Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

Nu alleen nog Fred Rutten aanstellen en het komt weer goed met 'FC Niks aan de Hand'

Sinds ik als 8-jarige voor het eerst aan de hand van mijn vader naar het Diekmanstadion ging, ben ik supporter van FC Twente. Het moet in de winter 1969-1970 zijn geweest. Een wedstrijd in de sneeuw tegen Go Ahead. Twente won mede dankzij doelpunten van Antal Nagy.

Zoveel herinner ik me nog. Ik ben sindsdien altijd blijven komen, 45 jaar lang. Tot op de dag van vandaag. De meeste jaren als jaarkaarthouder – ook nu – en een aantal jaren op de perstribune als sportjournalist.

Ik was er bij tijdens de UEFA-cupfinale tegen Borussia MG, bij de degradatie in 1983, in de bekerfinales en toen ‘we’ in 2010 kampioen werden. Bij die laatste gelegenheid helaas niet in Breda, maar kijkend op het scherm in de Grolsch Veste.

Zuurpruimen en niet in staat ‘groot’ te denken

Ik heb Joop Munsterman zien komen en zie hem nu ook weer gaan. Er is mij verweten dat ik in de krant en op social media een kruistocht tegen Joop voerde. Want ik schreef kritische stukjes over het financiële beleid van FC Twente en dat Joop als directeur en voorzitter van de RvC met twee petten op zat en zichzelf controleerde. Ik kreeg er vervelende mailtjes over en werd - mijn collega’s Leon ten Voorde en Fardau Wagenaar nog veel meer trouwens - beschimpt op internet. We waren zuurpruimen, snapten er niks van en konden niet ‘groot’ denken.

De voorzitter voelde zich Zonnekoning

Nu valt ‘FC Niets aan de Hand’ keihard door de mand. Dinsdagavond spraken de beleidsmakers in een toelichting op de draconische bezuinigingen die volgen een mea culpa uit tegenover collega Fardau Wagenaar en mij. Ja, FC Twente heeft op te grote voet geleefd. En ja, als er niet héél diep wordt gesneden, wacht het faillissement. Kortom, qua budget terug naar 2004.

Aldo van der Laan deed het woord namens de RvC, Joop Munsterman lijkt intern al afgeserveerd. De overige bestuursleden hebben Joop zijn speeltje vrouwenvoetbalelftal ook nog afgepakt. Vooral aan Joop danken we dat er nu een mooi stadion staat. Daarin was hij een visionair. Na het behalen van de titel voelde hij zich Zonnekoning en handelde ook in die geest. Helaas.

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: er heeft nu een natuurlijke selectie plaats. De succes-supporters en succes-sponsors haken af en de echte blijven over. Nu nog Fred Rutten aanstellen als technisch-directeur en die komt met een nieuwe Elia, De Jong en Douglas aandraven. Kosten niks en leveren een berg geld op. Dan wordt alles weer als vroeger.

Gerben Kuitert

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs