Laatste dagen voor het doen van belastingaangifte: ‘Controleer de vooraf ingevulde gegevens’
Tot zaterdag kun je belastingaangifte doen, op 1 mei moet de Belastingdienst alles binnen hebben. Al ruim 8 miljoen Nederlanders stuurden hun gegevens op. Ben jij er nog niet aan toe gekomen? Experts geven hun beste belastingtips. Zodat je weet waar je op moet letten en met welke truc je geld kunt besparen.
1. Controleer de vooraf ingevulde gegevens
Als je inlogt in het aangiftesysteem van de Belastingdienst staan er vaak al veel gegevens ingevuld. Handig, want dan kost een belastingaangifte minder tijd. Maar deze gegevens moet je wel goed controleren en je moet actief dingen toevoegen, zegt Boy Mulder, adviseur bij BelastingBespaarders. ,,Een studieschuld staat bijvoorbeeld niet vermeld, terwijl je deze mag aftrekken van je vermogen. Dat is denk ik de meest vergeten aftrekpost en je kunt er mee besparen als je veel vermogen hebt.”
2. Donaties aan goede doelen
Wat je ook kunt invoeren, zijn donaties aan goede doelen met een ANBI-status. Periodieke donaties zijn altijd aftrekbaar, een gewone gift alleen als deze boven het drempelbedrag valt: 1 procent van het drempelinkomen. Het drempelinkomen is het totaal van inkomen en aftrekposten in box 1 tot en met 3. Let op: contante giften zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar. ,,Je moet een betalingsbewijs kunnen laten zien. Niet per se vooraf, maar een inspecteur kan er om vragen”, aldus Mulder.
Hoeveel Nederlanders hebben al aangifte gedaan?
Inmiddels heeft de Belastingdienst al ruim 8,3 miljoen belastingaangiften binnen en rekent op een totaal van 9,4 miljoen. ,,Alles het zo door blijft gaan als nu, dan gaan we dat ook halen”, zegt Estelle Cool, woordvoerder van de Belastingdienst. Sinds begin deze week ziet de Belastingdienst een kleine stijging in het aantal verstuurde aangiften en verwacht deze laatste dagen nog een kleine piek te zien. Maar die zal lang niet zo groot zijn als op de startdatum van 1 maart. Cool: ,,Dat is traditioneel gezien de drukste dag. In de eerste minuten, dus ‘s nachts al, ontvangen we altijd de eerste aangiften al.”
Omdat de laatste dag waarop je aangifte kunt doen op een zaterdag valt, zal de Belastingtelefoon, die normaal alleen op werkdagen bereikbaar is, ook op 30 april open zijn. Hetzelfde geldt voor de online vraagdiensten. Je kunt dan alleen terecht met vragen over je aangifte.
3. Schenking hoef je niet te vermelden
Elk jaar mag je een schenking doen aan je (klein)kinderen. In 2021 mochten ouders maximaal 6604 euro belastingvrij cadeau doen aan hun kinderen, voor schenkingen aan kleinkinderen of andere mensen is dat bedrag lager: 3244 euro. Dit bedrag was eenmalig hoger, in verband met de coronacrisis. Maar waar moet je dat vermelden op de belastingaangifte? Nergens, zegt belastingadviseur Amanda Rogaar. ,,Veel mensen vragen zich af waar ze dat moeten aangeven, maar als het onder de grens blijft, hoef je het niet door te geven aan de Belastingdienst en ook niet te vermelden op je aangifte.”
4. Studiekosten aftrekken
Veel mensen weten niet dat je studiekosten kunt aftrekken, zegt Mulder. ,,Als je kosten hebt gemaakt voor je huidige of toekomstige baan, kun je deze opgeven. De eerste 250 euro is niet aftrekbaar, maar alles daarboven wordt van je belastbare inkomen afgetrokken.” Dit is de laatste aangifte waarop je deze aftrekpost kunt gebruiken, vanaf dit jaar is het Stap-budget er voor in de plaats gekomen. Met het Stap-Budget kan elke Nederlander vanaf 18 jaar (tot de AOW-gerechtigde leeftijd) maximaal 1000 euro aanvragen voor een opleiding.
Wanneer moet je een belastingadviseur inschakelen?
De vooraf ingevulde aangifte is heel handig en lang niet iedereen heeft een belastingadviseur nodig bij het doen van belastingaangifte. Het wordt ingewikkelder bij bijvoorbeeld verhuizingen en erfenissen, zaken waar je niet jaarlijks mee te maken hebt en waarbij vaak nieuwe dingen voorbij komen. ,,Het is heel goed mogelijk om het zelf te doen, maar bij ‘fiscale momenten’ zoals overlijden, de ver- of aankoop van een huis of een scheiding, kan het lonend zijn om een adviseur in te schakelen”, aldus Mulder. Als je hulp nodig hebt bij je aangifte, kun je ook bellen met de BelastingTelefoon.
5. Vul altijd je belastingaangifte in
Niet iedere Nederlander krijgt een blauwe brief op de mat met een oproep om aangifte inkomstenbelasting te doen. Maar in sommige gevallen is het verstandig om dat wel te doen, zegt Mulder. ,,Als beide ouders werken en je hebt een kindje jonger dan 12 jaar, geldt de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De minstverdienende heeft recht op die korting. Het is een stimulans van de overheid om ouders met kinderen bij te laten dragen aan de economie.” De korting wordt automatisch verrekend in de aangifte, mits je allebei aangifte doet.
6. Aftrekbare zorgkosten
Had jij in 2021 hogere zorgkosten dan je vooraf gedacht had en worden deze niet vergoed door de zorgverzekering? Dan kun je in sommige gevallen deze zorgkosten aftrekken van je belastbare inkomen, vertelt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer. Denk aan steunzolen, onverwachte wekelijkse fysiobezoeken waarvoor je niet verzekerd bent of aanpassingen aan je huis in verband met invaliditeit. Deze zijn ook gekoppeld aan een inkomensafhankelijk drempelbedrag (deze rekent het aangifteprogramma automatisch uit) én mogen niet van het eigen risico af zijn gegaan. ,,Er zijn veel regels aan verbonden en er valt over het algemeen weinig in te dienen”, aldus Knopperts.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 1 maart 2022.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor 1 mei moet-ie binnen zijn: dit zijn de meestgestelde vragen over de belastingaangifte
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Deze mensen kregen onverwachte rekeningen na overlijden dierbare: ‘Spaargeld is opgegaan’
Het overlijden van een dierbare kan naast verdriet ook voor onverwachte en soms hoge kosten zorgen. We leggen drie verhalen voor aan een financieel expert en vragen of en hoe deze financiële problemen voorkomen hadden kunnen worden. -
belastingaangifte
Eerste hulp bij belastingaangifte: ‘Sommige mensen liggen ervan wakker’
De jaarlijkse belastingaangifte staat weer voor de deur. Voor 8 mei moet de Belastingdienst de aangifte over het afgelopen jaar binnen hebben. Belastingadviseur Amanda Rogaar ziet dat veel mensen worstelen met hun aangifte. Maar met haar tips kan het niet meer misgaan. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
PREMIUM
Sparen of beleggen? ‘Als je 1000 euro hebt blijf je een slachtoffer van de spaarmarkt’
-
-
-
met video2
Vakantiegeld deze week op je rekening: dit moet je weten
Mei is de maand waarin de meeste werkgevers het vakantiegeld uitbetalen. Een welkom extraatje dat niet alleen wordt besteed aan vakantie, maar ook aan andere grote uitgaven, een schuld aflossen of de spaarrekening spekken. Vier vragen over het extraatje dat jij - wellicht - ook deze week krijgt bijgeschreven. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.