Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | En dan is het na Brexit tijd voor Akzit

Akzo lijkt een jaar lang informatie te hebben achtergehouden over een lekkage. Doei, Akzo.

Wat een verbijsterende mededeling van minister Kamp, donderdagavond. Er is eind jaren tachtig dieselolie weggelekt bij een boorput. De vervuiling werd in 2015 ontdekt en pas een jaar later opgebiecht aan het Staatstoezicht op de Mijnen en de gemeenten Hengelo en Enschede.

Het is kortom tijd om afscheid te nemen van Akzo als onbetrouwbare gatengraver en cavernevuller. Ik stel de campagne Akzit voor.

Aamsveen

In 2015 loopt nog volop de sanering van het Aamsveen aan Duitse zijde. Daar werd in 2014 een grote lekkage ontdekt. In Nederland zou zoiets nooit kunnen gebeuren. Nee, maar een variant erop wel, en die wordt in 2015 ontdekt en voorlopig stilgehouden.

Marssteden

In 2015 worden ook alle voorbereidingen getroffen voor opslag van dieselolie in lege cavernes onder de Marssteden in Enschede. Mensen maken zich zorgen. Is dat allemaal wel veilig? Akzo heeft vergunningen nodig en zwijgt.

Groningen

Los daarvan loopt de discussie of we wel goed met onze ondergrond omgaan. Maken we onze aarde met ondergrondse activiteiten ziek? Groningen beeft inmiddels als een parkinsonpatiënt.

Rossum

En in de omgeving van Rossum waar de NAM afvalwater van oliewinning in lege gasvelden pompt, vragen bewoners aandacht voor hun zorgen over scheuren in de huizen.

2015 is een verrekte slecht moment om een vervuiling door een lekke leiding op tientallen meters diepte te melden. Akzo zwijgt. Akzit.

Mijn god

Campagne Akzit betekent niet alleen dag zeggen tegen onbetrouwbaarheid maar ook tegen het idee dat we gaten in de grond wel met rotzooi kunnen opvullen. Akzit sluit aan op wat een lezer op de website van Tubantie schrijft bij de onthulling van minister Kamp: ‘Mijn god, wat maken we er een zooitje van met z’n allen’.

Blogs