Groei internetverkoop niet langer door het dak
Het zijn zeker nog dubbele cijfers, maar een recordgroei zoals begin dit jaar zat er tijdens het tweede kwartaal niet meer in voor Europese webwinkels. In april, mei en juni spendeerden Nederlandse consumenten meer dan 800 miljoen euro bij buitenlandse webwinkels binnen de Europese Unie. Dit is bijna 17 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar een stuk minder dan de 64 procent groei die tijdens het eerste kwartaal werd gehaald.
Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De groei was voor zowel de Europese als de Nederlandse internetverkopers flink lager dan in voorgaande kwartalen. Niet geheel onverwacht aangezien de winkels in de meeste landen in het voorjaar weer opengingen.
Sinds 2014 besteedden Nederlandse consumenten elk kwartaal meer bij Europese webwinkels dan in dezelfde periode een jaar eerder. Met name sinds het uitbreken van de coronacrisis stegen deze uitgaven sterk. In 2020 piekte de kwartaalgroei op ruim 38 procent en in de eerste drie maanden van 2021 werd dus een recordgroei van bijna 64 procent behaald. Na een volledig coronajaar was de groei in het tweede kwartaal van 2021 voor het eerst weer vergelijkbaar met de jaren voorafgaand aan de crisis.
Fors lager
In het tweede kwartaal van 2021 was de omzet van Nederlandse internetverkopers meer dan 16 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook dit percentage is fors lager dan in eerdere coronakwartalen. In het eerste kwartaal van 2021 werd nog een recordgroei bereikt van bijna 85 procent. De omzet van Nederlandse internetverkopers omvat zowel verkopen aan Nederlandse als aan buitenlandse consumenten.
Bij de Nederlandse internetverkopers kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en multichannelers, die zowel online als via winkels verkopen. Pure webwinkels zetten in het tweede kwartaal van 2021 ongeveer 15 procent meer om, terwijl de online-omzet van multichannelers ruim 18 procent hoger lag dan een jaar eerder. Vooral de multichannelers zagen hun internetomzet flink stijgen sinds de coronacrisis. In het eerste kwartaal van 2021 lag de online-omzet zelfs meer dan tweemaal zo hoog als een jaar eerder.
Kijk onze video's over de economie in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldflaters
Sandra’s ketting viel in zee: ‘Als je jezelf er niet mee vertrouwt, mag je duur cadeau best weigeren’
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUMgeldflaters
De huurauto van Gerben ging op slot, met de sleutels erin: ‘Autohandelaar vond het niet grappig’
De vakantie van Gerben de Ruiter (21) werd een stuk duurder toen de kofferbak van zijn huurauto ineens op slot zat. Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUMMet video's
Energieleveranciers bieden weer driejarige contracten: ‘Maar voortijdig overstappen loont niet meer’
Het kan weer: je energiecontract voor lange tijd vastzetten. Gisteren werd de overstapboete verhoogd, leveranciers durven het nu weer aan om driejarige contracten aan te bieden. Wat is wijsheid? -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Zo’n notariële akte kennen mijn collega’s en ik niet, maar het pensioenfonds wil het toch hebben
Is een scheiding al lastig met de verrekening van het pensioen, als het stel vervolgens weer opnieuw trouwt, maakt dat het wel heel ingewikkeld. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Sparen of beleggen? ‘Als je 1000 euro hebt blijf je een slachtoffer van de spaarmarkt’
De lage spaarrente die de Nederlandse grootbanken, Rabobank, ING, ABN Amro en Volksbank, bieden houdt de gemoederen bezig. De banken rekenen de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) meteen door in de rente op leningen, zoals de hypotheekrente. Maar de spaarder komt er bekaaid van af. Die krijgt nu 1 procent bij ING en de Rabobank bij een vrij opneembare spaarrekening. Dat is weliswaar vier keer zoveel als vorig jaar, maar nog steeds veel minder dan de inflatie. Je spaargeld wordt dus elk jaar minder waard.