Slim beleggen met een kleine beurs: ga niet voor grote klappers en haal die app van je telefoon
Steeds meer mensen beleggen: in 2020 steeg het aantal huishoudens dat geld in aandelen of beleggingsfondsen heeft met 17 procent naar 1,75 miljoen. Niet zo gek als je bedenkt dat de spaarrentes steeds lager worden en de inflatie stijgt, waardoor je spaargeld over de jaren steeds minder waard wordt.
Delen per e-mail
Beleggen is al lang niet meer iets waar je rijk voor hoeft te zijn. Bij veel partijen, ook online, kun je zelfs al vanaf een paar tientjes inleg beginnen. Daardoor hebben met name twintigers en dertigers de laatste jaren het beleggen ontdekt. Maar verstandig beleggen met een kleine beurs, hoe doe je dat?
Het begint met het opstellen van een strategie en je daar vervolgens ook aan houden, vertelt Tom Brouwers. Hij is beleggerscoach bij het Beleggingsinstituut, een organisatie die educatie voor beleggers aanbiedt. ,,Bepaal voor jezelf wat je wilt en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”
Dat zegt ook Robin Seetz (28). De Rotterdammer, in het dagelijks leven product owner bij een start-up, begon anderhalf jaar geleden een blog om geldzaken toegankelijker te maken voor jonge mensen. Sinds een jaar maakt Seetz de Spaarpodcast. ,,Ik heb in 2017 op advies van mijn vader een beleggingsrekening geopend. Voor mij werkt dat ideaal. Er wordt elke maand automatisch een bedrag afgeschreven en ik hoef er verder niet naar om te kijken.”
Risico spreiden
Zelf actief aandelen kopen in bijvoorbeeld Apple of Philips doet Seetz niet en raadt hij beginnende beleggers af. ,,Dat vraagt om kennis van de markt, en die heb je vaak nog niet. Stop liever elke maand een bedrag dat je kan missen in een indexfonds.” Zo’n fonds (of ETF) bestaat uit een samengesteld pakket van aandelen, verspreid over een grote verzameling beursgenoteerde bedrijven. Doordat je in veel bedrijven tegelijk investeert, spreid je ook je risico.
Er zijn allerlei partijen op de markt waar je een beleggingsrekening kunt openen om geld op te zetten om mee te investeren. Controleer wel even of ze ingeschreven staan bij de Nederlandsche Bank, zodat je weet dat ze betrouwbaar zijn, adviseert Brouwers. ,,En val niet voor organisaties die enorm hoge rendementen beloven, dat zijn juist de partijen waar je nat gaat.”
Val niet voor organisaties die enorm hoge rendementen beloven, dat zijn juist de partijen waar je nat gaat
Wanneer je een beleggingsrekening opent moet je bepalen in welke verhouding je je geld in aandelen of staatsobligaties wilt stoppen. Koop je een staatsobligatie dan leen je feitelijk geld aan een nationale bank. Omdat je dit gegarandeerd weer terugkrijgt, worden staatsobligaties vaak als een veiligere keuze gezien dan aandelen.
Toch is het volgens Brouwers maar de vraag of dat ook echt zo is. ,,De rentes op obligaties zijn erg laag, soms zelfs negatief. Ik zou aanraden om, zeker in je eerste jaar wanneer je nog niet zoveel te verliezen hebt, gewoon ‘offensief’, dus in index-ETF’s, te beleggen.”
Beleggen is, vooral als je jong bent, iets wat je voor de lange termijn doet, benadrukt Brouwers. Voor de snelle klappers moet je niet gaan. ,,Met die cryptohype zag ik ook weer gebeuren dat mensen dachten: ‘shit, ik had met een paar euro een fortuin kunnen verdienen’. Maar dat gebeurt een enkeling. Je kunt je beter richten op ieder jaar een paar procent rendement pakken.”
Achtste wereldwonder
Dan is het alleen wel belangrijk om je geld voor langere tijd opzij te zetten. Brouwers adviseert minimaal vijftien tot twintig jaar. Dat heeft alles te maken met het rendement-op-rendement-effect. Dit houdt in dat je rendement verdient over je eerder behaalde winst. Brouwers rekent voor: ,,Stel je legt 100 euro in en hebt 4 procent rendement, dan heb je dus 104 euro. De maand daarop heb je weer 4 procent rendement, maar dit keer over 104 euro. En zo gaat dat door.’’ Na twintig jaar heb je dan een eindbedrag van ruim 36.000 euro, met 24.000 euro inleg. Het sneeuwbaleffect wordt na verloop van tijd zo groot dat Albert Einstein sprak van het achtste wereldwonder.
Een voordeel van beleggen voor de lange termijn is dat je niet afhankelijk bent van de dagelijkse koerswijzigingen en deze ook niet in de gaten hoeft te houden. RTL Z kun je dus weer afzetten.
Ook beleggingsapps hoef je volgens Seetz niet op je telefoon te installeren. ,,Dan word je alleen maar verleid om steeds de beurs te checken. Het is tegenwoordig heel makkelijk om via je telefoon snel een aandeel te kopen. Het wordt heel sexy gemaakt. Maar eigenlijk zou je de saaiheid moeten waarderen. Investeer maandelijks een vast bedrag en wees geduldig. Dan kom je als beginnende belegger het verst.”
Meer weten over beleggen? Kijk dan onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederland raakt ‘bitcoin-pinautomaat’ kwijt aan Estland: ‘In plaats van ons te omarmen, duwt DNB ons weg’
Nederland raakt een bijzonder bedrijf kwijt. Crypto2Cash, een soort digitale geldautomaat waar mensen cryptomunten als bitcoin kunnen ruilen voor ouderwetse euro’s, dollars of ponden, ligt in de clinch met De Nederlandsche Bank (DNB). -
Superbespaarders
Minke (36): ‘Wasmiddel, wc-papier, deo, rijst, koffie en wijn kocht ik 75 procent goedkoper’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Minke van Kuijen (36), ‘Gierige Gerda’ voor intimi, voor wie zuinig leven een uit de hand gelopen hobby is. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
PREMIUM
Koffie, stroom, verwarming: dit zijn de extra kosten voor je thuiskantoor
De laptop draait de hele dag en ook het koffieapparaat maakt overuren. Iedereen die thuiswerkt, merkt dat aan z’n energierekening. Maar over hoeveel extra gas- en stroomkosten praten we nu eigenlijk? -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Ons privéspaarpotje van 10.000 euro ging er tussen maart en augustus doorheen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Het salaris van Aron en Annemieke is afhankelijk van de inkomsten van hun stichting.
-
PREMIUM
Een spuitje voor je kat, terwijl hij medisch te redden is: ‘Onverzekerde baasjes lopen tegen een financiële strop aan’
Je kat of hond niet kunnen redden, omdat de operatie niet te betalen is. Een nachtmerrie die te voorkomen is door een huisdier te verzekeren. Dat behoed je voor een grote uitgave in één keer. Maar dan moet je daar wel het geld voor hebben. -
PREMIUM
‘Bitcoin is in potentie een perfect betaalmiddel’ (maar delven kost meer energie dan heel Tsjechië)
Tesla-eigenaar Elon Musk kocht voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en tot gisteren lag de koers tijdelijk boven de grens van 50.000 dollar. Is dit de munt van de toekomst? Vijf vragen aan drie experts. -
Vrekkenkrant-oprichter Hanneke van Veen (76) leeft nog steeds zuinig: ‘Douche koud en in het donker’
De coronacrisis duurt al bijna een jaar. Voor veel Nederlanders brengt dat financiële zorgen met zich mee en is consuminderen geen luxe maar een must. De term raakte in zwang dankzij de Vrekkenkrant, in 1992 opgericht door Hanneke van Veen en haar man Rob van Eeden. Zij weet als geen ander hoe je meer doet met minder.