Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Scène voor conference: 'Blote vrouw spuit pepperspray in gezicht Herman Finkers'

Die scène zie ik voor me in de oudejaarsconference voor 2016.

De cabaretier Herman Finkers, die ik graag mag, zal wel niet ook de volgende oudejaarsconference doen, maar mocht het er toch van komen, dan doe ik hem de volgende scène cadeau.

Peppersprayoproep
Nu ja, het is een variant op de prachtige en sensuele dans van en met een blote vrouw aan het einde van zijn show van 2015. Er beweegt soepel een naakt lichaam over het toneel en Herman Finkers nadert haar om haar ten dans te vragen. Maar zodra hij zijn hand naar haar uitstrekt, spuit zij pepperspray in zijn gezicht. In 2016 houden vrouwen mannen met pepperspray op afstand. In 2016 vindt de peppersprayoproep van Geert Wilders gehoor.

Boosheid
Die variant komt in mij op na de boosheid vanuit de PVV-hoek op mijn blog, waarin ik mijn zorgen uit over de manier waarop media, politici en burgers in het algemeen omgaan met feiten rond vreemdelingen. De feiten worden te vaak gebruikt om angst aan te wakkeren, om op onderbuikgevoelens in te spelen. Soms onbewust, soms bewust.

Angst
Dat geldt ook voor de manier waarop we in Nederland met de feiten van #Keulen – de massale aanranding en beroving van vrouwen door gekleurde mannen – omgaan. We gaan Nederlandse vrouwen vragen of ze zich nu onveiliger voelen en wakkeren daarmee angst aan, en PVV-leider Geert Wilders pleit ervoor vrouwen het recht te geven om zich met pepperspray te verdedigen. #Keulen betekent voor mij dat we dit niet moeten doen.

Spugen
Ik heb over #Keulen niet geschreven dat het allemaal wel meevalt. In tegendeel, de feiten liegen er niet om. Het gaat mij om wat we ermee doen. Maar de PVV wil dat niet zien. Dat maak ik althans op uit de tweet van Edgar Mulder, fractievoorzitter van de PVV in Overijssel.

Vluchtelingenstroom
Vernederend? Dat is wat de vrouwen is overkomen zonder meer. Ik maak mij bovendien zeker zorgen over de grote stroom van vluchtelingen, maar dat doe ik tevens over mensen die angst aanwakkeren, die de redelijkheid laten varen, die aansturen op verharding, die varkenskoppen op straat leggen, een varken in de boom hangen, die allochtonen willen ontvangen met pepperspray. Ik vrees dat die houding eerder tot escalatie leidt dan wanneer we nuchter blijven.

Monster
Bovendien en vooral is dat niet het beeld van Nederland waarin ik graag leef, dat gastvrij is en empathie toont, dat belangstelling heeft voor anderen en mededogen koestert. Ik koester het Nederland dat mij op gewone toon op fouten in mijn redenering wijst en mijn gevoel naïef noemt. Maar ik vrees het Nederland van de PVV dat zegt dat ik ‘spuug’ en dat vrouwen wil bewapenen tegen een monster dat ze zelf oproept; dat maakt ons land lelijk.

Kwetsbaarheid
Wie meer van mijn blogs heeft gelezen, weet dat ik grote waardering voor cabaretier Herman Finkers heb die kwetsbaarheid en schoonheid bepleit, in feite tegenover alle harde lelijkheid. Een naakte danseres bewoog in de laatste minuten van 2015 over het toneel en hij stak zijn hand uit om met haar te dansen. Zij wees die niet af omdat hij wel een aanrander moest zijn, en ze dansten.

Blogs