Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
SuperbespaarderSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
Inkomsten per maand:
2700 euro samen met man Jerry; zij werkt als content creator en virtual assistent. Jerry werkt 4 dagen in de week als administratief medewerker bij een internetaanbieder.
Leeft met: Jerry en dochter Farah (3,5)
Woont in: Honselersdijk, in het Westland
Uitgaven per maand:
Huur: 695 euro
Gas en licht: 195 euro
Verzekeringen: doorlopende reis en annuleringsverzekering, allriskverzekering auto, inboedel, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstand: 177 euro
Zorgverzekering: 255 euro
Uitvaartverzekering: 48 euro
Televisie en internet: 40 euro
Mobiele telefoon: 61 euro
Regionale belasting: 36 euro
Sparen voor Farah: 25 euro
Sparen buffer: 150 euro
Vervoer: 100 euro
Boodschappen: 400 euro
Kleding: 50 euro
Horeca: 100 euro
Vakantie: 300 euro
Wat heeft je zo geldbewust gemaakt?
Jasmina: ,,Mijn vader had geen vaste baan en mijn moeder komt uit Suriname en wilde haar familie daar financieel steunen. Ze werkten altijd maar veel geld was er niet. Toch merkten mijn zusje en ik daar niets van want mijn moeder was creatief met geld. We gingen misschien niet naar de Efteling maar ze spaarde goedkope pretparkkaartjes bij elkaar bij de supermarkt en we gingen vaak picknicken in het park. Mijn moeder leerde ons dat je geen geld moet uitgeven wat je niet hebt én dat je met creativiteit alles kunt doen wat je wilt.”
Toch ging het een tijdje geleden ook mis.
,,Een jaar geleden verloor mijn man zijn baan, zijn uitkering liep af, hij solliciteerde zich suf maar werd om de raarste dingen afgewezen. Ik was net een maand voor mijzelf begonnen. Drie maanden leefden we op de paar honderd euro die ik binnenhaalde. Gelukkig vond hij daarna een baan en hebben we nu een goed inkomen en kunnen we regelmatig leuke dingen doen.”
Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten
Hoe kwam je die periode door?
,,Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten.”
Wat heb je ervan geleerd?
,,Ik realiseerde me dat mensen door te weinig geld diep in put terecht kunnen komen. Geld maakt misschien niet gelukkig maar het is wel makkelijker als je het hebt. De geldstress was niet fijn maar nu ik erop terugkijk, ben ik dankbaar voor die periode. Mijn vader lag op sterven en omdat Jerry geen werk had, heeft hij veel voor mijn vader kunnen doen en is actief bij zijn sterfbed betrokken geweest. Alsof het zo moest zijn.”
Als ik groenten overhoud, snij ik het fijn en bewaar het in de vriezer, dat kan altijd nog eens door de pasta of in de soep
Heeft het je financieel ook nog bewuster gemaakt?
,,In die periode ben ik een weekmenu gaan maken. Nooit gedacht dat ik zou weten wat ik de volgende dag zou eten, maar als je geen keuze hebt, dan doe je het gewoon. Sindsdien maak ik op zondag een menu van wat we die week gaan eten en haal alles in een keer in huis. Dit scheelt stress en geld.”
,,In die tijd ben ik ook begonnen met Too good to go: voor 6 euro heb ik een week groenten, fruit en brood. Daar kan geen supermarkt tegenop én het is duurzamer want het eindigt niet in de kliko. Als ik groenten overhoud, snij ik het fijn en bewaar het in de vriezer, dat kan altijd nog eens door de pasta of in de soep. Vlees koop ik wel een keer in de maand en dat gaat ook de vriezer in.”
Ben jij ook een superbespaarder en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl
Waar wil je niet op bezuinigen?
,,Op reizen en uitjes. Al doe ik dat ook zo voordelig mogelijk. Ik ga nooit 150 euro uitgeven voor een pretpark, ben gek op Groupon, vakantieveilingen, Tripper en andere sites met aanbiedingen.
Ik ben dit jaar al 3 keer met vakantie geweest maar nooit voor meer dan 250 euro persoon per keer. Soms vind ik zelfs goedkope vakanties onder de 150 euro. Mensen denken vaak, door de vele tripjes, dat we het heel breed hebben maar dat is niet zo. In plaats van roken en drinken geven we het liever uit aan leuke dingen doen. En dan blijkt dat mijn moeder gelijk had: je hebt helemaal geen bakken met geld nodig om het goed te hebben.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Bodil kocht twee keukens: 'In het begin was ik echt boos op mezelf, ik kon wel huilen’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Bodil van Veen (44), die voor haar nieuwe huis per ongeluk twee keukens kocht. -
PREMIUM
Denise zamelt geld in voor mensen die moeilijk rondkomen: ‘Teller staat al op 100.000 euro’
Heb jij voordat je salaris wordt gestort al geen geld meer voor de boodschappen? Bekruipt jou een gevoel van bestaansonzekerheid? Denise Harleman, oprichter van Collectief Kapitaal, zamelt geld in om mensen die moeilijk rondkomen te helpen met 1000 euro per maand. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Kan 't goedkoper?
We betalen meer voor onze zak chips, en dat komt niet alleen doordat aardappels duurder zijn
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: chips.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Superbespaarder
Mirjam: 'Ik bel één keer per jaar en zeg: ik zie dat het elders goedkoper kan. Dan krijg ik korting'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Mirjam Geerards (47), die vaak gratis producten uit de supermarkt haalt.