Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
In de online tool op de site van Geldfit.nl beantwoord je algemene vragen over je huishouden. Het systeem bekijkt vervolgens welke regelingen en toeslagen mogelijk relevant zijn.
Het invullen van de Potjes-check duurt gemiddeld 15 minuten, daarna ontvang je een persoonlijk overzicht met potjes waar je mogelijk recht op hebt. De initiatiefnemers hopen dat er daardoor meer mensen het geld krijgen waar ze recht op hebben. Zo’n tool waarin zowel landelijke als lokale voorzieningen worden samengevoegd, is er nog niet, aldus de organisatie.
Mensen weten vaak niet waar ze recht op hebben
,,In Nederland wordt over het algemeen te weinig gebruikgemaakt van inkomensverhogende voorzieningen”, vertelt Frederieke Kokol van Geldfit. ,,Zorg- en huurtoeslag zijn bekendere toeslagen, maar er zijn ook andere landelijke potjes en voorzieningen op gemeenteniveau. Het Jeugdsportfonds bijvoorbeeld (die helpt bij de contributie of lesgeld voor kinderen, red.) of bijzondere bijstand bij de gemeente waar mensen recht op hebben. Vaak weten mensen niet waar ze recht op hebben en hoe ze dat moeten aanvragen.” De tool helpt daarbij.
Nederlanders laten veel geld bij de Belastingdienst liggen, omdat ze niet bekend zijn met de zogenoemde middelingsregeling (video):
Toegankelijk voor iedereen
De Potjes-check is een aanvulling op het werk van de VoorzieningenWijzer in verschillende gemeenten. Als je in een gemeente woont die hiermee werkt, komt er iemand bij jou thuis om deze hele check te doen. Gemiddeld leverde dat zo’n 600 euro op, oplopend tot duizenden euro’s per jaar, meldt de organisatie zelf. ,,Dat werkt dus ontzettend goed, maar is niet binnen elke gemeente uitgerold”, vertelt Kokol. ,,Daar is de Potjes-check een aanvulling op.”
Martijn Boer, initiatiefnemer van De VoorzieningenWijzer: ,,Wij hopen dat we met behulp van deze online check voor veel mensen de geldzorgen kunnen verlichten. Hoe meer mensen de weg weten te vinden naar de online check, hoe meer er gebruik gemaakt wordt van de regelingen en voorzieningen die er zijn.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk onze economievideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
Belastingaangifte doen? Deze lijst met termen helpt je er doorheen
De Belastingdienst probeert het zo makkelijk mogelijk te maken, maar toch loop je bij de aangifte inkomensbelasting weleens vast op bepaalde termen. Wat betekent lijfrente? En wanneer ben je fiscaal partner? We zetten de belangrijkste woorden - en hun betekenissen - op een rij. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
PREMIUMWaarvan Akte
Het huis van opa en oma is een cadeau voor hem en niet voor zijn vriendin
Een stel wil het huis verbouwen dat hij van zijn opa en oma heeft kunnen kopen. Voor de extra hypotheek moet zij echter mede-eigenaar worden van het huis. Wat als zij slechts 1 procent van de WOZ-waarde van het huis betaalt en voor 1 procent – en dus niet de helft - eigenaar wordt? Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUMGeld & Geluk
Rianne (29) woont bij haar moeder Pauline: ‘Kostgeld hoeft ze niet te betalen’
-
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?