Sfeeractie FC Twente in Vak-P.
Volledig scherm
Sfeeractie FC Twente in Vak-P. © pro shots

Kritiekloos Twente Verenigt! heeft nergens een mening over

BlogDe directie van FC Twente heeft voorlopig niets te vrezen en kan zonder enige tegengas blijven werken zoals ze doet. In de raad van commissarissen ontbreekt voetbalkennis en de fans laten de kans om met de vuist op de bestuurstafel te slaan onbenut.

De supporters van FC Twente bevinden zich in een unieke positie. Indirect hebben ze inspraak op het beleid van de club en bij de aanstelling van nieuwe commissarissen. Dat gebeurt bij geen enkele andere betaalde club in Nederland. Maar dat besef lijkt nog niet ingedaald. In plaats van samen één front te vormen en van zich te doen spreken, zijn bestuursleden van Twente Verenigt! in de achterliggende maanden vooral bezig geweest met elkaar de tent uitvechten. In figuurlijke zin dan. Gelukkig.

Niet boeiend

Gerben Kuitert.
Volledig scherm
Gerben Kuitert. © Carlo ter Ellen DTCT

De fankoepel Twente Verenigt! bestaat al weer ruim een jaar, maar is door het onderlinge gekrakeel vooralsnog onzichtbaar. Sinds het aantreden van het nieuwe bestuur van Twente Verenigt! hebben de jaarkaarthouders, die allen lid zijn van Twente Verenigt!, weinig tot niets van hun vertegenwoordigers in de club vernomen. In mijn email zitten over het hele kalenderjaar 2017 welgeteld drie nieuwsbrieven van Twente Verenigt! Erg boeiend zijn die niet, want de supporterskoepel heeft nergens een mening over. Althans geen mening die de leden ook mogen weten.

Diplomatiek

Afgelopen weekend werd duidelijk waarom. Er heerst een richtingenstrijd binnen Twente Verenigt! De bestuursleden Arjan Steenkamp, Erwin Gort, Edwin Seinen en Bob Bolscher hebben het bijltje er bij neergegooid. Dit viertal stond een meer ‘activistische’ en ‘confronterende’ opstelling van Twente Verenigt! voor, zo legde voorzitter Mark Hogenberg in deze krant uit. Terwijl de andere vier bestuursleden ‘liever de diplomatieke weg bewandelen’. En die anderen zijn naast Hogenberg: Coen Brinkman, Alieke van Dijk en Gerco Brinks.“Wij kiezen er niet voor om alles meteen duidelijk en hard naar buiten te communiceren. De vier bestuursleden die hebben besloten af te treden staan in z’n algemeenheid een wat directere manier van communicatie voor”, voegde Hogenberg er nog aan toe. 

Activistisch

Terwijl er toch alle reden was en is om af toe even activistisch te zijn. Slippendragers waren er in de periode Munsterman al genoeg in de Grolsch Veste. Waar dat toe leidt is bekend. Maar Twente Verenigt! lijkt die rol van kritiekloze volger moeiteloos over te nemen. Het lijkt me dat je als supporterskoepel wel een mening mag hebben – en ventileren - over het feit, dat FC Twente met de zevende spelersbegroting één van de zwakste selecties van de competitie heeft. En over het feit dat Jan van Halst nog steeds met twee petten op – die van commercieel en technisch directeur – door het stadion wandelt.

Fred Rutten

En dat je als Twente Verenigt! best hardop mag pleiten voor de terugkeer in een technische functie van Fred Rutten, die onlangs bij Fox Sports heel on-Ruttens bijna openlijk zijn diensten aanbood. Of is iedereen al vergeten dat Rutten in de periode 2006-2008 de basis legde voor het kampioenselftal van FC Twente door het talent te herkennen in relatief onbekende spelers als Eljero Elia, Theo Janssen, Rob Wielaert en Edson Braafheid? Dat waren heel wat betere én goedkopere spelers dan het vreemdelingenlegioen dat nu loopt te falen in de Veste. Kwestie van goed scouten. Dat lukt alleen niet als je twee banen tegelijk hebt, zoals Van Halst,

Commissarissen

Maar Twente Verenigt! zwijgt. En de raad van commissarissen, die mede door vertegenwoordigers van Twente Verenigt! is samengesteld, ook. Die blijft vast besluiteloos tot Rutten een andere job heeft. Als nieuwe technische baas bij de KNVB, bijvoorbeeld. De RvC is toch al ‘onthoofd’ door het vertrek van voorzitter Jan Schutrups en Ton Heerts. Dus daar valt, ook omdat de achterblijvers onvoldoende voetbaltechnische kennis hebben, voorlopig niets van te verwachten als het gaat om bijsturen, de puntjes op de i zetten, of ingrijpen. Tot het straks te laat is en degradatie een feit. Dan konden ze het met elkaar allemaal ook niet helpen.

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs