Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Kijk, dit is mijn speciale opa

De klap die een school uitdeelt door een tattoo-opa te weren, is erger dan de tik waarvoor ze kinderen meent te moeten behoeden.

Toen mijn opa's overleden, was ik nog te jong om ze voor een spreekbeurt mee naar school genomen te kunnen hebben. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat ik het had gedaan.

Want doorgaans hebben kinderen een speciale band met hun opa. Hij voedt niet op, zoals een vader. Komt oppassen als je ouders samen op vakantie zijn, heeft tijd voor spelletjes omdat hij - gepensioneerd - niet moe is van het werk, stopt je een tientje toe en heeft nog veel meer plussen.

Speciaal
Ik begrijp helemaal dat Lars zijn opa Hugo - die door tattoos een wandelend kunstwerk is geworden - mee wilde nemen naar zijn school Eschmarke in Enschede, om in een spreekbeurt over hem te vertellen. Niet hij aan de hand van opa, maar opa aan zijn hand de klas in komend, zou hij zeggen: "Kijk, dit is mijn speciale opa". Wat een spreekbeurt zou dat worden!

Gewoon
Of mijn spreekbeurt even interessant zou zijn geweest als die van Lars, weet ik niet. Aan hun foto's te zien zagen mijn opa's er maar gewoon uit. Maar hoewel ik niet veel van ze weet, zijn ze op de een of andere manier op een sokkel komen te staan.

De ene was gemeentesecretaris. In mijn spreekbeurt zou hij dus de belangrijkste man van de gemeente zijn geweest, die iedereen kende en door iedereen gekend werd en beleefd werd begroet. De andere zat bij de Marine, was in de oorlog krijgsgevangene en heeft na de oorlog gevochten in Nederlands-Indië. Van mijn ouders weet ik dat hij er niet over wilde praten, maar ook als mijn zwijgende getraumatiseerde oorlogsheld had ik hem trots aan de klas willen laten zien.

Trots
Je neemt je opa mee, omdat je trots op hem bent, omdat je hem bijzonder vindt. Of hij dat ook werkelijk is, is de vraag. Het is een dreun voor het kleinkind als dat te horen krijgt: "Nee, die komt er niet in. Wat een engerd". Die klap is harder dan de tik waarvoor een school andere kinderen meent te moeten te behoeden door opa te weren. Kinderen zijn veel onbevangener, opener en nieuwsgieriger dan de school denkt.

Masker
Met carnaval zetten ze hun horrormasker op en verstoppen zich achter de bank als opa op bezoek komt. En die opa die van top tot tegen onder de tattoos zit, doet alsof hij zich te barsten schrikt als kleinzoon met een ijzingwekkende gil tevoorschijn springt. Tenminste, ik denk dat mijn opa's dat zouden hebben gedaan. Ze overleden voordat ik mezelf als zombie verklede.

Jouw opa

Ps. Ik zou het een mooi idee vinden als we volgende week in de krant een verhaal zouden kunnen schrijven onder de titel: “Kijk, dit is mijn speciale opa”. Wie wil daaraan meedoen? Stuur een foto van opa en schrijf er kort bij waarom hij voor jou speciaal is. Als ik je mag bellen, stuur dan ook een telefoonnummer mee. Mijn mailadres is: f.timmers@tctubantia.nl.

Blogs