Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Blog | Verandert Jean van Voice Kids de wereld?

Soms denk je ineens dat je begrijpt hoe de wereld in elkaar zou moeten steken. Zoals nu.

Allerlei stukjes van een puzzel vallen samen. En ineens voel je dat het toch onmogelijk is om op iemand te stemmen die met niemand een normaal contact heeft.

Het gaat om drie stukjes. 1. De zang van een Syrisch vluchtelingenkind bij de Voice Kids. 2. De onzichtbaarheid en de vergissing van Geert Wilders. 3. Een onderzoek naar de tegenstellingen in de maatschappij en met name die tussen stad en platte land.

Diamonds

Kan een Syrisch jongetje van dertien de mentaliteit veranderen van mensen die hele groepen afwijzen? Jean duikt met zijn zussen en moeder op in de Voice Kids, vrijdag, vertelt dat hij hier een nieuw leven wil beginnen. Waar is zijn vader? Nooit terug gekomen nadat hij in Syrië brood was gaan kopen. Heftig, aangrijpend. En dan zingt hij ‘We’re all like dimonds in de sky’. Het komt binnen en je begrijpt dat als je mensen leert kennen, je ze niet kunt afwijzen.

Vervreemd

Geert Wilders zal nooit mensen kunnen kennen, omdat hij van hen afgeschermd is door een kordon van beveiligers. Steeds verder trekt hij zich terug. Terecht of onterecht: hij is alleen op twitter nog te vinden, gaat discussies uit de weg, en duikt plotseling in de Duitse media op met de blunder dat Pim Fortuin vermoord is door een radicale moslim. Omdat hij in zijn positie steeds verder van mensen vervreemd raakt – meer dan andere politici – ontstaat er bij hem uiteindelijk een steeds fouter beeld van die mensen.

Elkaar kennen

Uit een groot landelijke onderzoek van Twentsche Courant Tubantia, het AD en andere regionale kranten blijkt dat mensen zich grote zorgen maken over tegenstellingen. Waar de nadruk op de verschillen komt te liggen, neemt de hulpvaardigheid af, kalft de sociale samenhang af. Uit het onderzoek blijkt dat het in de provincie nog meevalt. Omdat daar de mensen elkaar kennen. Daarom zijn er in Twente relatief meer vrijwilligers te vinden die ouderen helpen, dan in de Randstad.

Empathie

Voor mij is dat de kern. Er moet belangstelling, empathie voor elkaar zijn. Je moet elkaar willen leren kennen. Altijd verandert dan het door vooroordelen gekleurde beeld. Je kunt niet stemmen op iemand die niemand meer kent, en die niemand kan leren kennen. Zo werkt het lied van Jean.

Zie ook dit filmpje en dat filmpje.

Blogs