‘Nederlanders geven gemiddeld meer dan 1000 euro per jaar uit aan hobby's en passies’
Vrijetijdsbesteding is voor veel Nederlanders een grote uitgavenpost. Ook passies, verzamelingen en hobby's kosten namelijk de nodige centen. Bijna een op de vijf (18 procent) geeft soms meer uit aan zijn of haar passie dan ze zich kunnen veroorloven. Een op de drie (33 procent) zet geld apart om een hobby te bekostigen.
Gemiddeld geven de ondervraagde Nederlanders 86 euro per maand uit aan hun hobby's of passies. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau YouGov in samenwerking met online veilingplatform Catawiki. Voor het onderzoek werden 6000 mensen, waarvan 1000 in Nederland, gevraagd naar hun passies en bestedingen. Bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders (45 procent) zou graag, als het zou kunnen, méér geld besteden aan zijn of haar passie.
In de serie ‘Dure Hobby’ vertelt wekelijks iemand over zijn of haar, vaak bijzondere, hobby. Zo zwemt Jopie (31) in haar vrije tijd als zeemeermin en heeft ze voor 1600 euro aan staarten liggen en gaf Marc (40) afgelopen jaar 5000 euro uit aan zijn Star Wars-verzameling.
Meer tijd voor hobby sinds corona
Het bedrag dat we uitgeven aan onze hobby's en passies, gemiddeld meer dan duizend euro per jaar, is gestegen ten opzichte van eerder. Een kwart geeft namelijk aan meer tijd te besteden aan een passie dan vóór de coronacrisis. Wel was dat meestal al een bestaande hobby, slechts 15 procent geeft aan dat ze de afgelopen anderhalf jaar een nieuwe tijdsbesteding hebben gevonden.
Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent een verzameling heeft of van plan is om er een te beginnen. Aan klassieke auto's wordt veel geld uitgegeven: 9 procent van de verzamelaars van klassieke auto's geeft zo'n 1000 tot 5000 euro per maand uit.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wees gewaarschuwd: dit lijkt op een 2 euro-munt, maar is 5 cent waard
-
Dure hobby
Rebecca geeft haar hele salaris uit aan paarden: ‘Ik wil niet eens weten hoeveel het kost’
Sporten, verzamelen of creatief bezig zijn: hobby’s hebben we allemaal. Maar sommige mensen geven daar een stuk meer aan uit dan anderen. Wij vragen iedere week iemand naar zijn of haar dure hobby. Deze week: Rebecca Blokzijl (49) geeft maandelijks zo’n 3000 euro uit aan paardrijden. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
PREMIUM
Gat tussen hypotheekrente en spaarrente groeit: wat moet je doen met je spaargeld?
-
-
-
Dure hobby
Karin (55) heeft een dure hobby: 'We betalen alles zelf en krijgen geen prijzengeld’
Sporten, verzamelen of creatief bezig zijn: hobby’s hebben we allemaal. Maar sommige mensen geven daar een stuk meer aan uit dan anderen. Wij vragen iedere week iemand naar diens dure hobby. Deze week: Karin Kleis (55) spendeert zo’n 11.000 euro per jaar aan ballroomdansen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Sommige notarissen handelden dubieus, nu is een handtekening nodig voor een Israëlische onderscheiding
De oorlog is al driekwart eeuw voorbij, maar ook nu nog zijn de naweeën voelbaar op de notariskantoren. Bijvoorbeeld als de woning van een Joodse dame wordt verkocht. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.