Een Broodfonds werkt als een gezamenlijke 'pot', waarop elke zzp'er die is aangesloten aanspraak kan maken.
Volledig scherm
Een Broodfonds werkt als een gezamenlijke 'pot', waarop elke zzp'er die is aangesloten aanspraak kan maken. © ullstein bild via Getty Images

Als zieke zzp’er teer je vaak in op je spaargeld: is een Broodfonds de oplossing?

Niet meer kunnen werken door ziekte of een ongeval. Dat is voor niemand leuk, maar vooral voor zelfstandig ondernemers is deze gedachte een nachtmerrie. Een zzp’er zonder spaargeld heeft al snel financiële problemen als zij of hij een paar weken uit de running is, langdurige arbeidsongeschiktheid is vaak rampzalig. Volgens CBS-cijfers heeft 40 procent van de zelfstandigen niets geregeld voor arbeidsongeschiktheid. Toch kan daar verandering in komen: een Broodfonds lijkt voor steeds meer zelfstandigen een betaalbare oplossing.

  1. Zzp'er Gitana (34) wil vroeg met pensioen en spaart 200 euro per maand: 'Geld is op voor haar 60ste'

    Zzp'er Gitana (34) wil vroeg met pensioen en spaart 200 euro per maand: 'Geld is op voor haar 60ste'

    Je hele leven hard werken in je eigen bedrijf en dan op je oude dag op een houtje bijten. Dat lot dreigt voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), die te weinig regelen voor later. Geld wegzetten voor je pensioen is lang niet bij iedereen top of mind. Veel van hen vinden het te duur, te ingewikkeld of nog te ver weg om zich in te verdiepen. Bovendien sluiten pensioenspaarplannen niet goed aan bij hun wensen. Want in tijden van nood kun je niet zomaar aanspraak maken op je opgespaarde pensioengeld.