Besparen op je zorgverzekering: met deze tips ben je misschien goedkoper uit
De meeste premies van de basisverzekeringen gaan in 2022 omhoog, gemiddeld met 47,55 euro per jaar. Waar kun je op letten als je wilt besparen op je zorgverzekering?
Eerst het goede nieuws: waar experts aanvankelijk bang waren dat de premie door de coronacrisis flink omhoog zou gaan, blijkt dat mee te vallen. ,,De extra kosten van corona worden deels gecompenseerd door uitgestelde zorg. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid waardoor ze voor de verzekeraars meevallen”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij vergelijkingssite Independer.
Maar tussen verschillende verzekeringen, zit soms een behoorlijk prijsverschil. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat het klantcontact bij een minder bekend merk helemaal online plaatsvindt. Dat premieverschil tussen die merken kan op jaarbasis flink oplopen”, aldus Knopperts. Ook de Consumentenbond onderschrijft dat op haar website: ‘Als je het geen probleem vindt om je zaken online te regelen, kun je nog nagaan of de verzekeraar een goedkopere internetpolis heeft.’
Besparen op je verzekering
Voor de mensen die spaargeld hebben: een simpele manier om een paar tientjes te besparen is door je zorgverzekering in één keer voor een heel jaar te betalen. Dan krijg je vaak korting. Bij de meeste verzekeraars is dat 1 procent. Toch mooi meegenomen. Dit is op dit moment extra aantrekkelijk omdat de rente op spaargeld laag is.
Een andere manier om te besparen: het verhogen van je eigen risico. Verwacht je lage zorgkosten, dan kan het lonen om je eigen risico omhoog bij te stellen. Standaard is het 385 euro per jaar, maar dat bedrag kan vrijwillig verhoogd worden met maximaal 500 euro. Je kunt op je premie gemiddeld tussen de 15 en 20 euro per maand besparen als je voor een maximaal eigen risico van 885 euro gaat. Maar dat moet je alleen doen als je dat eigen risico ook kunt betalen en het geld achter de hand hebt, adviseert de Consumentenbond op haar website. Voor het geval dat.
Ook slim om eens te bestuderen: een collectieve verzekering is niet altijd lonend. Dat bleek eerder uit de Monitor Zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Of een collectieve polis goedkoper is dan een individuele polis, is vooral afhankelijk van de zorgbehoefte. ,,De NZa adviseert consumenten om vooral naar de inhoud van polissen te kijken en die met elkaar te vergelijken op verschillende vergelijkingssites. En niet (uitsluitend) naar de prijs te kijken”, aldus een woordvoerder.
Jongeren hebben minder te besteden dan ouderen en zijn gevoeliger voor de prijs
Vooral jongeren stappen over
Consumenten kunnen tot 31 december hun huidige zorgverzekering opzeggen, voor 1 februari moet je een nieuwe afgesloten hebben. Afgelopen jaar maakten 6,5 procent van de verzekerden een switch, blijkt uit gegevens van zorgdatabureau Vektis. Al jaren schommelt het aantal overstappers tussen de 6 en 7 procent. Dat lijkt niet zo veel, maar heeft voor verzekeraars best invloed, zegt Wim Groot, zorgeconoom aan de Universiteit van Maastricht. ,,Als je bedenkt dat het over 1,1 miljoen mensen gaat, is het een behoorlijk aantal.”
De grootste groep verzekerden is trouw aan hun verzekeraar, zegt Groot. Maar er is ook een groep die regelmatig verandert en steeds op zoek is naar de goedkoopste polis. ,,Dat zijn vooral jongeren. Die hebben minder te besteden dan ouderen en zijn gevoeliger voor de prijs. Voor een jongere met een studiebeurs zijn die paar tientjes belangrijker dan voor iemand met een hoger inkomen.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 18 november 2021.
Wat komt er kijken bij overstappen van zorgverzekeraar? In deze video geeft Bas Knopperts van de onafhankelijke vergelijker Independer antwoord op de meest gestelde vragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Storing bij ING opgelost: internetbankieren weer mogelijk
Klanten die internetbankieren bij ING hadden vanochtend tijdelijk te maken met een storing. Ze konden meer dan een uur niet inloggen via hun computer of mobiel. De bank onderzoekt nu de oorzaak om herhalingen in de toekomst te vermijden, meldt de woordvoerder. -
met video
Minder dan helft van ouders geeft zakgeld nog volledig contant, hoe verstandig is dat?
Nu we veel digitaal betalen, geven we onze kinderen ook steeds vaker digitaal zakgeld. Vier jaar geleden gaf bijna driekwart van de ouders nog een contant zakcentje, vorig jaar was dat niet eens de helft. Niet alle ouders voelen zich er comfortabel bij. -
Aanvullende zorg verder uitgekleed: ‘Onbeperkt fysio verzekeren vrijwel onmogelijk’
Zorgverzekeraars snijden net als voorgaande jaren in hun aanvullende verzekeringen. Menzis gaat hierin het verst. In hun Extra Verzorgd-verzekering gaat het aantal behandelingen fysiotherapie terug van 32 naar 20, terwijl de premie wel hetzelfde blijft. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Zorgpremies bekend: de meeste tarieven stijgen, maar mate waarin verschilt
De premies van de grote zorgverzekeraars gaan volgend jaar omhoog met bedragen tussen de 3 en 8 euro. Gisteren was de laatste dag dat verzekeringsmaatschappijen de zorgpremies voor het komende jaar bekend konden maken. -
Bruidsparen steeds duurder uit: ceremonie in een gemeentehuis kost 10 procent meer
Doordeweeks trouwen in een gemeentehuis is in 2022 na twee jaren van corona gemiddeld 10,1 procent duurder geworden dan in 2019. Een doordeweekse ceremonie is het duurst in het Utrechtse gemeentehuis. Kosten? 829 euro.