Volledig scherm

Opinie | Cultuur als wapen tegen terrorisme

Italië geeft jongeren een cultuur- bonus. Waarom kunnen wij Nederlanders dat niet gewoon tof vinden?

De Italiaanse premier Matteo Renzi geeft alle Italiaanse jongeren die dit jaar 18 worden, 500 euro cadeau om aan cultuur te spenderen. Jongeren mogen dit bedrag vrij besteden aan films, boeken, musea, theatervoorstellingen en andere cultuurpareltjes.

Argwaan
In totaal kost dit plan 290 miljoen euro. Ik kan de plannen van Renzi niet lezen zonder argwaan. Wat zijn z’n achterliggende motieven? Wie wordt hier beter van? Ik sta er zelf van te kijken dat ik niet direct sta te springen van blijdschap. Waarom kan ik het niet gewoon tof vinden? Waarom start ik niet meteen een initiatief om hetzelfde voor elkaar te boksen in Nederland?

De echte reden
Natuurlijk ben ik niet de enige die het voorstel van Renzi niet helemaal vertrouwt. Een stunt van Renzi om jeugdige stemmen te winnen voor de komende verkiezingen, zeggen critici van links. Dat geld had beter geïnvesteerd kunnen worden aan het oplappen van de noodlijdende Italiaanse economie, zegt rechts. Een afkoopsom om ons koest te houden terwijl politici ons pensioen verkwanselen, vinden de jongeren zelf.

De echte reden lijkt een complexe som van bovenstaande motieven te zijn, plus een mogelijke oplossing voor een land dat wordt geteisterd door groeiende angst voor terrorisme. Renzi kondigde zijn plannen voor de cultuurbonus kort na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar aan. ‘Zij willen terreur, wij willen cultuur’, waren zijn woorden.

Radicalisering tegengaan
The Washington Post vertaalde Renzi’s plan in de krantenkop ‘Gratis geld voor jongeren om weg te blijven van terrorisme’. Hoewel Italiaanse media vooral het belang voor jongeren om zich te verbinden met hun erfgoed benoemen, zoemen internationale media in op het feit dat alle jongeren van achttien in Italië profiteren van de cultuurbonus, ook de jongeren met een andere nationaliteit en jongeren met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Het plan werd enthousiast ontvangen door de Verenigde Naties als alternatief om radicalisering tegen te gaan.

Kan cultuur terrorisme bestrijden? De Nederlander in mij bekijkt het plan sceptisch. Ik geloof dat de kans klein is dat een bezoekje aan het theater een jongere die op het punt staat jihadstrijder te worden, op andere gedachten brengt. Misschien is een betere vraag, wat het alternatief is? In Nederland wordt ‘de dialoog aangaan met risicogemeenschappen’ als troef gezien.

Veelgehoorde kritiek is dat bepaalde groepen zich hierdoor gestigmatiseerd voelen. Kan ik me best voorstellen, als de politie regelmatig op de koffie komt onder het mom van ‘contact houden met de buurt’, maar alleen bij bepaalde gezinnen in de flat aanbelt.

Bonus voor elke jongere
De Italiaanse cultuurbonus is voor alle jongeren gelijk, ongeacht afkomst of welstandsniveau. Het is een positief geluid, in een zee van angst en agressie die de wereld in haar greep houdt. Waarom kan ik dan niet gewoon blij zijn voor Italië?
Ik denk dat het komt doordat ik een Nederlander ben: ik ben geneigd om het nut van cultuur ter discussie te stellen, ook als cultuurliefhebber.

De vraag is dus niet zozeer ‘kan cultuur ingezet worden om terrorisme te bestrijden’, maar ‘wat is het nut van cultuur?’. Deze vraag is oer-Hollands. Geen Italiaan vraagt wat cultuur oplevert. Italië is cultuur, stelt Renzi. Zonder musea, archeologische parken, theaters, operahuizen en literatuur is Italië niets. Cultuur is het fundament van Italië. Geen Italiaan twijfelt hieraan. Juist daarom kan een cultuurbonus in Italië waarheid worden, terwijl deze in Nederland geen schijn van kans heeft. Soms zou ik best een Italiaan willen zijn.

Opinie