Geld doneren aan Oekraïne? Vier vragen over hoe je het beste kunt helpen
Er zijn veel initiatieven om Oekraïne en de Oekraïners bij te staan. Wil jij ook iets doen? We stelden deskundigen en hulporganisaties vier vragen om erachter te komen hoe we het meest effectief kunnen helpen, hoe organisaties hulp bieden en hoe jij het beste kunt doneren.
1. Hoe kies je de juiste hulporganisatie als je geld wilt doneren?
Volgens actievoorzitter van Giro555 Kees Zevenbergen zijn er allerlei manieren om in actie te komen en is het een persoonlijke keuze hoe je gaat helpen. ,,Maar als deze keuze geld doneren aan een hulporganisatie is, dan maakt Giro555 het je makkelijk, want dan hoef je niet te kiezen aan welke.”
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties, waaronder Het Rode Kruis, Unicef, Cordaid en Stichting Vluchteling, de handen ineen om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers en wordt giro 555 geopend om geld te storten. Zevenbergen: ,,Het grote voordeel van de samenwerking is ook dat iedere hulporganisatie zijn eigen expertise heeft en eigen netwerken en contacten in het conflictgebied en omringende landen, omdat ze daar al jaren aan het werk zijn.”
Wat hebben zij allemaal nodig? Gelukkig wordt dat steeds helderder maar de lijst van benodigdheden wordt ook steeds langer
2. Wat doen hulporganisaties met mijn geld?
Er was dinsdagmiddag bij Giro555 al 3,1 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Waar het geld op dit moment heen gaat, is volgens Zevenbergen divers.
,,Voedsel, dekens, matrassen, medicijnen. We hebben bussen gehuurd om oude mensen die vastzitten op grensovergangen en treinstations omdat ze niet mobiel genoeg zijn, naar een veilig onderkomen te brengen. En we zijn bezig om schuilkelders in te richten met voedselpakketten en daar EHBO-cursussen te geven. Honderdduizenden zijn op de vlucht. Hun rugzakje is na een paar dagen leeg. Wat hebben zij allemaal nodig? Gelukkig wordt dat steeds helderder maar de lijst van benodigdheden wordt ook steeds langer.”
Juist grote organisaties worden goed gecontroleerd op hoe zij hun geld uitgeven, dat is het verschil met minder bekende organisaties
Van grote organisaties wordt vaak gedacht dat er toch ook wel veel gedoneerd geld aan de strijkstok blijft hangen. Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies aan de Erasmus Universiteit: ,,Er is altijd een beetje geld nodig voor de organisatie zelf maar het geld gaat overwegend naar het land zelf en wordt daar via lokale kanalen uitgegeven om mensen bij te staan. En juist grote organisaties worden enorm goed gecontroleerd op hoe zij hun geld uitgeven, dat is het verschil met minder bekende organisaties.”
Zevenbergen beaamt dit: ,,We weten dat dit beeld van hulporganisaties bestaat maar we zijn zeer transparant in wat we doen, we leggen verantwoording af voor iedere euro die we uitgeven. Maar net als iedere dienstverlenende organisatie hebben we kosten die we moeten dekken. Los daarvan gaat het maximaal haalbare bedrag naar hulp, daarvoor zijn wij op aarde.”
Geld inzamelen samen met je kind
Veel mensen, inclusief kinderen, maken zich zorgen over de situatie in Oekraïne en willen graag hun steentje bijdragen. Ouders van Nu zet zeven dingen op een rijtje die je kun met je kind om geld in te zamelen.
3. Hoe kunnen hulporganisaties steun bieden in het conflictgebied?
Hilhorst: ,,Op dit moment zie je een groot onderscheid tussen de gebieden die door de Oekraïense overheid gecontroleerd worden, en die waar de Russische separatisten de macht hebben. Het is dus de vraag wat er gebeurt als meer gebieden in pro-Russische handen vallen. Behalve de vraag of ze toestemming krijgen van de autoriteiten die in dat gebied de macht hebben, is het inderdaad ook de vraag of het niet te gevaarlijk is.”
De ene organisatie maakt daar andere afwegingen dan de andere, vertelt Hilhorst. ,,In geval van nood proberen organisaties dan vanaf afstand hulp te verlenen. En er is de mogelijkheid om noodpakketten te sturen die door lokale organisaties verdeeld worden.” Zevenbergen: ,,Slaan de raketten in, dan kunnen we geen hulp leveren, maar als in iedere oorlog gaat het in golven, niet in heel Oekraïne is er nu oorlog. En voor de vluchtelingen in omringende landen kunnen we genoeg doen.”
Grote organisaties werken met bestaande infrastructuur en weten hoe je het zo goedkoop mogelijk doet. Hulp bieden is een vak waarin wij getraind zijn
4. Is spullen doneren aan privéinitiatieven een goed alternatief?
Inmiddels zijn er talloze initiatieven van Nederlandse burgers om zelf hulp aan Oekraïne te bieden. Bestelbussen vol voedselpakketten, oude kleding, knuffels en dekens worden klaargemaakt om te verschepen naar het oorlogsgebied. Is het een idee om in plaats van geld te doneren juist deze kleinere initiatieven te steunen?
Zevenbergen: ,,Als je zeker wilt zijn dat je hulp goed terechtkomt, is het het handigst om te doneren aan grote organisaties, die werken met bestaande infrastructuur en weten hoe je het zo goedkoop mogelijk doet.” Giro 555 accepteert zelf ook geen spullen: ‘Wij kopen zoveel mogelijk lokaal in. Zo stimuleren we de lokale economie en besparen op transportkosten’, aldus de website van de samenwerkende hulporganisaties.
Hilhorst: ,,Geld blijft het belangrijkste hulpmiddel, want het is heel hard nodig. Organisaties als het Rode Kruis en Giro 555 werken zoveel mogelijk met Oekraïense organisaties samen die ervoor zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt. Van veel privéinitiatieven kun je moeilijker zien wat er mee gebeurt, hoe goed bedoeld ook. Het kan zelfs de andere hulp in de weg zitten.”
Zevenbergen: ,,Maar ik juich iedereen die zich op zijn of haar manier inzet, toe. Onze Nederlandse betrokkenheid en alle persoonlijke initiatieven zijn hartverwarmend.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Bart: ‘De elektrische auto om de hoek opladen is goedkoper dan thuis’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bart Tuinstra (30) uit Purmerend. -
Nederlanders laten hun hart spreken voor Oekraïne: al bijna 10 miljoen euro binnen
Nederlanders tonen massaal hun solidariteit met de Oekraïners. Dat leert een rondgang langs de hulporganisaties achter de gironummers die werden opengesteld naar aanleiding van de oorlog in het land. -
PREMIUM12 euro
Miljoenen Duitsers krijgen hoger salaris: minimumloon naar 12 euro
De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het verhogen van het landelijke minimumloon tot 12 euro. Vanaf oktober krijgen miljoenen Duitsers opslag. Daarmee lost bondskanselier Olaf Scholz een belangrijke verkiezingsbelofte in. -
video
Vluchtelingenwerk: Geef geld, stel een kamer ter beschikking maar stop met spullen sturen
Geef geld, word vrijwilliger, stel een kamer ter beschikking, maar spullen sturen? Aan de grens met Polen zijn inmiddels kleding en speelgoed genoeg. En in Nederland zelf zijn nog maar weinig Oekraïense vluchtelingen. Dat zijn een paar van de tips die te vinden zijn op nederlandvoorvluchtelingen.nl, een platform dat VluchtelingenWerk Nederland vandaag heeft gelanceerd in nauw overleg met andere organisaties. -
Waarom je moet oppassen dat je woonlasten niet te hoog worden
De gemiddelde woonlasten zijn in 2021 iets gedaald ten opzichte van 2018, bleek afgelopen week uit onderzoek van het CBS. Vooral woningeigenaren houden meer geld over voor andere zaken en dat terwijl wonen alleen maar duurder werd. Hoe kan dat en wat is eigenlijk de ideale lastenverdeling?
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.