Maaltijdbezorgers de dupe van grootkapitaal
BlogNieuwsgierig zien veel zelfstandigen en ook werkgevers uit naar wat het nieuwe kabinet gaat doen met zzp’ers, de zelfstandigen zonder personeel. Hopelijk drukt de nieuwe regering initiatieven zoals maaltijdbezorger Deliveroo die afgelopen week presenteerde meteen de kop in.
Bij Deliveroo krijgen maaltijdbezorgers die nieuw in dienst komen automatisch de status van zelfstandige. De 2.000 bezorgers die het bedrijf in Nederland heeft, zijn nu nog in vaste dienst. Ook zij mogen, als ze dat willen, als zelfstandige aan de slag. Het argument om nieuwkomers tot zelfstandige te maken, is dat de bezorgers er zelf om vragen, zei directeur Philippe Padberg van Deliveroo Nederland afgelopen week in het Financieele Dagblad.
Niet langer verzekerd
Als dat zo is, kijken die bezorgers niet verder dan hun neus lang is. Om ze te paaien heeft Deliveroo het tarief per stop verhoogd van 4,75 euro naar 5,00 euro. Ze houden nu ‘vele malen meer’ over dan bij een salaris van 6 euro bruto per uur in loondienst, zegt het bedrijf. Ja, dat zal. Ze zijn alleen niet langer verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en dragen zelf het risico van ongevallen op de fiets. Tel uit je winst. Deliveroo sluit alleen een collectieve aansprakelijkheidsverzekering af voor zijn zzp-bezorgers.
Het is te hopen dat er in het nieuwe regeerakkoord afspraken staan waarin dit soort vormen van onversneden kapitalisme de kop in wordt gedrukt, al zullen ze het bij de VVD allemaal wel prima vinden. En als de nieuwe regering het niet doet, moeten de vakbonden maar naar de rechter stappen. Net als de bonden in Engeland doen, waar Deliveroo het zelfde kunstje uithaalt met zijn werknemers.
U en ik betalen de rekening
Want wie draait er straks op voor de kosten als één van die zelfstandige Deliveroo-bezorgers met zo’n grote maaltijdtas op rug van de sokken wordt gereden, in een rolstoel belandt, naar het verpleeghuis moet en voor de rest van zijn leven moet rondkomen van een bijstandsuitkering? Precies, u en ik gaan dat betalen, via de belastingen. “Hij wilde het zelf”, roept meneer Padberg van Deliveroo nog maar eens. CNV-voorziter Maurice Limmen noemde het ‘een triest verdienmodel’ voor een bedrijf, dat zijn fietsende bezorgers opjaagt door stukloon te betalen.
Zelfstandige zonder pensioen
De zelfstandige maaltijdbezorgers van Deliveroo bouwen uiteraard ook geen pensioen op. Daarin staan ze niet alleen. De Universiteit Leiden kwam vorige maand met de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat 43 procent van de bijna één miljoen Nederlandse zzp’ers te weinig pensioen opbouwt. Er van uitgaand dat het pensioen 70 procent van het laatst genoten bruto inkomen bedraagt. Daar komt nog eens bij niet alleen de bezorgers van Deliveroo, maar in totaal 40 procent van alle zzp’ers niet tegen arbeidsongeschiktheid is verzekerd.
Oud-voorzitter Ton Heerts van de FNV en diens opvolger Han Busker stelden voor dat de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers mede daarom maar moet worden afgeschaft. Want belasting betalen doen zzp’ers nauwelijks. De startersaftrek en winstvrijstelling inbegrepen, betalen veel éénpitters nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die er jaarlijks binnenkomt. Het FNV-duo werd door voorzitter Denis Maessen van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) van ‘haatzaaien’ en het voeren van een hetze tegen zzp’ers beschuldigd.
Alternatief
Maar Maessen heeft met zijn de collega-voorzitters van ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw een alternatief, dat zo slecht nog niet lijkt. Het trio stelde vorige week in De Telegraaf voor een extra box – box 4 – aan het belastingstelsel toe te voegen en zzp’ers winstbelasting te laten betalen. Aftrekposten kunnen vervallen naarmate de winst hoger wordt, terwijl de heffingskorting hoger wordt naargelang zzp’ers meer geld opzij zetten voor pensioen of arbeidsongeschiktheid.
Een prettig neveneffect van deze stelselherziening zou zijn dat mensen niet meer om fiscale motieven – belastingvoordeel via startersaftrek en winstvrijstelling – besluiten zich als zzp’er in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het zou bovendien een eind maken aan een jarenlange discussie over de rol van de zzp’ers in het arbeidsbestel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Blog | Zzp’er heeft recht op vast tarief, maar moet ‘rekening’ niet bij belastingbetaler neerleggen
Tussen 1988 en 1998 was ik zzp’er. Als freelance journalist werkte ik voor mezelf. Dat was nog in de tijd waarin, als het een beetje handig aanpakte, je als zelfstandige aanzienlijk meer kon verdienen dan je collega’s in loondienst. -
Blog | FC Twente-fans zijn laks; te beroerd om verantwoordelijkheid te nemen
Komende week verschijnt het rapport van Ben Knüppe, de onderzoeker die zich met een klein team twee maanden lang door de administratie van FC Twente worstelde. Op zoek naar vreemde zaken; naar door commissarissen van de club verrichte handelingen, die ze niet hadden mogen doen. Ik denk dat hij wel wat gevonden heeft. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Blog | Documentaire FC Twente is prachtig, maar niet bepaald regiopromotie
Hij is prachtig geworden, de documentaire ‘Het laatste jaar van FC Twente’. Filmmaker Geertjan Lassche volgde de in doodsnood verkerende club en zijn supporters een jaar lang. Met 425 anderen mocht ik maandagavond getuige zijn van de première in bioscoop Kinepolis in Enschede. Conclusie: de film onderstreept hoe belangrijk FC Twente is voor zijn fans en hoe diep clubliefde kan gaan. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden
De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten. -
PREMIUMKuitert
Oekraïense vluchtelingen uit Soedan? Twentse burgemeesters bleken geen domme boertjes
De Twentse burgemeesters hadden drie weken geleden al in de gaten dat er iets niet in de haak was. De burgervaders dachten Oekraïense oorlogsvluchtelingen in hun gemeenten te huisvesten, maar 80 procent van de ‘Oekraïners’ die er uit de bus stapten bleek geboren in Afrika.