Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Meeste veroordeelden gedragen zich netter dan Wilders

Komt de voorzitter van de Raad van de Rechtspraak wel eens in de rechtbank?

Dat vraag ik mij toch af, nu ik een interview met hem in de Volkskrant lees. Voorzitter Frits Bakker is opvallend mild over het gedrag van Geert Wilders in de rechtbank in het minder-minder-proces. Wilders schoffeerde rechters en rechtstaat.

Foeteren
Volgens Bakker mag Wilders om zich heen slaan, zoals iedere verdachte. Hij zegt in het interview: “Het is niet verbazingwekkend dat iemand die veroordeel is om zich heen slaat – hetzij in besloten kring, hetzij in de openbaarheid. Vaak verlaten veroordeelden foeterend en scheldend de rechtszaal”.

Bozer
Ik weet dat we het afgelopen jaar met z’n allen bozer zijn geworden, maar die jaren daarvoor kwam ik wekelijks in de rechtbank, als verslaggever. Mijn ervaring is dat de meeste veroordeelden stil de rechtbank verlaten. Foeteren en schelden? Vrijwel nooit. In de houdgreep bij de parketpolitie? Zelden.

Bedanken
Mijn stelling is dat de meeste mensen die een misdrijf hebben gepleegd zich beter gedragen dan Wilders. Zij zien in dat ze straf hebben verdiend en accepteren het rechtssysteem, dat hen nu veroordeelt, maar een volgende keer voor hen opkomt. Bij de politierechter komt het zelfs wel eens voor dat een vriendelijke kluns de rechter bedankt. Nadat hij straf heeft gekregen.

Blogs