Joris Poffers bij de buitenunit van zijn hybride warmtepomp. Door het energieprijsplafond is hij volgens de Consumentenbond goedkoper uit als hij komende winter op gas stookt. Poffers zelf heeft nog een derde optie: hij verwarmt met de houtkachel.
Volledig scherm
PREMIUM
Joris Poffers bij de buitenunit van zijn hybride warmtepomp. Door het energieprijsplafond is hij volgens de Consumentenbond goedkoper uit als hij komende winter op gas stookt. Poffers zelf heeft nog een derde optie: hij verwarmt met de houtkachel. © eric brinkhorst

Warmtepomp uit, cv-ketel aan is het goedkoopst komende winter: ‘Totaal onlogisch’

Het prijsplafond voor energie pakt niet goed uit voor de verduurzaming. Een warmtepomp is deze winter veel duurder in gebruik dan de cv-ketel, tonen berekeningen aan.

4 reacties

 • Tom Weda

  1 week geleden
  @ A van der Velden Dat klopt natuurlijk wel maar een energieleverancier moet de prijs ook kunnen verantwoorden. Als de inkoopprijs met 50% zal dalen dan is het aannemelijk dat de verkoopprijs met hetzelfde percentage zal zakken.
 • A van der Velden

  1 week geleden
  @Tom Weda. Het invoeren van een prijsplafond voor Nederland heeft wel degelijk zin. Deze heeft namelijk betrekking op de prijs die een energieleverancier in rekening mag brengen bij een huishouden. Het Europese prijsplafond reguleert alleen de prijs waarvoor de leverancier het inkoopt.
 • Tom Weda

  1 week geleden
  De Europese Unie is bezig met het invoeren van een prijs plafond voor electriciteit van 180 euro per MWh. Dat zou betekenen dat 1 kWh min of meer 45 cent gaat kosten. De verwachting is dat deze regeling in december in zal gaan. Dan is heeft prijs plafond voor electriciteit voor Nederland heeft niet zoveel nut meer en een warmtepomp zal nog steeds goedkoper zijn.
 • Niels Ter Braak

  1 week geleden
  Wij hebben een warmtepomp en geen gas. Met >10.000 kWh is dit maar een klein stukje steun. Een algemeen plafond zou inderdaad een betere oplossing zijn.