Nederlandsche Bank pakt Rabobank opnieuw aan vanwege witwasregels
Rabobank wordt opnieuw aangepakt door De Nederlandsche Bank (DNB) omdat die bank tekortschiet bij het tegengaan van witwassen. Dat heeft DNB vorige maand aan Rabobank laten weten. Wat de uitkomst is van het zogeheten handhavingstraject is nog onbekend. Rabobank wil daar ook niet over speculeren.
Rabobank voldoet al jaren niet aan de vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). In september 2018 legde DNB de bank daarom een dwangsom van 500.000 euro op. Die werd begin dit jaar verbeurd verklaard omdat Rabobank nog steeds niet aan alle eisen voldeed. De bank moest dat bedrag toen dus daadwerkelijk betalen.
Nu zet DNB de bank verder onder druk, omdat Rabobank nog steeds niet van alle klanten bij de Nederlandse retailbank de transacties in de gaten houdt en ongebruikelijke transacties meldt. Topman Wiebe Draijer zegt dat Rabobank die processen heel belangrijk vindt. Volgens hem zijn die activiteiten de afgelopen jaren juist ‘substantieel aangescherpt’. Draijer noemt het opzetten van die systemen ‘een voortdurend proces’ waar Rabobank veel aandacht aan besteedt. ,,Hierover zijn we continu in gesprek met DNB.”
Ook een woordvoerder van DNB wil niet vooruitlopen op de mogelijke uitkomsten van het handhavingstraject. De toezichthouder heeft niets aan het persbericht van Rabobank toe te voegen, klinkt het.
Al jaren problemen
De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij de Nederlandse banken. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro’s betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). Het OM onderzoekt nog een derde bank vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen, zo werd eerder dit jaar bekend. Zowel het OM als DNB wilde echter niets kwijt over welke bank nog in het vizier is van de autoriteiten.
Daarnaast heeft het OM nog juridische onderzoeken lopen tegen verschillende oud-bestuurders van ABN AMRO, onder wie voormalig topman Gerrit Zalm. Ook voormalig ING-topman Ralph Hamers wordt vervolgd, nadat de rechter bepaalde dat dit moest gebeuren. Eerder wilde het OM hier niet aan, maar verschillende partijen dwongen met een zogeheten artikel 12-procedure alsnog vervolging af. Hamers is inmiddels topman van de Zwitserse bank UBS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep
Wat wil jij weten over je geld?
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Haar ouders kwamen om bij de MH17-ramp, maar nu doet de bank moeilijk bij de erfenis
De erfenis die het meisje ontving nadat haar ouders omkwamen bij de MH-17 ramp, staat veilig op een bankrekening. Nu ze 18 jaar wordt, wil ze het geld gebruiken voor haar studie. De bank wil haar echter niet zomaar toegang geven. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMmet video
We zien vakantiegeld onbewust als ‘geld dat over is’: zo zorg je dat je er langer plezier van hebt
Veel werknemers krijgen volgende week hun vakantiegeld uitbetaald. Een mooi extraatje, maar je moet oppassen dat het niet je zak uitvliegt. Dat gevaar ligt op de loer, want ons brein ziet het niet als regulier inkomen maar als speciaal geld. Financieel psycholoog Anne Abbenes geeft tips. -
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Beleggen voor beginners: ‘Onze gouden regel: schrijf per maand 10 procent van je inkomen over’
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen: Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat 44 procent van de mensen die nog niet beleggen dit wel overwegen. Niet zo gek als je bedenkt dat de spaarrentes laag zijn en de inflatie stijgt, waardoor je spaargeld over de jaren steeds minder waard wordt. ,,Als je je hele leven tien procent van je inkomen op je beleggingsrekening zet, kun je serieus geld verdienen.”