de mededeling dat de brandstichting inderdaad een terroristisch oogmerk heeft omdat de bedoeling was de mensen angst aan te jagen. Daar moesten we het dan mee doen. Geen enkele toelichting, geen info over de dader.

Terroristische aanslag
Vandaag reageert burgemeester Onno van Veldhuizen. In Tubantia zegt hij: "Een terroristische aanslag hier in Enschede. Dit hebben we nog nooit gezien". Zo is in een week tijd een stompzinnige, slecht uitgevoerde actie tegen een moskee die de oproep tot gebed keurig intern houdt, veranderd in een terroristische aanslag.

Het is zo dom, zo onhandig. Terecht zegt Van Veldhuizen dat hij met iedereen praat en wil praten, maar een escalatie van een verwerpelijk incident door juridische interpretatie en foute woordkeuze, draagt niet daaraan bij.

Blogs