Journalist Gerben Kuitert
Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

Blog | FC Twente-fans zijn laks; te beroerd om verantwoordelijkheid te nemen

Komende week verschijnt het rapport van Ben Knüppe, de onderzoeker die zich met een klein team twee maanden lang door de administratie van FC Twente worstelde. Op zoek naar vreemde zaken; naar door commissarissen van de club verrichte handelingen, die ze niet hadden mogen doen. Ik denk dat hij wel wat gevonden heeft.

Knüppe zal ook wat zeggen over de bestuursvorm. Over de one-tier Board, het gedrocht waarvan de naam al bijna onuitspreekbaar is. Twente heeft nu dus een one-tier board, een bestuur waarin uitvoerende en niet uitvoerende bestuursleden zitten.

Dat werkt voor geen meter. Bij normaal gaan doen, passen ook weer gewoon een directie en een raad van commissarissen met gescheiden verantwoordelijkheden. In die rvc komen ook vertegenwoordigers van de supporters en de sponsors. En als die niet in de rvc komen, dan krijgen die groeperingen toch in elk geval een stem bij het selecteren en aanstellen van de nieuwe commissarissen.

Tenminste, als de ledenvereniging Twente Verenigt! serieus van de grond komt en volume krijgt. Akkoord, de ledenvereniging bestaat nog maar zes weken. Maar 3.000 aanmeldingen is nog veel te weinig. Alleen een ledenvereniging met écht veel leden zal serieus worden genomen en kan een machtsfactor van formaat worden.

Te beroerd
Om mee te beslissen over wie de nieuwe commissarissen worden en hoe het beleid van de club er in de toekomst uit gaat zien, hoeven jaarkaarthouders, sponsors en andere fans zich alleen maar aan te melden op de website www.twenteverenigt.nl. Nu is het gratis, komend seizoen ga je 19,65 euro betalen.

Een eigen ledenvereniging die meepraat over het beleid van de club is uniek in het betaald voetbal. FC Twente-fans kunnen samen geschiedenis schrijven. Maar het gros van de supporters is te beroerd om in beweging te komen en laat die kans vooralsnog achteloos aan zich voorbij gaan. Meest gehoorde kreten: 'Doe'k nog wel' en 'Ben'k zeker nog van plan'. Joa, joa.

Vriendjes
FC Twente leeft nog dankzij de gemeente Enschede, die er met een verstrekte lening van 17 miljoen euro voor uitbouw van de Grolsch Veste te diep in zit om de stekker er uit te kunnen trekken. De club krijgt van gemeente en KNVB tot 1 mei de tijd om de zaken weer op de rit te krijgen. Dus dat komt uiteindelijk wel weer goed. Ik vraag me alleen af of het ook goed komt met Twente Verenigt!. Het old boys network van commissarissen – de vriendjes van de golfbaan die elkaar in het bestuur benoemen – wrijft zich in de handen met zulke lakse fans.

Gerben Kuitert

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs