El Salvador moet van IMF stoppen met gebruik van bitcoin als wettig betaalmiddel
El Salvador moet een einde maken aan het gebruik van de cryptomunt bitcoin als wettelijk betaalmiddel. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het IMF zijn er te veel risico’s verbonden aan de bitcoin, die recent in een vrije val is beland en sinds een piek in november bijna de helft van zijn waarde heeft verloren.
El Salvador was in september het eerste land ter wereld dat de bitcoin als wettig betaalmiddel introduceerde, naast de Amerikaanse dollar. De stap werd gezet door president Nayib Bukele die hoopt dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem en makkelijker geld kunnen terugsturen vanuit het buitenland. Bedrijven werden aangemoedigd de bitcoin te omarmen.
Het IMF heeft het kleine Zuid-Amerikaanse land eerder al eens gewaarschuwd voor het gebruik van de bitcoin. Maar nu gebruikt het fonds veel hardere taal. Het bestuur van het IMF zegt dat de bitcoin grote risico’s met zich meebrengt rond financiële stabiliteit en integriteit en bescherming van consumenten. ,,De toekomst wacht op niemand’’, twitterde de minister van Financiën toen.
Wettelijke status aanpassen
Het IMF dringt er bij de Salvadoraanse regering nu op aan om de wettelijke status van bitcoin aan te passen. ,,De acceptatie van cryptovaluta als wettig betaalmiddel brengt grote risico’s met zich mee voor de financiële en marktintegriteit, financiële stabiliteit en de bescherming van consumenten’’, luidt het in een IMF-verklaring. Het kantoor van Bukele heeft nog geen commentaar gegeven op de oproep van het IMF, maar de president zelf zette een meme op Twitter, waarin hij het IMF ‘wegwuift’.
Vanaf het begin van de invoering in El Salvador rezen al zorgen over de controle van de overheid op de digitale munt en in hoeverre deze criminele activiteiten zou aantrekken. Ook waren er protesten in het land door tegenstanders van de bitcoin die bezorgd zijn over de sterke waardeschommelingen. Cryptomunten daalden de afgelopen weken snel in waarde, maar krabbelen inmiddels weer iets op.
Volgens de Wereldbank leeft 29 procent van de Salvadoranen onder de armoedegrens en bij twee afzonderlijke peilingen sprak twee derde van de 6,5 miljoen inwoners zich uit tegen het besluit van de doorgaans zeer populaire president. De zeer sceptische Salvadoranen willen volgens de peilingen uitsluitend de Amerikaanse dollar blijven gebruiken. Die munt is sinds 20 jaar wettig erkend als betaalmiddel in het land.
Kelderende koersen
Bitcoin, ‘s werelds bekendste cryptomunt, maakte een val van zo’n 25 procent maar was woensdagochtend meer dan 37.000 dollar waard. Sinds het hoogtepunt van deze munt, in november, is de waarde met meer dan 50 procent gedaald. Ook de koersen van andere cryptomunten zoals ether daalden de afgelopen dagen snel. Volgens kenners kan dit niet los worden gezien van de reguliere aandelen die recent flink kelderden.
De oplopende spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen, zouden eveneens een rol spelen. Ook de vrees voor snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank tegen de hoge inflatie zou de cryptovaluta parten spelen. Als de rentes stijgen, stappen beleggers doorgaans uit meer risicovolle beleggingen. Daar vallen de diverse cryptomunten ook onder.
Bij de digitale munten speelt ook mee dat de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) het minen van bitcoins in de Europese Unie zou willen verbieden. Dat geldt ook voor de centrale bank van Rusland, die dat wil om zo de financiële stabiliteit te waarborgen. In China is minen, het digitaal toevoegen van nieuwe cryptomunten, al sinds afgelopen mei verboden.
Kijk hier onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jacht geopend op daders van grootste bitcoinroof uit geschiedenis
De Zuid-Afrikaanse politie heeft de jacht geopend op de daders van de grootste bitcoinroof uit de geschiedenis. Dat schrijft de financiële nieuwssite Bloomberg. De broers Raees en Ameer Cajee verdwenen in april met 69.000 bitcoin en zijn sindsdien spoorloos. -
Deze mensen leven zonder energieaansluiting: ‘We betalen slechts 9 euro per maand’
Nooit meer torenhoge rekeningen voor water, gas en elektriciteit. Voor veel mensen die zelfvoorzienend leven, gaat het in eerste instantie niet om zuinigheid. Toch zitten er duidelijk financiële voordelen aan ‘off-grid’ gaan. -
PREMIUMGeld & Geluk
Cor en Theo eten om de maand bij toprestaurant: ‘Zo’n avondje kost soms wel 600 euro’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Nieuwe zonnepanelen, dineren voor 600 euro: Cor en Theo hoeven er niets voor te laten. ‘Komt door ons simpele rijtjeshuis.’ -
PREMIUMvideo
Hele straat open voor ‘stroomvretende’ buurman die bitcoins delft: ‘Snap niet dat dit kan’
Een straat die over ruim 250 meter open ligt en tientallen onbereikbare garages. En dat allemaal omdat één huis extra stroomkabels nodig heeft. Bewoners van het Bretagnehof in Eindhoven ervaren veel overlast deze dagen, naar verluidt omdat de bewoner van het betreffende huis bitcoins ‘delft’. ,,Dit verwacht je in zo’n woonwijk niet.” -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Waarom de meeste mensen - ondanks de inflatie - nog steeds geven aan goede doelen
De energierekening hoger, de koopkracht lager: toch blijft de meerderheid trouw aan goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson. Waarom vinden we dat belangrijk en hoe kies je een goed doel?