Dit verandert er op 1 juli en heeft mogelijk invloed op jouw portemonnee
Op 1 juli verandert er weer van alles als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving. Deze aanpassingen kunnen invloed hebben op jouw portemonnee. Een selectie uit de belangrijkste veranderingen.
Stijging minimumloon
Het wettelijk minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder gaat iets omhoog. Als je 36 uur werkt, staat daar 11,26 euro tegenover. Dat is 20 cent meer dan het brutosalaris van 11,06 dat nu wordt uitbetaald. Het minimumloon is onder andere gekoppeld aan uitkeringen. Door de stijging van het loon stijgt het bedrag van de uitkeringen mee. Ook worden de jeugdlonen herzien.
Stijgende huurprijzen
Vanaf vrijdag mag de verhuurder van een sociale huurwoning de huur met maximaal 2,3 procent verhogen. Het afgelopen jaar was het voor wooncorporaties verboden om de huur te verhogen vanwege de coronacrisis. Voor woningen in de vrije sector mag de huur met maximaal 3,3 procent verhoogd worden.
Verplichte rookmelders
Vanaf aankomende vrijdag is het in ieder huis verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben. De overheid adviseert een rookmelder die minstens tien jaar meegaat. Een rookmelder kost gemiddeld 16 euro.
Verlaging btw op energie
De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd van 21 naar 9 procent. Met deze verlaging wil de overheid gezinnen tegemoet komen die door de stijgende energieprijzen en inflatie de rekeningen niet meer kunnen betalen. Door de maatregel kunnen huishoudens enkele tientjes tot honderden euro’s besparen. Het verlaagde tarief geldt tot eind 2022.
20 euro meer kinderbijslag
Veel gezinnen hebben het zwaar door de inflatie. Hoewel het kabinet eerst het besluit had genomen dat de kinderbijslag niet omhoog gaat, gaan ze gezinnen nu toch bijna 20 euro extra uitkeren per kind, per kwartaal. Voor een kind van 0 tot 5 is het bedrag straks 249 euro, voor een kind van 6 tot 11 is het 302 euro en voor een kind van 12 tot 17 komt het bedrag neer op 356 euro. Gezinnen ontvangen het nieuwe tarief voor het eerst in oktober 2022. De betaling die ze begin juli ontvangen, gaat over het tweede kwartaal en is nog het oude bedrag.
Beluister hier de politieke podcast
Gratis lezen voor kinderen
Iedereen onder de 18 jaar kan vanaf 1 juli gratis lid worden van de bibliotheek. Veel bibliotheken waren al gratis, maar mochten officieel nog de helft van de prijs voor een volwassene in rekening brengen. ,,Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan”, aldus staatssecretaris van Media en Cultuur, Günay Uslu.
Geen papier meer voor PostNL
Wie niet thuis is op het moment dat de postbezorger voor de deur staat, ontvangt vanaf vrijdag geen papieren kennisgeving meer in de bus. Het bedrijf laat voortaan alleen nog via e-mail of de Post-NL-app weten dat de bezorger langs is geweest en waar klanten hun pakketje kunnen ophalen. Het bedrijf bespaart naar eigen zeggen 70.000 kilo papier per jaar door deze nieuwe regel.
Strengere reclameregels voor influencers
Nederlandse vloggers en influencers met meer dan een half miljoen volgers vallen vanaf 1 juli onder de Mediawet. Dit betekent dat ze zich moeten houden aan strengere regels rond reclame. Het doel is om de kijker, en met name de jonge kijker te beschermen. Zo mogen vloggers in gesponsorde video’s voor kinderen geen speelgoed meer uitgebreid aanprijzen. Er komt een verbod op reclame voor medische producten en video’s over nieuws of politieke informatie mogen nooit gesponsord zijn. Influencers die gesponsord worden, bijvoorbeeld doordat ze kleding of apparatuur krijgen zonder dat ze die aanprijzen, moeten dit ook melden bij het Commissariaat voor de Media.
Verhoging pensioenfondsen
Een aantal grote pensioenfondsen gaat de pensioenuitkeringen verhogen in juli. Het grootste fonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP, geeft gepensioneerden 2,4 procent meer. Het is de eerste keer sinds 2008 dat ABP de pensioenen verhoogt. Ook metaalfonds PME kondigde aan om de pensioenen met 1,3 procent op te schroeven.
Kijk onze video's over de economie in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energienota nekt mogelijk 1,2 miljoen huishoudens, ook middeninkomens de klos
Als de prijzen van energie en andere lasten hoog blijven, kunnen mogelijk tot wel 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun vaste lasten. Ook de middeninkomens voelen de huidige crisis steeds meer in hun portemonnee. -
Financiële wasstraat
Door de financiële wasstraat: ‘Over vijf jaar wil ik 14.000 euro spaargeld hebben’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Deze keer student Sidney (19) uit Zwolle, die vanaf september begint met fulltime werken. -
Energierekening
Niek (38) heeft een plat dak: 'Ideaal voor de zonnepanelen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niek Asbroek (38) uit Eijsden, bij Maastricht. -
PREMIUM
Na een 'gezellig gesprek met een bankmedewerker' was de 81-jarige Ans 8000 euro kwijt
Ruim 8000 euro. Dat is het bedrag dat een slinkse oplichter die zich voordeed als ING-medewerker aftroggelde van de 81-jarige Ans de Groot uit Hellevoetsluis. Deels van haar eigen bankrekening, deels van de zakelijke rekening van de volksdansvereniging waarvoor ze actief is. ,,Die man moet hebben gedacht: die ouwetjes van de dansvereniging kunnen we wel even oplichten.’’ -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips.
-
PREMIUM
Energieleveranciers waarschuwen om maandbedrag niet te verlagen: 'Willen dat mensen overeind blijven’
De energierekening wordt dit jaar evenzeer gevreesd als de blauwe envelop van de fiscus. Maar hoe erg het ook wordt, verlaag het nieuwe hoge maandbedrag niet, zo waarschuwen energiebedrijven. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer