'Tel al die koffies of broodjes onderweg maar eens bij elkaar op, je zult versteld staan'
Veel financiële beslissingen maak je automatisch, zonder erover na te denken. Ook als het om grote bedragen gaat. Financieel coach Carolien Vos legt bij Intermediair uit waar het vaak misgaat, zodat je dat kunt voorkomen en (veel) geld kunt besparen.
Vaak kiezen we voor de makkelijke weg: na een lange dag werken willen we direct kunnen eten. We hebben weinig inspiratie om nog een hele maaltijd te koken. Laat staan dat we daar de boodschappen voor in huis hebben. Eten bestellen is dan wel zo makkelijk, daar hoeven we alleen maar voor te betalen en de deur voor open te doen.
Nog zoiets: we zijn vaak niet kritisch op prijzen. Want wie heeft er zin om de hele avond uit te pluizen waar het wasmiddel het goedkoopst is? Het is makkelijker om dit te kopen in de winkel waar we de rest van de boodschappen ook halen. Ook al kost het dan misschien meer.
Ze beloven gouden bergen wanneer je het product in je bezit hebt
Geluksgevoel
Winkels en sociale media weten je ervan te overtuigen dat je een bepaald product echt nodig hebt en het dus een nuttige aanschaf is. Ze spelen goed in op emoties en beloven gouden bergen wanneer je het product in je bezit hebt.
Daarnaast is het kopen van iets nieuws snel gebeurd, zeker wanneer je niet goed in je vel zit. Het geeft je direct een fijn gevoel. Dit komt doordat ons lichaam endorfine aanmaakt, een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Hierdoor kies je onbewust voor een korte termijnprikkel in plaats van na te denken over de consequenties voor later.
Zoek altijd goed uit wat je echt nodig hebt voordat je een contract afsluit
Angst om mis te grijpen
De verleiding is groot om het meest uitgebreide pakket aan te schaffen voor bijvoorbeeld je telefoonabonnement. De angst om mis te grijpen, speelt hierbij een grote rol. Je reptielenbrein, dat gericht is op overleven en zo veel mogelijk verzamelen, gaat met je aan de haal. Daarom kies je bijvoorbeeld voor all-inclusive, want je denkt dat dan alles veilig is afgedekt. In de praktijk blijkt dat niet alles erbij inzit, maar wordt het bedrag wel automatisch van je rekening afgeschreven. Zoek dus altijd goed uit wat je echt nodig hebt voordat je een contract afsluit.
Tel alles eens op
Een klassieke financiële valkuil: je denkt dat de kleine bedragen niet zo’n grote rol spelen voor je budget. Maar tel al die koffies of broodjes onderweg maar eens bij elkaar op, je zult versteld staan. Herken je bovenstaande valkuilen en verleidingen waardoor je onnodig geld uitgeeft? Het is de moeite waard om erover na te denken. Want als je je daar bewust van bent en er slimmer mee omgaat, zul je geld overhouden voor de dingen die écht belangrijk zijn voor je.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal huishoudens met betalingsachterstanden daalt tegen verwachting in
De voorspelling dat veel mensen betalingsachterstanden zouden oplopen door torenhoge prijzen, lijkt niet uitgekomen. Volgens de nieuwste monitor van BKR is het afgelopen jaar het aantal mensen met een betalingsachterstand juist afgenomen. Ook het aantal huishoudens met een krediet daalt. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Hoe duur is jouw vakantie?
Sabine (39) en haar gezin geven 12.000 euro per jaar uit aan vakantie
Vakantie: we kijken er reikhalzend naar uit én geven er graag ons geld aan uit. Maar hoeveel betalen we er eigenlijk voor? Iedere week vragen wij een vakantieganger naar het budget. Deze week: Sabine Samsom (39) geeft met haar gezin 12.000 euro per jaar uit en gaat bijna iedere schoolvakantie weg van huis.
-
PREMIUM
Waarom je beter in potjes kunt sparen dan op grote hoop: ‘Dwingt je bewuster na te denken’
Sparen gaat makkelijker met digitale spaarpotjes. Maar hoe werkt dat? En waarvoor maak je zulke potjes? Vier vragen over online spaarpotjes. -
-
-
PREMIUM
Hierdoor worden producten in de winkel duurder: 'Spullen bij Action kunnen niet zo goedkoop blijven’
Wordt de Action duurder? Zijn tropische vruchtensappen straks onverkrijgbaar? De prijs van zeecontainers is geëxplodeerd en dat heeft gevolgen voor het winkelaanbod. ,,Uiteindelijk moeten we de hogere transportkosten wel doorberekenen.’’ -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.