Journalist Frank Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers © Lars Smook

Waaraan werkt Tubantia | Delen of niet delen, dat is de vraag bij foto dodelijk ongeluk

Elke dag werken onze journalisten aan tientallen onderwerpen. Rond elf uur hebben we hoofdlijnen uitgezet. Een deel ervan wil ik - als chef van onze nieuwsdienst - laten zien. Meedenken, tips, ervaringen? Mail ons.


Beelden dodelijk ongeluk
Een dodelijk ongeluk in Almelo. Velen krijgen het mee. Er wordt gefotografeerd en daarna begint het delen van een gruwelijke foto. Het leidt tot een oproep van de politie. “Stop ermee, verwijder de beelden”.

Journalist Leo van Raaij pakt dit thema op. Waarom deze oproep? Is ze terecht? Wie heeft zich eraan gestoord? Is delen niet een reactie van alle tijd: als je iets schokkends hoort, moet je dat delen en tegenwoordig doen we dat in beeld. Wat is het effect van gedeelde foto’s op mensen die het aangaat? Is iemand op de oproep van de politie ingegaan?

Wat moet je wanneer delen? Welke moraal geldt er? Waarom bemoeit de politie zich hiermee? En wat vinden we van het fotograferen zelf?

Opmerkingen, ideeën tips: mail l.vraay@tctubantia.nl

Een baard verandert je in een jihadist
Een fotograaf-kunstenaar van Turkse komaf ging een experiment aan. Hij liet zijn baard staan en bekeek hoe dat de reactie op hem heen met de haargroei veranderde. Meer en meer gingen mensen hem zien als een jihadist. Journalist Herman Haverkate interviewt hem.

Opmerkingen, ideeën: mail h.haverkate@tctubantia.nl

Blogs