Staking Heineken voorbode van meer strijd voor hogere lonen
VIDEOMoeten de lonen de komende tijd méér stijgen dan de torenhoge inflatie, of moeten werknemers de coronaklappen dragen die hun baas de afgelopen twee jaar heeft gekregen. Bij bierbrouwer Heineken leidt die strijd nu tot stakingen. En bij Heineken zal het niet blijven als het aan vakbond FNV ligt.
,,Moet ik, als straks de horeca opengaat, cafés en restaurants vertellen dat ik ze minder bier kan leveren omdat een vakbond zijn punt wil maken?” Maarten Koudenburg, topman Supply Chain bij Heineken Nederland, kan er met zijn hoofd niet bij. Na maanden vergeefs onderhandelen leggen FNV-leden bij Heineken vrijdag 24 uur het werk neer in de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch en de bottelarij van frisdrankdochter Vrumona (Pepsi, Sisi, 7Up) in Bunnik.
Volgende week volgen meer acties, laat bondsbestuurder Niels Suijker doorschemeren. Woensdagmiddag al legde het personeel twee uur lang het werk neer om de eerste actievergaderingen bij te wonen. En dat heeft, volgens Koudenburg, direct gevolgen voor de bierleveranties, vooral aan de gepijnigde horeca. ,,Die wordt direct beleverd vanuit de brouwerijen; daar zijn de biervoorraden klein. Elke 24 uur dat de brouwerijen plat liggen, teer je daar ook op in.”
Verhoging cao
Al sinds zomer vorig jaar praten brouwer en bonden tevergeefs over loon en arbeidsvoorwaarden voor drie verschillende cao’s. Heineken, dat in de vorige cao-ronde een verhoging van 7,5 procent leverde, legt de streep nu bij een verhoging van 3,5 procent tot eind 2023.
Daar loopt het spaak. FNV heeft bondsbreed vastgelegd dat cao-lonen tenminste met de inflatie moeten meestijgen. Daarmee wordt voorkomen dat werknemers er vanwege de forse prijsstijgingen voor met name energie in koopkracht op achteruit gaan. Vorig jaar lag de inflatie gemiddeld op 2,7 procent maar in december liep de prijsontwaarding al op tot 5,7 procent.
Heineken is de lakmoesproef voor die strijd, een blauwdruk voor komende cao-rondes bij grote en kleine bedrijven. Ook als die zich net als de brouwer beroepen op de enorme klappen die ze de afgelopen twee jaar vanwege corona hebben opgelopen.
Hoge inflatie
Een loonstijging die gelijke tred houdt met de inflatie zal in de papieren lopen. ,,We denken dat de hoge inflatie nog wel even aanhoudt,” zegt hoofdeconoom Ester Barendregt van Rabobank. De bank voorspelt dat de prijsontwaarding in het eerste halfjaar tussen de 5 en 6 procent blijft liggen en over heel 2022 uitkomt op gemiddeld 3,8 procent.
Barendregt verwacht niet dat de salarissen ten minste even hard zullen stijgen, zoals FNV wil. ,,Wij denken niet dat de cao-lonen de inflatie zullen compenseren. Ik denk dat de koopkracht er sowieso op achteruit gaat. Het is jammer dat het kabinet wel plannen heeft voor lastenverlichting voor middeninkomens, maar pas in 2023. Terwijl je die ingreep nu nodig hebt.”
Dat betekent dat consumenten dit jaar minder kunnen kopen, wat producenten dan weer in hun afzet - en in hun mogelijkheid om loonsverhogingen te betalen - zullen merken. En dat kunnen bedrijven als Heineken, die aantoonbaar zijn getroffen door de coronacrisis, er moeilijk bijhebben.
Slechtste twee jaar
,,We zitten niet aan de rand van de afgrond,” zegt brouwerijtopman Koudenburg. ,,Maar hebben wel de slechtste twee jaar na de Tweede Wereldoorlog achter de rug. We moeten touwtjes aanhalen om hier doorheen te komen. En let wel: iedereen gaat er op vooruit.”
,,Natuurlijk hebben we begrip voor de gevolgen van de coronacrisis,” zegt FNV-bestuurder Suijker. ,,We zien ook wel dat die Heineken raakt. Maar het concern is met een halfjaarwinst van een miljard euro niet het grootste slachtoffer. En onze leden beseffen best dat ze een goeie deal hadden met de vorige cao. We willen niet de hoofdprijs, maar tenminste koopkrachtbehoud.”
Ook CNV heeft het Heinekenvoorstel afgewezen maar wil nog wel verder praten, net als vakcentrale MHP en De Unie. Die bonden staken dan ook niet mee.
Hoe werkt inflatie? Bekijk het in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Suzette liet haar jurkje repareren, maar scheurde eruit: ‘Die tocht naar de wc zal ik nooit vergeten’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Suzette Jansen (51) die een jurkje voor 50 euro liet opknappen en er vervolgens, middenin een restaurant, uitscheurde. -
video
CPB: Kabinet legt rekening bij volgende generaties
Het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie legt de rekening voor alle plannen bij toekomstige generaties. Dat blijkt uit doorrekeningen door het Centraal Planbureau (CPB) van de plannen van het kabinet-Rutte IV. -
PREMIUM
Flinke aanslag op de mat? Vier vragen over de gemeentelijke belastingen
Bij de meeste huishoudens is hij inmiddels wel op de mat geploft: de jaarlijkse belastingaanslag voor de gemeentelijke heffingen. En dan volgt er nog een nota van het waterschap. Waar betaal je precies voor? En waardoor kunnen de kosten per gemeente en waterschap zo sterk verschillen? -
PREMIUMGeld & Geluk
Rabea heeft spijt van Louis Vuitton-tas: ‘Kocht ‘m omdat verkoopster dacht dat ik het niet kon betalen’
Wat Rabea met haar bedrijf verdient, gaat van haar WIA-uitkering af. ‘Ik strooi niet met geld, maar op de verjaardag van mijn zoon gaan we lekker sushi eten.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
belastingaangifte
Eigen huis in 2022? Hier moet je rekening mee houden bij de belastingaangifte
Het is weer zover: vanaf vandaag kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke aftrekposten moet je niet vergeten als je een eigen koopwoning hebt?
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.