Volledig scherm
© Lars Smook

Is het Topteam wel echt blij met komst vliegtuigsloperij?

Het was dus een beetje de week van de vliegtuigsloop. Aeronextlife Twente, een pas opgericht bedrijfje, kondigde dinsdag aan zich op de luchthaven Twente te willen vestigen om daar vliegtuigen te gaan slopen. Al voegen ze zelf een nieuw woord aan de Dikke Van Dale toe door van upcycling te spreken.

Of dat in de praktijk luchtfietserij betekent, zal nog blijken. Want in De Twentsche Courant Tubantia wordt het optimistische beeld dat de provincie schetst van de markt voor vliegtuigmontage wat getemperd.

Pruttelende Boeings 737
Het is natuurlijk het toppunt van ironie, dat het eerste bedrijf dat zich op Technology Base Twente gaat vestigen een sloopbedrijf is. Onwillekeurig ontstaat het beeld van oude Boeings 737, die pruttelend en kuchend over Enschede vliegen, om met de laatste ademzucht neer te strijken om de luchthaven. Wat mij verbaast is de merkwaardige manier waarop de komst van Aeronextlife is gecommuniceerd. Of eigenlijk, niet is gecommuniceerd.

Ik liep er dinsdagmiddag toevallig tegenaan op Twitter. Een provincie-ambtenaar had een linkje geplaatst. Het linkje verwees naar het persbericht over Aeronextlife, door de provincie goed verstopt op haar eigen website.

Lastige vragen
Je zou normaal gesproken een persconferentie verwachten, waarop het Topteam met gepaste trots melding maakt van deze fraaie acquisitie. Ja, Twente heeft zijn eigen toppers. Die moeten er voor zorgen, dat Technology Base Twente het pareltje der Nederlandse bedrijventerreinen wordt. Oud Stork-topman Aad Veenman is de aanvoerder. En verder zijn daar Fred van Houten (UT), Frank Biemans (ceo Norma) en Cees Timmer (provincie), die er voor moeten zorgen dat er zich mooie technologiebedrijven vestigen op ‘Twente’. Het Topteam is als sinds de winter aan de gang, maar we hebben er nog niets van vernomen.

Blijft de vraag waarom het de kans heeft laten lopen om de trom te roeren met de komst van Aeronextlife. Was het, omdat ‘de toppers’ het zelf ook maar zo-zo vinden, zo’n sloperij? Of speelt er iets anders? Wie wantrouwig is, zou kunnen denken dat het bewust is nagelaten. Om lastige vragen te ontlopen, om de lokale burgerij en politiek niet al te vroeg wakker te maken, misschien?

Gerben Kuitert, redacteur economie Twentsche Courant Tubantia

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs