Myrthe groeide op met de voedselbank: ‘Ik wilde nooit meer financieel afhankelijk zijn’
Als kind kwam Myrthe de Groot (33) uit Emmen bij de Voedselbank; nu is ze succesvol ondernemer in vastgoedbeleggingen. ,,Als iemand zegt dat ik iets niet kan, ga ik júist hard aan de slag.”
Delen per e-mail
Als meisje van een jaar of 10 ging Myrthe de Groot altijd met haar moeder boodschappen doen. Myrthe duwde de boodschappenkar, moeder had een rekenmachine in de hand. Ze rekenden tot ze de 40 euro bereikten – het weekbudget. De rest van de boodschappen kregen ze via de Voedselbank. ,,Daar is wel een drang ontstaan om nooit financieel van iemand afhankelijk te willen zijn’’, vertelt ze. ,,Toen mijn ouders gingen scheiden, zat mijn moeder meteen met een groot geldprobleem. Dat gaat mij nooit gebeuren, heb ik me toen voorgenomen. Al waren mijn wensen nog vrij beperkt. Ik dacht: als ik ooit boodschappen kan doen zónder rekenmachine, heb ik het goed voor elkaar.”
Ik kom ook niet uit een wereld met Porsches en Rolexen en had totaal geen verstand van vastgoed
Dat doel heeft Myrthe ondertussen lang en breed bereikt: ze bezit inmiddels genoeg vastgoed om, in theorie, niet meer te hoeven werken. Ze belandde als Rechtenstudent per toeval in het vastgoed, richtte onder de naam Actief een dienstverleningsbedrijf op in die sector en heeft zelf ondertussen zakelijk en privé 106 panden (mede) aangekocht. Al voelt ze zich een beetje bezwaard om dat expliciete getal te noemen. ,,Ik zou niet willen dat het mensen afschrikt. Dat ze denken: oh dat lukt mij nóóit. Terwijl juist mijn doel is om te laten zien dat beleggen in vastgoed voor iedereen is. Ik kom ook niet uit een wereld met Porsches en Rolexen en had totaal geen verstand van vastgoed. Dus: als ik het kan, kan iedereen het.”
Haar eerste aanraking met de vastgoedbranche was acht jaar geleden. Tijdens haar studiebijbaantje bij een uitzendbureau dacht de ambitieuze De Groot al snel: dit kan ik beter. Op zoek naar een pand voor haar eigen uitzendbureau, had ze een gesprek met een vastgoedondernemer. ,,Ik voelde me aanvankelijk een beetje opgelaten: kom ik daar aan, als meisje van 25. Maar al snel bleek dat het niet zo spannend was als ik dacht. Die vastgoedondernemers hebben meestal met een ander bedrijf goed geld verdiend en doen het vastgoed ‘erbij’. De facturen gaan vaak via een rommelig Excel-bestand, de contacten laten ze doen door een zus of buurman omdat ze er zelf geen tijd voor hebben.”
Gat in de markt
Daar aan tafel zag Myrthe opeens een gat in de markt. Zij was jong, innovatief en vrouw – een groot contrast met de standaard oude, vastgeroeste mannelijke vastgoedondernemer. Daarmee viel ze op en nam ze de ondernemers zaken uit handen door wél strakke facturen op te stellen en andere diensten aan te bieden. Die vastgoedondernemer uit Emmen werd haar eerste klant, en al gauw haalde ze ‘grote jongens’ met grote vastgoedportefeuilles binnen.
,,Mijn moeder zegt wel eens bezorgd: jij kent geen angst! Dat klopt wel. Ik heb zo’n vastgoedman al aangesproken voordat ik überhaupt nadenk of dat wel kan. Ik ben gewoon niet zo bang om iets te verliezen. Ik wéét hoe het is om weinig geld en geen zorgeloos thuis te hebben. Dat heb ik overleefd, dus bang voor narigheid ben ik niet meer.”
Bovendien heeft ze een sterke bewijsdrang. Kan iemand met haar achtergrond geen Rechtenstudie doen? Myrthe stond voor dag en dauw op om bij een espressobar precies genoeg geld te verdienen voor haar studentenkamer en collegegeld. Kijkt iemand neer op ‘dat meisje van Actief’? Ze zal ze eens laten zien wat ze kan. ,,Ik ben daar misschien wat extreem in doorgeschoten, maar als iemand zegt dat ik iets niet kan, ga ik júist hard aan de slag.”
Dat ik nu gewoon mijn tank vol kan gooien in plaats van te bedenken hoeveel kilometer ik moet rijden die week, vind ik een enorme luxe
Ondertussen is de koers van Actief veranderd: Myrthe heeft nu een online platform met 1800 leden waar ze vastgoeddiensten en starttrainingen aanbiedt, in normale-mensen-taal. Haar broertje werkt ondertussen ook in het bedrijf en voor haar moeder kocht ze een Hello Fresh-abonnement zodra het kon. Dat geld geen rol meer speelt, ‘ondergaat ze maar een beetje’. Diep van binnen is ze al blij dat ze gewoon alle boodschappen kan doen die ze wil. ,,Of dat ik nu gewoon mijn tank vol kan gooien, in plaats van te bedenken hoeveel kilometer ik moet rijden die week, berekenen dat dat 3,50 euro kost en dan precies dát tanken. Dat ik daar niet meer over hoef na te denken, vind ik een enorme luxe.”
Beleggen in vastgoed: drie tips voor beginners
Begin zodra het kan. Dat is volgens De Groot vaak eerder dan je zou denken. ,,Met de overwaarde op je eigen woning kun je relatief makkelijk een beleggingspand kopen. Dat bedrag is de basis en de rest leen je bij via een beleggingshypotheek – die krijg je vaak een stuk makkelijker dan een woonhuishypotheek.”
Leen geld. De Groot weet dat geld lenen indruist tegen de Hollandse mentaliteit om niet uit te geven wat je niet hebt, maar in vastgoed is het toch slim om te lenen om daarmee te verdienen. ,,Ik adviseer altijd om een derde van de aankoopsom aan eigen geld in te leggen; dus met bijvoorbeeld 50.000 euro zou je een pand van 150.000 euro kunnen kopen. Maar je kunt natuurlijk ook starten met een parkeerplaats, garagebox of vakantiehuisje.”
Laat je eigen voorkeuren los. ,,Ik zie dat startende beleggers nog wel eens wachten op dat éne droompand waar ze zelf ook wel in zouden willen wonen. Maar laat die emotie thuis en vraag je in plaats daarvan af: is dit een goede belegging? Ongeacht de kleur van het behang.”
Nog meer tips? Myrthe de Groot schreef het boek ‘Koop je rijk’, dat 16 februari verscheen bij Kosmos Uitgevers.
Als je beleggen interessant vindt, kijk dan ook eens onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvalentijnsdag
Een bos rode rozen voor je valentijn? Dat is dan 100 euro
Het traditionele bosje rozen voor Valentijnsdag is dit jaar fors duurder dan anders: een boeket van twintig lange rode rozen kost bij verschillende bloemenwebshops maar liefst honderd euro. Toch gaan de valentijnsboeketten als warme broodjes over de online toonbank. -
PREMIUMWaarvan Akte
Haar man zei vaak: ‘Ik zorg goed voor je, schatje’, maar na zijn overlijden ontdekt ze dat er niets te erven valt
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week ontdekt een vrouw dat haar overleden partner weinig voor haar heeft achtergelaten. -
PREMIUM
Onterfd kind houdt recht op nalatenschap: ‘Legitieme portie niet meer van deze tijd’
Als je een kind onterft heeft het altijd nog recht op zijn legitieme portie. Dat leidt in de praktijk vaak tot lange en pijnlijke procedures. Daarom is deze regeling toe aan herziening, stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit en Netwerk Notarissen. -
Ineens in de financiële problemen: ‘Houd jezelf niet voor de gek’
Een onverwachte gebeurtenis waardoor je financieel ineens overhoop ligt: het kan je zomaar overkomen. Zeker als je geen buffer hebt opgebouwd, kan het snel gaan, en eenmaal in de put klim je er niet zomaar uit. ,,Het belangrijkste is om jezelf niet voor de gek te houden, en je financiële probleem te erkennen.” -
Saskia (37) en Metha (48) kopen alleen tweedehands: ‘Ik draag kleding die een ander niet heeft’
Online een nieuwe outfit uitzoeken, je verlekkeren aan de laatste gadgets of toch maar even dat nieuwe bureau bestellen voor je thuiswerkplek. Het is herkenbaar voor veel mensen, maar Saskia Sampimon-Versneij (37) en Metha ter Velde (48) doen er niet aan mee. Zij kopen niets of zo min mogelijk nieuw. ,,Ik vind zulke mooie aanwinsten in de kringloop!”
-
PREMIUMGeld & Geluk
Xander en Roos: ‘Onze dochter (2) heeft al 1000 euro op haar spaarrekening’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Door corona verdienen Xander en Roos veel minder, maar omdat de horeca dicht is, geven ze ook minder uit. -
PREMIUM
Giovanni en zijn collega’s van RVO keerden al 2 miljard euro uit aan ondernemers
Kent u de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland? Honderdduizenden ondernemers inmiddels wel. De RVO toetst of er wel of geen steun wordt verleend aan bedrijven die door corona in de problemen zijn gekomen. -
Sandra (37) had bijna een ton schuld, nu vecht ze tegen de schaamte: ‘Het kan iedereen overkomen’
Bijna 100.000 euro schuld had Sandra Doevendans (37), en ze durfde er pas over te praten toen ze twaalf jaar later eindelijk alles had afbetaald. Nu wil ze anderen behoeden voor de fouten die zij maakte. Want door de schaamte rondom schulden zoeken mensen veel te laat hulp.