Door het stigma blijven mensen met geldzorgen soms lang rondlopen zonder hulp te vragen, waardoor de problemen zowel financieel als psychologisch groter worden.
Volledig scherm
Door het stigma blijven mensen met geldzorgen soms lang rondlopen zonder hulp te vragen, waardoor de problemen zowel financieel als psychologisch groter worden. © Getty Images

Frederieke belt voor de geldzorgenlijn, en hoort over schaamte en suïcidale gedachten

Of het nou gaat om schulden, werk dat wegvalt of financiële problemen door het overlijden van een partner: mensen met geldzorgen of -problemen kunnen de gratis hulplijn bellen waar Frederieke Kokol werkt. Ze is operationeel manager bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en valt zo nu en dan in als telefoniste. Hierdoor ziet ze van dichtbij hoe belangrijk de lijn is.

 1. Als zieke zzp’er teer je vaak in op je spaargeld: is een Broodfonds de oplossing?

  Als zieke zzp’er teer je vaak in op je spaargeld: is een Broodfonds de oplossing?

  Niet meer kunnen werken door ziekte of een ongeval. Dat is voor niemand leuk, maar vooral voor zelfstandig ondernemers is deze gedachte een nachtmerrie. Een zzp’er zonder spaargeld heeft al snel financiële problemen als zij of hij een paar weken uit de running is, langdurige arbeidsongeschiktheid is vaak rampzalig. Volgens CBS-cijfers heeft 40 procent van de zelfstandigen niets geregeld voor arbeidsongeschiktheid. Toch kan daar verandering in komen: een Broodfonds lijkt voor steeds meer zelfstandigen een betaalbare oplossing.
 2. Lonneke (36) koopt in één keer 200 bloembollen of haalt de Rituals leeg
  Big spenders

  Lonneke (36) koopt in één keer 200 bloembol­len of haalt de Rituals leeg

  Mensen met een gat in de hand zijn er in alle soorten en maten. De één wil zijn of haar leven beteren, de ander ziet het als een hobby om het geld rijkelijk te laten vloeien, weer een ander gelooft dat veel spenderen juist meer geld oplevert. In deze nieuwe reeks vertellen big spenders hun verhaal. Deze week: Lonneke Tomas (36), die geld apart houdt voor buitenissige uitgaven die zij doet tijdens haar hypomane episoden.
 3. ‘Leven lang leren’ kost nogal wat: ‘Als ik klaar ben, heb ik 32.000 euro schuld’

  ‘Leven lang leren’ kost nogal wat: ‘Als ik klaar ben, heb ik 32.000 euro schuld’

  Hoewel de overheid het ‘leven lang ontwikkelen’ zegt te stimuleren, is terug naar de collegebanken gaan niet goedkoop. Zeker niet als je geen werkgever hebt die het betaalt. Wie al eens een opleiding in het hoger onderwijs heeft gevolgd, wordt geconfronteerd met het veel hogere instellingsgeld. Lenen via de overheid kan, maar alleen voor het collegegeld. „Het lijkt wel of ambitie hebben en studeren worden afgestraft, in plaats van aangemoedigd.”