Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Hoezo is cartoon over dakdrama FC Twente geen probleem?

ENSCHEDE - De Ombudsvrouw van De Volkskrant ziet geen bezwaar in de cartoon in De Volkskrant die herinnert aan het dakdrama in De Grolsch Veste. Ze begrijpt het niet goed.

Annieke Kranenberg, de ombudsvrouw van De Volkskrant, wijdt in de krant van vandaag een groot artikel aan de vele heftige reacties op een cartoon van Joost Collignon. De bekende tekenaar kreeg het ervan langs als nooit tevoren. Hij ontving anonieme dreigtelefoontjes en haatmails.

Een ervan citeert Kranenberg: “Maar goed dat wij Twentenaren geen jihadisten zijn anders hadden we je vanwege de cartoon letterlijk laten lijden aan de hoogste ‘boom’ in de Arena!!!!!’.”

Wonden
Collignon tekende vanwege het besluit van de KNVB om Twente te laten degraderen een ingestort stadion, dat – in ieder geval - Twentenaren meteen aan het dakdrama van 2011 deed denken. Er was niet alleen materiële schade: twee mensen kwamen om het leven. De cartoon reet oude wonden open.

Eigenlijk zwamt ombudsvrouw Kranenberg er op los met vergelijkingen met spotprenten over profeet Mohammed en harde satire in Charlie Hebdo. Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Het is goed dat ze uitlegt dat de vrijheid om te tekenen een groot goed is en dat hoofdredacties daar zoveel mogelijk vanaf blijven. Maar met de stelling dat Collignon niet uit was op leedvermaak, kan de cartoon niet goed worden gepraat.

Check
De tekenaar heeft zelf aangegeven dat hij een ingestort stadion wilde tekenen, op internet checkte hoe de Grolsch Veste er ook al weer uitziet, en zich op dat moment het dakdrama herinnerde. “De compositie was er al voordat hij zich het dakdrama herinnerde”, schrijft de ombudsvrouw.

Precies, en dat was dus nog ruim op tijd. Dát was het moment waarop Collignon had moeten bedenken: “Beter toch maar niet, want deze vergelijking, die zich nu opdringt, bedoelde ik helemaal niet”. Hij had kunnen vloeken om de compositie die voor niets was, en dat hij dus nog niet klaar was met zijn werk. Maar hij kon zich er niet van afmaken door aan de twee personen in zijn ravage de woorden ‘alweer’ toe te voegen.

Geweten
Het is niet een kwestie van ‘dat het geen leedvermaak’ is, het is niet willen luisteren naar dat stemmetje in jezelf dat zegt: “Deze compositie is toch niet ideaal”. Het is dat stemmetje overschreeuwen met ‘Alweer’.

De ombudsvrouw eindigt met een aansporing aan de redactie om overal in het land aanwezig te zijn ‘zodat ze weet wat er regionaal leeft’. Een prima idee, maar neem van mij aan, als het om rampen met doden gaat, leeft overal hetzelfde.

Ps. 1: De cartoon van Collignon van vandaag is leuk.
Ps. 2: Het is een schandaal dat het Openbaar Ministerie nog altijd geen helderheid schept of het strafrechtelijk onderzoek naar het dakdrama tot vervolging leidt. Het is nota bene 28 mei 2016.

Blogs