Topbestuurders hebben vrijdag minimumloon voor het hele jaar al binnen, zegt FNV
Aanstaande vrijdag hebben de veertien invloedrijkste ceo’s van Nederlandse bedrijven gemiddeld al het inkomen verdiend waar iemand met het minimumloon een heel jaar voor moet werken. Dat meldt vakbond FNV, die deze dag heeft uitgeroepen tot Fat Cat Day.
De vakbond lanceerde deze ‘dikkekattendag’ in 2020 naar Brits voorbeeld, om aandacht te vragen voor scheve verhoudingen tussen de top van het bedrijfsleven en medewerkers die op of rond het minimumloon zitten. Voor de samenstelling van de lijst vergeleek de FNV de beloningen van de directeuren van de veertien invloedrijkste bedrijven met het wettelijk minimumloon.
Topman Shell verdient het meest
Dit jaar heeft de meest verdienende directeur, Wael Sawan van Shell, al na 28 uur een minimumjaarloon in zijn zak. De 48-jarige opvolger van Ben van Beurden had volgens FNV op 2 januari om 04:08 uur ‘s ochtends al het inkomen verdiend waar een minimumloner een jaar voor moet werken.
Ruim drie uur later, om 7:24 uur, volgde directeur Frans Muller van Ahold Delhaize. Dezelfde dag om 08:24 was Roy Jakobs aan de beurt, de nieuwe topman van Philips. Hij trad in oktober aan als nieuwe directeur van het geplaagde zorgtechnologieconcern. Bij zijn aantreden kondigde hij direct een grote reorganisatie aan. Daarbij worden wereldwijd vierduizend banen geschrapt.
Volgens berekeningen van FNV verdient Sawan 7,38 miljoen euro per jaar, Frans Muller 5,71 miljoen en de Philips-topman 5,45 miljoen euro. Verder staan in het lijstje de directeuren van onder andere Randstad, Aegon en KPN. Ook de directeur van PostNL, Herna Verhagen, staat in de lijst, op nummer 9. Zij heeft na zes dagen werken verdiend waar een minimumloonverdiener een jaar voor moet werken.
Postbezorgers
FNV wijst erop dat beginnende pakketsorteerders en postbezorgers vorig jaar bij PostNL net iets meer verdienden dan 10,50 euro bruto per uur. ,,PostNL weigert nog steeds 14 euro per uur te betalen, evenals Ahold. Ook andere bedrijven als ING willen altijd de arbeidskosten drukken”, klinkt het.
Wouter Koolmees, voormalig minister en nu directeur van NS, staat onderaan in de lijst van de veertien invloedrijkste bedrijven. Hij is op 19 januari aan de beurt om 01:54 uur. Zijn salaris bedraagt volgens de vakbond 497.232 euro per jaar.
Met de lijst hoopt de vakbond directeuren aan te sporen zich hard te maken voor het eerlijker verdelen van de rijkdom. Vanaf 1 januari is het wettelijk minimumloon gestegen van 10,65 naar 11,75 per uur (bij een werkweek van 38 uur), maar FNV stelt dat het ‘niet eens genoeg is om de inflatie te compenseren’. De dikkekattendag illustreert dat de ongelijkheid in Nederland nog steeds te groot is, claimt de vakbond.
De top en aandeelhouders cashen, terwijl de mensen met weinig inkomen het stevigst zijn getroffen in deze barre inflatieperiode
De FNV pleit al langer voor een verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: ,,De cultuur waarin grootverdieners cashen en hun medewerkers op een zo laag mogelijk loon willen houden, zodat ze met toeslagen en de voedselbank het einde van de maand moeten halen, is nog steeds wijdverbreid. De top en aandeelhouders cashen, terwijl de mensen met weinig inkomen het stevigst zijn getroffen in deze barre inflatieperiode. Zij zijn het die de winsten mogelijk maken en elke cent nodig hebben om rond te komen.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Steeds meer jongeren kloppen bij Mariska aan voor gratis maaltijd
De aanvragen voor een gratis maaltijd blijven binnenstromen bij Mariska van Vliet van ‘Ik kook ook voor jou’. Elke week melden zich wel twee mensen of gezinnen die niet meer rondkomen. Ook steeds meer jongeren.Alphen aan den Rijn -
Geldflaters
Irma: ‘Ik bestelde twee bloody mary’s. Eén uitspatting konden we wel betalen. Dacht ik’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Irma van Loon (49), die met haar vriendje naar een ‘gratis’ show in London ging en verplicht werd 100 pond voor twee drankjes te betalen. -
Geld kwijt doordat je online bent opgelicht? Er is een manier om je geld terug te vorderen
Je ontmoet iemand op een datingapp en het klikt. Jullie hebben urenlange app-gesprekken, tot deze persoon vraagt of je iets voor hem of haar wilt betalen. Daarna hoor je niets meer: je bent opgelicht. Datingfraude komt steeds vaker voor, net als WhatsApp-fraude en aankoopfraude. Maar, er is een manier om je geld terug te vorderen. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
PREMIUM
Hoge inflatie en forse loonstijgingen zijn een gevaarlijke cocktail
De lonen stijgen steeds sneller en de inflatie blijft hoog. Dat voedt de angst dat hogere lonen nóg hogere prijzen veroorzaken, een zogeheten loon-prijsspiraal. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Bloemkooloogst valt tegen, prijs gaat door het dak: ‘Bij de groenteboer liggen ze nu voor 5 euro’
In de supermarkt is hij niet te koop of erg duur: de bloemkool. In Spanje, waar ’s winters wordt geteeld, was het voor de groente te koud om te groeien.