We geven steeds minder fooi, maar hoeveel is eigenlijk gebruikelijk?
De coronacrisis heeft veel invloed op de horeca. Er heerst een personeelstekort en de inkoop- en verkoopprijzen zijn gestegen en dat merken consumenten bij het afrekenen. Welke invloed heeft dit op de hoogte van de fooi?
,,De hoogte van de fooi is behoorlijk teruggelopen. Hetzelfde geldt voor het aantal keren dat we fooi geven”, zegt Edwin Vlek van FNV Horeca. ,,Dit komt omdat we steeds meer pinnen. Deze trend was al een paar jaar geleden ingezet, maar de coronacrisis heeft het in een stroomversnelling gebracht. Tegenwoordig gebruiken we nauwelijks contant geld.” En dat heeft invloed op de hoeveelheid fooi die we geven. ,,Het schiet er vaker bij in. We hoeven alleen de pinpas op het apparaat te leggen en klaar. De uitspraak: ‘Hou het wisselgeld maar’ is grotendeels verdwenen. We moeten nu écht aan fooi denken.”
Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is een fijn extraatje
Een leuke aanvulling
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amerika. Daar moet je verplicht 15 tot 20 procent fooi geven. Het is er echt onderdeel van het salaris. En het wordt ook zeker niet gewaardeerd als de fooi wordt vergeten.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs. Die bestaat vaak uit 15 procent servicekosten. Dan kan je bijvoorbeeld nog een euro geven voor het schoonmaakpersoneel.”
We ronden vaak snel af naar boven, waardoor de uiteindelijke fooi lager is
Hogere rekening
Al moet niet vergeten worden dat de horeca ook een stuk duurder is geworden. Branchespecialist Jos Klerx van de Rabobank, vertelde eerder tegen deze site, dat de prijs van een biertje met gemiddeld zo’n 5 tot 10 cent omhoog is gegaan. Ook zijn maaltijden duurder. Dit komt onder meer door hogere inkoopkosten als gevolg van stijgende grondstofprijzen en de prijsverhogingen die onder andere bierbrouwers hebben doorgevoerd.
Toch heeft deze prijsstijging volgens Van Leggelo geen invloed op de hoogte van de fooi ,,Natuurlijk verwachten we voor een hogere prijs meer service, maar we moeten de horeca niet vergelijken met de tijd voor de crisis”, zegt ze. ,,De horeca is maanden dicht geweest en heeft te weinig personeel. Vaak lopen er nu nieuwe mensen die het vak nog moeten leren. Daar moet je het café of restaurant niet op afrekenen. De horeca doet ontzettend haar best.”
Toch ziet Vlek van FNV horeca wel dat er minder hoge fooien worden gegeven: nu is dat gemiddeld 2 tot 5 procent. ,,Dit heeft vooral te maken met de pintransactie. We ronden vaak snel af naar boven, waardoor de uiteindelijke fooi lager is”, zegt Vlek.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
met Video
Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
Minder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent. -
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen. -
PREMIUM
Wildgroei aan aanbieders botox en fillers: ‘Kies alsjeblieft een specialist, geen hobbyist’
Al vanaf een paar honderd euro kun je er met injectables een beetje mooier, jonger of strakker uitzien. Maar hoe voorkom je dat je bij een beunhaas terechtkomt? -
Geldflaters
Een dure bruiloft, negen maanden later uit elkaar: ‘Bij echte liefde hoef je niet met geld te smijten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Martijn (51) die ooit 20.000 gulden uitgaf aan een bruiloft, het huwelijk liep negen maanden later op de klippen.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Geldflaters
Stefan dacht dat hij een hotel boekte in San Sebastián in Spanje, maar het bleek in Puerto Rico
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Stefan (51), die voor 400 euro een hotel boekte in het verkeerde werelddeel.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer