Koopkracht sinds 1977 met bijna 60 procent gestegen
In de periode 1977-2020 is in Nederland de koopkracht met 58 procent toegenomen. Dat blijkt uit de publicatie ‘Inkomen verdeeld, trends 1977–2019' van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Universiteit Leiden.
De grootste groei van de koopkracht vond plaats in de periode 1999-2009. In die periode steeg de koopkracht van de Nederlandse bevolking met maar liefst 22 procent. Door de economische crisis van 2008 was de koopkrachttoename de tien jaar erna echter vier keer zo klein. Over de gehele periode gezien kenden de jaren 80 van de vorige eeuw de minste economische vooruitgang (nog geen 2 procent). De uitkomsten laten verder onder meer zien dat in de periode 1977-2019 de inkomensongelijkheid is toegenomen, maar dat sinds 1990 de inkomensverschillen vrij stabiel zijn gebleven.
De afgelopen tien jaar
De koopkracht van Nederlanders is in de jaren tien van deze eeuw veel minder gestegen dan in de twee decennia daarvoor, aldus het onderzoek. Gepensioneerden gingen er zelfs gemiddeld op achteruit. In 2020 steeg de koopkracht juist relatief hard, door onder meer fiscale maatregelen en coronasteun van de overheid. Zelfstandigen en werknemers gingen er van 2009 tot en met 2019 nog steeds op vooruit, respectievelijk met bijna 14 en 17,5 procent. Gepensioneerden gingen er echter voor het eerst in decennia op achteruit, met bijna 5 procent.
Armoede
In 2019 zat volgens het CBS 7,7 procent van de huishoudens op of onder de armoedegrens. Die grens ligt op een inkomen van 1090 euro per maand voor een alleenstaande en 2080 euro voor een gezin met twee kinderen. In de onderzochte periode kende 1985 een recordaantal mensen dat te kampen had met armoede. In dat jaar leefde 22 procent op of onder de armoedegrens. Ons land kwam toen net uit een zware economische recessie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Richard werkt 32 uur per week, maar kan net als 200.000 anderen nauwelijks rondkomen
-
PREMIUMGeld & Geluk
Bart en Talitha hebben potjes en spaarrekeningen: ‘De kinderen hebben straks elk 10.000 euro’
Bart koopt bijna nooit iets, behalve sigaretten, Talitha houdt van dagjes weg en noteert alle uitgaven. ‘In een gewone maand wil ik maximaal 600 euro aan gezinsboodschappen uitgeven,’ vertelt Talitha in de Mezza-rubriek Geld en Geluk. -
PREMIUMtips
Van de ene op de andere dag was Suzanne rijk door erfenis: ‘Leef nu financieel stukken relaxter’
Een erfenis is vaak al beladen met emoties, maar als je veel erft kan dat de stress verhogen. Hoe ga je er verstandig mee om zodat je kapitaal niet als sneeuw voor de zon verdwijnt? Vijf zaken om op te letten. ,,Ik adviseer om zo veel mogelijk je risico te spreiden.” -
In tegenstelling tot wat een incassobureau beweert, is een rekening niet altijd terecht
Soms blijft een openstaande rekening te lang liggen. Dan kan je te maken krijgen met een incassobureau. Als je nog nooit met een geldvordering te maken hebt gehad, kan dat best eng zijn. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten uit. Deze week: wat als een incassobureau geld van je eist? -
2
Aanvraagperiode Noodfonds Energie verlengd: dit is wanneer je in aanmerking komt
Moeite met het betalen van de energierekening, ondanks het prijsplafond? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. De periode om een aanvraag in te dienen is verlengd: tot 5 mei 12.00 uur kun je een aanvraag indienen. We beantwoorden vijf vragen en antwoorden over deze steunmaatregel.
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?