Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Invasie van Pokemon in Nederland

Ineens zijn ze er. Pokemon. Ze zitten in huis, rennen over straat of verstoppen zich in het bos. En de gamers lopen er achteraan.

Doorgaans verzuchten wij - ouders - dat onze gamende kinderen zombies zijn geworden, de zombies uit de spellen die ze spelen. Ze bewegen amper nog en als, dan missen ze de coördinatie. Alleen die duivelsvlugge vingers hebben zich bij deze generatie verder ontwikkeld.

Maar dit weekeinde gebeurde er iets, een voorteken van een revolutie. Mijn zoon veerde op met het mobieltje voor zich ergens op richtend in de kamer. Ik zag niets, maar hij juichte: "Hij zit onder de tafel!" Hij liep ernaar toe, tikte op het beeldschermpje en uitte met 'Yes' zijn tevredenheid, om er even later aan toe te voegen dat er ook een op het schoolplein zat. Hij spoedde zich naar buiten.

Idioten

Ik kreeg daarna mijn broer aan de lijn. Doorgaans praten we wat over hockey en moppert hij dat de jeugd van tegenwoordig niet eens meer kan bokspringen. Het hele zootje stort dan ter aarde. Maar nu had hij bij een wandeling wat meegemaakt. Hij typeerde ze als twee idioten van rond de twintig. Ze liepen met mobieltjes in de aanslag - dat is geen vreemd beeld, zei ik, dat doen ze altijd - maar doken plots het bos in. "Daar, achter die boom moet ie zijn", riep er een. Mijn broer zag niets, zij wel.

Pokemon Go

Om kort te gaan, voor mijn zoon was er geen grotere gebeurtenis denkbaar dan het uitkomen van Pokemon Go. Hij had het spel al op allerlei filmpjes uit Australië al geanalyseerd, maar nu kon hij het eindelijk zelf doen. Pokemon Go zet de Charmanders, Bulbasaurs en Pikachu's in de echte wereld neer. Je ziet ze in die echte wereld als je het spel op je mobiel in de cameramodus speelt.

Avatarz

Toen we zaterdag met de auto naar Oldenzaal reden kreeg ik te horen waar links en rechts Pokemon rondzwierven. Ik begreep niet alle termen die naar mijn hoofd werden geslingerd, maar duidelijk was dat er bij Avatarz een heel nest moet zitten. Wat ik ook begreep is dat mijn zoon constateerde dat dit spel wel tot ongelukken moet leiden. Hij had inmiddels een deel van de pokemonjacht op de fiets gedaan. Maar hij zou goed opletten.

Coins

Mijn zoon legde uit dat het spel gratis is, maar dat je op een gegeven moment in de app via de PlayStore coins moet kopen om pokeballs te kunnen kopen. Hij verdedigde de makers van Niantic die tenslotte het spel voor niets aanbieden. Bovendien heb je voor een euro als honderd coins waarvoor je twintig pokeballs kunt aanschaffen.

Pokemon Go brengt de gamers in beweging, maar wij overbezorgde ouders, zeggen: "Kun je niet dat zombiespel spelen, binnen, dat is veel veiliger".

Blogs