Tamara (38) won 10 miljoen euro: ‘Sommige mensen verwachtten dat ik dingen voor ze zou betalen’
De 38-jarige Tamara Straatman won 3,5 jaar geleden 10 miljoen euro met de Staatsloterij. Het enorme geldbedrag zorgde ervoor dat haar leven 180 graden veranderde en ze haar dromen kon verwezenlijken.
,,Op mijn 27e heb ik de opleiding NLP (methodiek voor onder andere coaching, red.) gedaan”, vertelt Straatman. ,,Ik wilde de grootste en bekendste lifecoach van Nederland worden. Op een dag zat ik thuis te mediteren op mijn slaapkamer toen ik een visioen kreeg. Ik zag een Amerikaanse fruitautomaat voor me. Ik trok aan de hendel, hoorde geluid, zag oranje licht en confetti. Ik wist: als ik 35 ben, ben ik miljonair. Toen ik wakker schrok uit de droom, ben ik intuïtief bedrijfsplannen gaan uitwerken.”
Maar ze krijgt de financiering voor haar plannen niet rond. ,,Ik werkte in een vishandel en daarna als manager in een dameskledingwinkel en was daarnaast druk bezig met mijn eigen bedrijf. Ik deed coachings- en groepssessies, lezingen en gaf online trainingen. Maar zonder geld om te investeren duurde het veel langer dan ik zou willen.”
Ze blijft volhouden. ,,Ik wíst dat ik op mijn 35e miljonair zou zijn. Dat voelde ik aan alles, maar door mijn omgeving werd ik voor gek verklaard. Mijn moeder zei dat ze, ondanks dat ze me niet begreep, in me geloofde.” Maar de tijd verstrijkt. ,,Inmiddels was ik ruimschoots 34. En ik begon mijn hoop te verliezen dat het nog zou gebeuren.”
‘Staatsloten kopen was mijn moeders traditie’
Straatman vervolgt: ,,Mijn moeder overleed dat jaar plotseling. Het was haar traditie om staatsloten te kopen. Oudejaarsdag net voor sluitingstijd besloot mijn vader lastminute om naar de Bruna te gaan en staatsloten voor het hele gezin te kopen.”
De Tilburgse heeft het winnende lot in handen. ,,Het was een andere route dan ik had uitgestippeld, maar ik won 10 miljoen euro. In een keer was ik miljonair. Dat was een rare gewaarwording. Ik stond ’s nachts te feesten in de kroeg en keek om me heen, beseffend dat ik ineens rijk was. Eenmaal thuis kon ik de slaap niet vatten. Ik heb misschien twee uurtjes geslapen. Dacht aan al die dingen die ik met het geld kon gaan doen.”
Ik stond ’s nachts te feesten in de kroeg en keek om me heen beseffend dat ik ineens rijk was
De volgende dag zegt ze haar baan op en besluit ze te beginnen met het organiseren van een feestje ter ere van haar 35e verjaardag. ,,Ik vroeg vrij van mijn werk en ben met mijn acht beste vrienden en vriendinnen een paar dagen naar Lissabon gegaan om daar te feesten.”
Ze maakt haar opzegtijd in de kledingwinkel af en neemt een sabbatical van zeven maanden. ,,Ik heb verschillende reizen gemaakt met de mensen die altijd voor mijn moeder en mij klaarstonden, ik kocht een nieuw huis en schafte een hond aan.”
Het geld verandert haar leven. ,,Ik heb altijd een modaal salaris gehad. Moest creatief zijn om elke maand rond te komen en kocht mijn kleding in de sale. Dat hoefde nu niet meer. Ik investeerde in reizen en woongenot, maar om designermerken geef ik niet. Ik voel me al snel schuldig als ik een groot bedrag uitgeef, en heb moeten leren om mezelf af en toe te kietelen.”
‘Geld is een middel, maar ook energie’
Vooral op werkvlak zijn de veranderingen groot. ,,Ik richtte eindelijk mijn eigen onderneming, Stribe, op. Het is een impactcommunity waarmee ik trainingen aanbied op het gebied van mindset en persoonlijke ontwikkeling. Ik richt me ermee op duurzaam ondernemerschap en investeer ermee in andere bedrijven. Ook schreef ik het boek Jackpot, de sleutel tot innerlijke rijkdom. Geld is een middel, maar geld is ook energie. Veel mensen hebben negatieve associaties met geld, zien het als een machtsmiddel. Ik kijk naar het complete plaatje. Met innerlijke wijsheid kun je met geld goede keuzes maken.”
Haar goed gevulde bankrekening had ook effect op haar sociale contacten. ,,Ik heb wel relaties verbroken. Zei meteen: ‘Als jullie me blijven behandelen zoals jullie altijd deden, is er niks aan de hand’. Maar niet iedereen deed dat. Sommige mensen verwachtten dat ik dingen voor ze zou betalen of bleven eindeloos doorzeuren over schade aan bijvoorbeeld hun huis. Dan dacht ik: ‘Wat wil je nou?’. Als ik iets wil geven, doe ik dat uit mezelf. Niet omdat iemand van mij verwacht dat ik voor ze betaal.”
Straatmans vriendschappen hebben zich uitgekristalliseerd, haar bedrijf floreert en haar geld probeert ze grotendeels in te zetten voor een betere wereld. Haar doel? ,,Ik wil een geldstroom realiseren waarmee ik blijvend kan investeren in duurzame diensten en bedrijven. Ook ben ik bezig een stichting op te richten. Daarmee wil ik de winst delen met anderen, die niet het geld hebben om hun dromen na te jagen. Dat is ter nagedachtenis aan mijn moeder. Zo hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen.”
Miljonair zul je er misschien niet van worden, maar besparen op je vaste lasten kan je wel behoorlijk wat opleveren. Veel mensen geven er namelijk meer dan de helft van hun inkomen aan uit. Hoe je kunt beginnen met besparen? Daar lees je bij Independer meer over.
Hij won een jaar geleden een miljoen euro en inmiddels heeft Gerard Damhuis zijn rijtjeshuis ingeruild voor een vrijstaande woning met een flinke lap grond eromheen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Man wint jackpot van 1 miljoen dollar voor de tweede keer binnen vier jaar
Eén miljoen dollar winnen met een staatslot is al hoogst uitzonderlijk, maar dit geluk vier jaar later nog eens ten deel vallen, is helemaal exceptioneel. Toch overkwam het Stephen Toto in Framingham, Massachusetts. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Geldflaters
Heidi maakte geld over naar verkeerde: ‘Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Heidi Vos, die 5000 gulden op de verkeerde rekening stortte. -
krimpflatie1
Meer betalen, maar minder krijgen: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging
Consumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg negenhonderd meldingen over deze ‘krimpflatie’ binnen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond ‘verkapte prijsverhogingen’ noemt.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Zijn plan met de erfenis was perfect, tot zij verliefd werd op een ander
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week verzint een rijke man een plan om zijn zoons te onterven, maar dan gebeurt er dat hij niet aan zag komen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen.