Dionne (29) woont in Nederland en Spanje, én spaart ruim 1500 euro per maand
superbespaardersSuperbespaarders Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een super bespaarder aan het woord. Deze keer: Dionne Knooren (29), die zuinig leeft maar wel veel uitgeeft aan haar pied-à-terre in Barcelona.
Chantal van WeesLaatste update:14-05-21, 08:40
Dionne Knooren (29) Leeft met: haar vriend in Nederland; met een vriendin als ze in Spanje is Woont in: Amersfoort en Barcelona (sinds enkele weken)
Inkomsten Gemiddelde omzet per maand: 7000 euro uit onderneming Betaalt zichzelf maandelijks uit: 1750 euro (netto)
Uitgaven Huur Barcelona + hypotheek Amersfoort: 1200 euro Verzekeringen: 25 euro Boodschappen: 150 euro Sporten: 0 euro Kleding: 60 euro Vervoer: 20 euro Horeca: 100 euro (maar door corona bijna niks) Vakanties: 200 euro (maar door corona bijna niks) Sparen zakelijk: gemiddeld 1500 euro Sparen privé: wat er overblijft - 50 à 60 euro
Je zet best een boel om: 7000 euro per maand gemiddeld. Wat voor onderneming heb je? En hoe lang doe je dat al?
,,Sinds eind 2018 ben ik als online marketeer fulltime ondernemer: ik help bedrijven bij het optimaliseren van hun website. Daarnaast heb ik een bedrijf in Pinterest-marketing en een platform voor beginnende ondernemers. Dat laatste kwam voort uit mijn eigen ervaring. Als beginnend ondernemer had ik zelf zóveel vragen waarop ik met moeite het antwoord vond. Ik dacht: die opgedane kennis kan ik net zo goed delen.”
Je spaart zowel zakelijk als privé. Wat is zakelijk sparen?
,,Ik heb een privé- en een zakelijke spaarrekening. Die eerste is voor mijn eigen buffer, ik heb inmiddels voor mezelf een salarisbuffer van 12 maanden gespaard. En het geld van mijn zakelijke spaarrekening gebruik ik om te investeren in aandelen en in crypto, en om mijn kosten zoals mijn co-working space in Barcelona van te kunnen betalen.”
Waarom zie jij jezelf als een superbespaarder? Hoe uit zich dat?
,,Door te kijken waar alles naartoe gaat. Ik houd al mijn inkomsten en uitgaven tot op de eurocent bij in een kasboek. Als ik bijvoorbeeld zie dat ik deze week aan eten buiten deur 40 euro meer dan gemiddeld heb uitgegeven, dan ga ik dat bedrag meteen besparen. En ik ben niet trendgevoelig, ik shop nooit voor de volle prijs want dat vind ik zonde. Ik koop kleding ook liever tweedehands. Ik eet wat er in het seizoen is, kook voor meerdere dagen en vries eten in. In Nederland en Barcelona maak ik gebruik van Too Good To Go: een app waarmee je eten van winkels of restaurantjes dat vanwege de houdbaarheid voor een prikkie kunt kopen.
En als ik iets nodig heb, stel ik op Marktplaats een zoekopdracht in zodat ik melding krijg als er een product, zeg een stofzuiger. Zo kan ik dan op de beste voor de goedkoopste prijs jagen. Ik jaag graag op kortingen, vergelijk alle prijzen, stap steeds over naar een ander energiebedrijf om van de welkomstkorting te profiteren.
Ik ben niet trendgevoelig, en ik shop nooit voor de volle prijs - dat vind ik zonde
Dionne Knooren (29)
En je hebt hier in Barcelona van die Chinese winkels waar je alles kunt kopen: van planten tot potten tot wasrekken, kussens, enzovoort. Het leuke is dat het daar normaal is om bij de kassa af te dingen. Dat onderhandelen over de prijs gaat mij goed af. Ook over mijn huurcontract heb ik onderhandeld.”
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Dat klinkt als een tijdrovende klus. ,,Dat is het niet. Ik denk dat ik er een half uur per week mee bezig ben.”
Waarom ben je zo gefocust op zuinigheid? ,,Mijn vader is best wel gierig en ik ook. De omslag kwam voor mij toen ik ging studeren. Toen realiseerde ik me pas hoe duur het leven eigenlijk is. Sindsdien ben ik actiever geworden om uit te zoeken wat ik kan doen om geld te besparen.”
Wat is je doel met al dat gespaar? ,,Financiële rust heb ik al, maar financiële vrijheid is mijn doel.”
Maar een tweede huis in Barcelona is best een pittige uitgave. Waarom doe je het? ,,Het is inderdaad een rib uit mijn lijf. Vooral de huur die ik hier betaal is best hoog. Sommigen zeggen: je bent gek om dubbele woonlasten aan te gaan. Maar met mijn vriend kocht ik het huis in Amersfoort en ik wil niet dat hij er alleen zorg over draagt, dus ik neem mijn verantwoordelijkheid voor de helft van de Nederlandse woonlasten. Ik kies hiervoor, niet hij.
In Barcelona wonen is mijn allergrootste droom. Dat kan ik niet aan mij voorbij laten gaan. En dat huis in Nederland zie ik ook als investering, de huur hier gooi je weg. Ik neem het voor lief, want ik krijg er zoveel voor terug. In Barcelona wonen al mijn vrienden, en ik hou van de open cultuur, de stad en het strand. En buiten de deur eten is een stuk goedkoper dan in Nederland.”
Wat vindt je vriend ervan dat je in Barcelona bent gaan wonen? ,,We zien elkaar eens in de zes weken, bellen of facetimen elke dag. Het is de derde keer dat ik in Barcelona verblijf dus hij is die lange afstand wel gewend. Vorige keren verbleef ik hier tijdelijk maar nu heb ik via een makelaar een appartement geregeld voor onbepaalde tijd. Omdat ik wil kijken hoe het echt is om hier fulltime te wonen. De tijd zal het leren.”
Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, beantwoordt de prangende geldvragen, bijvoorbeeld over je spaargeld:
Ook besparen? Independer zet hier op een rij hoe je je vaste lasten langs kunt lopen, om zo tot honderden euro's per jaar extra over te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.