Laatste kans om zorgtoeslag aan te vragen: ‘In Nederland blijft 100 miljoen liggen’
Lang niet alle Nederlanders die recht hebben op zorgtoeslag, vragen de tegemoetkoming aan en daarmee blijft een bedrag van zeker 100 miljoen euro liggen, schat vergelijkingssite Independer. Vandaag is de laatste dag om zorgtoeslag aan te vragen voor 2020.
Independer baseert zich op de meest recente openbare gegevens over 2018. In dat jaar deden zo’n 4,5 miljoen mensen een beroep op de zorgtoeslag, in totaal werd er een bedrag 4,7 miljard euro uitgekeerd. Dat komt gemiddeld neer op een kleine 1000 euro per persoon per jaar. Daarnaast blijkt uit Kamervragen in datzelfde jaar dat ongeveer 10 procent in 2015 geen gebruik maakte van de zorgtoeslag maar daar wel recht op heeft. Bij ongeveer een op de vijf gaat dat om bedragen tot 20 euro, maar bij de rest zijn het hogere bedragen bóven de 20 euro per maand.
,,Op basis van deze cijfers kunnen we stellen dat er in dat jaar 360.000 rechthebbenden twaalf maanden lang minimaal 20 euro zijn misgelopen. Dat komt neer op 86 miljoen, maar omdat 240 euro per jaar de absolute ondergrens is wat betreft zorgtoeslag, durven we te zeggen dat het om minimaal 100 miljoen euro gaat”, zegt Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit.
Ik denk dat de berekeningen vrij conservatief zijn en er mogelijk zelfs 200, 250 miljoen euro blijft liggen
Toeslagenaffaire
Niet alleen in 2018, maar ook voor de afgelopen jaren gaan de berekeningen op, vermoedt Knoben: ,,Enerzijds heeft er een campagne plaatsgevonden om de aandacht te vestigen op de zorgtoeslag, anderzijds weten we dat mensen door de toeslagenaffaire huiveriger zijn geworden om toeslagen aan te vragen. Door corona zijn er daarnaast mensen die te maken hebben met een inkomensval en niet weten dat hun inkomen nu onder de ondergrens ligt. Ik denk dat de berekeningen vrij conservatief zijn en er mogelijk zelfs 200, 250 miljoen euro blijft liggen.”
In een enquête van Independer, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A, zegt 46 procent van de respondenten (met toeslagpartner) dat ze denken geen recht te hebben op zorgtoeslag, terwijl ze dat wel hebben. Bij mensen zonder toeslagpartner is dat 34 procent. Daarnaast geeft 30 procent van de respondenten aan sceptisch te zijn geworden over zorgtoeslag door de toeslagenaffaire. ,,Mensen weten soms überhaupt niet van het bestaan van de toeslag”, zegt Miriam Prins van Independer. ,,Of ze hebben het idee dat ze daar niet voor in aanmerking komen, terwijl dat wel degelijk het geval is.”
Dit artikel verscheen eerder online op dinsdag 24 augustus.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Zijn plan met de erfenis was perfect, tot zij verliefd werd op een ander
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week verzint een rijke man een plan om zijn zoons te onterven, maar dan gebeurt er dat hij niet aan zag komen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Ik vind hun hele idee zo onethisch dat ik er niet aan meewerk
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week heeft een koppel een heel bijzonder verzoek voor hun samenlevingscontract. -
PREMIUM
Koersen van banken en verzekeraars onderuit: moet ik me zorgen maken?
Vijftien jaar na de kredietcrisis lijkt zich een nieuwe bankencrisis aan te dienen. Wat is er aan de hand en moet ik mijn geld van de bank halen? -
'Tel al die koffies of broodjes onderweg maar eens bij elkaar op, je zult versteld staan'
Veel financiële beslissingen maak je automatisch, zonder erover na te denken. Ook als het om grote bedragen gaat. Financieel coach Carolien Vos legt bij Intermediair uit waar het vaak misgaat, zodat je dat kunt voorkomen en (veel) geld kunt besparen.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
Werken al die spaarprogramma’s wel? ‘Veel mensen zullen simpelweg sparen uit gewoonte’
Knip jij de zegels uit de koffieverpakking en laat je punten bijschrijven bij de boodschappen in ruil voor kortingen of cadeaus? Dan ben je niet de enige. Maar zit er nog wel toekomst in dit soort langlopende spaaracties? -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer