Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Opa geeft je het gevoel dat je bijzonder bent

Dit leuke verhaal stuurde Stephanie Veerdig mij toe over haar opa die – hoewel overleden – nog altijd voorop gaat bij het carnaval.

“Dit is mijn speciale opa. Hij is helaas al lang geleden overleden, hij is geen 70 geworden. Hij heeft ook nooit al zijn kleinkinderen mogen ontmoeten. Ik ben de op een na oudste van 11 kleinkinderen, hij heeft er 3 of 4 nooit gezien".

"Als je jong bent sta je nooit stil dat opa's ook echte levens hebben geleid. Jouw opa is er om jou dat speciale gevoel te geven dat je bijzonder en geliefd bent. Ook al zijn er 10 kleinkinderen, ieder kleinkind voelt zich speciaal. Bij opa (en oma) was het altijd fijn. Opa had een volière en een grote schuur waarbij je de illusie kreeg dat je opa had geholpen. Opa kookte en ik herinner me zijn heerlijke fazant uit de grote zwarte braadpan".

Politieman

"Mijn opa (Jan Nijhuis) was politieman in Oldenzaal, naar zijn beeltenis (en twee anderen) zijn er drie poppen gemaakt die ieder jaar vooraan de Oldenzaalse carnavalsoptocht fietsen. Tenminste zo luidt het familieverhaal hierover. Mijn tantes waren vorige week zondag eensgezind dit is opa!"

"De gelijkenis is voor ons treffend".

Churchill

"Mijn opa was een held, niet alleen voor ons, maar ook voor anderen. In de oorlog zat hij in een soort verzet. Daarvoor heeft hij van Churchill een oorkonde ontvangen. Hij is opgepakt en heeft in een werkkamp gezeten in Duitsland. Hij wilde er nooit over praten. Pas recent zijn we er achtergekomen dat hij ontsnapt is toen ze met de trein vervoerd werden. Hij is te voet door allerlei velden teruggegaan naar Oldenzaal".

"Waarschijnlijk een verhaal waarmee je wel op iedere school welkom was geweest. Toen ik klein was wist ik dit allemaal niet en toch was hij mijn held".

Haardvuur

"Ik kan me de pijn en onmacht nog voor de geest halen toen mijn vader me vertelde dat hij overleden was. En ik was toen pas 11, 35 (poeh ik word oud) jaar geleden".

"Naarmate de jaren verstrijken is het plaatje iets vervaagd, maar het mooie van herinneringen is dat ze het ook doen zonder plaatje. Ze kunnen je het gevoel geven van een warm knapperig haardvuur binnen in je lijf".

Stephanie Veerdig

Ps.

Schrijf mij over jouw/uw opa. Ik vind het een mooi idee als we volgende week in de krant iets kunnen doen over onze opa’s, onder de titel: “Kijk, dit is mijn speciale opa”. Mijn mailadres is: f.timmers@tctubantia.nl

Blogs