Journalist Gerben Kuitert
Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

‘Ambassadeur van Twente’: hoe serieus moeten we die titel nog nemen?

Solar Team Twente mag zich een jaar lang ‘topambassadeur’ van de regio noemen. De studenten van UT en Saxion, die samen de door zon aangedreven auto bouwden waarmee ze 3.000 kilometer door Australië reden, wonnen maandagavond de Rode Loper van Twente. Maar gezien de manier waarop dat ging, mag je je afvragen hoe serieus je deze verkiezing in de toekomst nog moet nemen.

‘Prijs der prijzen’
Met de uitreiking van de Rode Loper van Twente luisteren de gezamenlijke Twentse netwerkorganisaties (clubs als IKT, VNO/NCW, KvK, enz) sinds drie jaar hun nieuwjaarsfeestje op. De Rode Loper is de ‘Prijs der prijzen’. Voor de eretitel ‘Ambassadeur van Twente’ komen alleen bedrijven en organisaties uit de regio in aanmerking, die in de achterliggende jaar een (branche)prijs hebben gewonnen. Een tijdje geleden schreef ik al een blog over het ‘prijzencircus’, dat door het bedrijfsleven wervelt. Dat je als ondernemer welhaast een beetje sneu bent als je nog nooit een prijs won.

Respectabele bedrijven
Maar de ene prijs is de andere niet. Er zijn er ook die in hoog aanzien staan. Van die ruim 50 bedrijven en organisaties uit Twente die in 2015 in de prijzen vielen, selecteerde de organisatie er zes. Daar waren respectabele en succesvolle bedrijven als Trioliet uit Oldenzaal (producent van landbouwmachines), internetbureau TriMM uit Enschede, Raedthuys Pure Energie uit Enschede (eigen windparken en zonneprojecten) en hightechbedrijf Demcon uit Enschede bij.

Troostprijs
Maar de prijs ging dus naar het World Solar Team Twente, dat nota bene ‘slechts’ als tweede eindigde bij de Solar Challenge, de race dwars door Australië waaraan werd deelgenomen door 50 studententeams. Solar Team Twente won een troostprijs voor één onderdeel aan de zonauto, de Red One. Het ging om het systeem dat er voor zorgt dat het zonnepaneel op de auto beter kan omgaan met schaduw en krommingen.

Stemmen per SMS
De 600 in het Theater Hotel aanwezige bezoekers mochten stemmen per SMS. Directeur Dennis Schipper van het genomineerde Demcon - uitgeroepen tot beste leverancier voor de hightechindustrie – had vooraf al heel altruïstisch laten weten zijn aanstaande huwelijk spannender te vinden dan de verkiezing en dat de aanwezigen daarom maar op het Solar Team moesten stemmen. Bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de eveneens genomineerde Universiteit Twente zei hetzelfde. Aldus geschiedde, het Solar Team won.

Ondoorzichtig
Hoeveel smsjes de studenten, die de meeste (sms'ende) supporters bij zich hadden, vergaarden bleef onduidelijk want de stemming was niet op schermen te volgen. In hoeverre het oordeel van de jury mee woog voor het eindoordeel, was evenmin duidelijk. Enkele van de genomineerde ondernemers gaven naderhand off the record aan zich te verbazen over de ondoorzichtige en amateuristisch aandoende stemming. Terecht. Als de organisatie wil dat de titel ‘Ambassadeur van Twente’ in de toekomst serieus genomen wordt, doet men er goed aan de verkiezing anders te organiseren.

Gerben Kuitert

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs