George: 'Ik ga regelmatig naar Duitsland om boodschappen te doen. Alles is daar goedkoper’
SuperbespaarderSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer George Ladru (72), die ondanks zijn goede pensioen koopjes jaagt.
Inkomsten per maand: circa 4000 euro samen met zijn vrouw. Ze zijn beide gepensioneerd
Leeft met: Zijn vrouw. Ze hebben twee op zichzelf wonende kinderen en vier kleinkinderen
Woont in: Purmerend
Uitgaven per maand:
Hypotheek: 800 euro
Energie: 210 euro
Verzekeringen: 320 euro
Stadsverwarming en stroom: 230 euro
Water: 20 euro
Boodschappen: rond de 600 euro
Sporten: 20 euro, abonnement bij basic-fit
Kleding: Geen vast bedrag
Vervoer: 80 euro benzine en 40 euro wegenbelasting
Horeca: Eens per zes weken naar stamkroeg. Circa 100 euro
Sparen: 40 euro voor de kleinkinderen, ieder 10 euro per maand
Vakantie: ,,Wat overblijft gaat naar een buffer waar een minimaal bedrag in moet zitten voor onvoorziene uitgaven. Als de buffer ‘vol’ is, wordt dit afgeroomd naar de vakantiepot en om andere leuke dingen te doen. Momenteel is de top van de buffer, mede door geen reizen door corona, lekker vol. Dus vandaar dat wij nu veel op vakantie gaan, zeker vijf keer per jaar.”
Je noemt je een superbespaarder, maar je spaart niet. Hoe zit dat?
George: ,,Er zijn er heel veel die hun pensioen niet halen, bij bosjes vallen ze neer. Dus waarom zou ik sparen? Dan zeggen ze straks: George is dood en een van de rijksten op de begraafplaats. Daar heb je toch niets aan? Mijn motto is: je leeft vandaag en geniet van het leven. Je bent langer dood dan dat je leeft.”
Ondanks je goede pensioen let je wel op de kleintjes. Waarom?
,,Ik groeide op in de Jordaan, mijn moeder had het niet breed. Toen we kinderen kregen, werkte mijn vrouw halve dagen. Maar ik wilde toch minimaal één keer per jaar op vakantie. Dus gingen we altijd met de bus naar Spanje. Die rit naar Benidorm duurde 25 uur met een overstap in Maastricht. Dat nooit meer. Maar dat zuinige is erin gebleven.”
Ben jij ook een superbespaarder en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl
Hoe bespaar je?
,,Op zaterdag kijk ik de supermarktfolders door op aanbiedingen en maak ik een lijst van waar wat het goedkoopst is en daar haal ik het. Mijn zoon werkte ooit als vakkenvuller en die leerde mij dat duurdere producten op ooghoogte liggen, goedkoper beneden en het langst houdbaar achterin de schappen. Daar houd ik rekening mee. En ik ga regelmatig naar Duitsland om boodschappen te doen. Wij gooien dan gelijk de tank vol. Alles is daar goedkoper.”
Heb je daar een voorbeeld van?
,,Een goede fles rode Italiaanse wijn: Montepulciano d’ Abruzzo, kost in Duitsland bij Trinkgut of bij Aldi nog geen 2 euro. In Nederland betaal je voor precies dezelfde fles 3,49 euro. Scheelt je 1,50 euro per fles. Ik koop dan 2 dozen met 6 flessen, 12 keer 1,50 is 18 euro ‘winst’.”
Waar shop je in Nederland het goedkoopst?
Op de zwarte markt in Beverwijk, daar gaan wij minstens een á twee keer per maand naartoe. Groente, fruit, kruiden en kleding zijn daar spotgoedkoop. Hoe meer je koopt, des te meer korting krijg je. Je moet wel een beetje handelen met de verkoper.”
Dan loop ik weg en zeg dat het te duur is. In 90 procent van de gevallen roept de verkoper me dan terug en vraagt wat ik dan wil betalen
Hoe onderhandel je?
,,Laatst scoorde ik er twee mooie jasjes. Voor één jasje vroeg de verkoper 45 euro. Ik zei: ‘Als ik nou twee jasjes koop, wat moet je daar dan voor hebben?’ 80 euro, zei hij. Dan loop ik weg en zeg dat het te duur is. In 90 procent van de gevallen roept de verkoper me dan terug en vraagt wat ik dan wil betalen. Uiteindelijk heb ik de twee jasjes voor 60 euro gekocht.
Ik onderhandel ook met providers. Elk jaar vraag ik korting bij Ziggo. Laatst kreeg ik een mooi aanbod van KPN als ik overstapte. Daar heb ik Ziggo mee gebeld, zij gingen met de prijs van KPN mee en ik kreeg er een jaar lang gratis alle sportzenders bij. Datzelfde doe ik met energiemaatschappijen. Net voor de energiecrisis had ik een heel mooi contract voor drie jaar afgesloten.”
En vakanties?
Dan onderhandel ik ook. Ik zag een reis naar Tenerife. Een halfpension voor twee weken, was 2000 euro. Dan ga ik naar een reisbureau en vraag of ze hetzelfde kunnen bieden of lager. Dan gaan zij daar meestal onder zitten. Daarmee ga ik dan naar weer een ander reisbureau die daar weer onder gaan zitten. Kortom: in de loop der jaren word je wat brutaler.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
De penningmeester annex doventolk zit met twee petten op aan mijn bureau
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week is de notaris creatief met gebaren. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
Geldflaters
Bella las voorwaarden van haar keuzebudget niet goed: ‘Ik moest 1400 euro vakantiegeld bijleggen’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Bella de Wit (27), die 1400 euro aan vakantiegeld moest bijleggen omdat zij de voorwaarden voor haar elektrische fiets niet goed doorlas.
-
Superbespaarder
Mirjam: 'Ik bel één keer per jaar en zeg: ik zie dat het elders goedkoper kan. Dan krijg ik korting'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Mirjam Geerards (47), die vaak gratis producten uit de supermarkt haalt. -
Geldflaters
Miranda reed onverzekerd rond: 'Verzekering was tot onze verbazing wegens wanbetaling stopgezet’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Miranda Vermeer (26), die een maand onverzekerd bleek rond te rijden. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.