Journalist Gerben Kuitert
Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Kneuterig
Niet dat de Enschedese gemeentepolitiek louter uit domoren bestaat, trouwens. Er werden ook scherpe vragen gesteld, heldere meningen verkondigd en juiste conclusies getrokken. Maar zo af en toe had het ook iets van de Grote FC Twente Jubileum Crisis Revue. Alleen de hond die Joop heet en, zoals in de revue, kwispelend over het podium drentelde ontbrak nog. Ik hoorde trouwens dat Joop tijdens één van de voorstellingen van de revue een drol op de met kunstgras beklede bühne in Go Planet heeft gelegd. Foei toch, Joop! In de mand! Maar dit terzijde.

Vierde klasse
Pieter Nieuwenhuis, geboren Enschedeër en nu namens zijn bureau Hypercube adviseur van de club, hield de raadsleden voor dat 'enkele bestuurders' na het behalen van de titel in 2010 'volledig van het padje' zijn geraakt. En dat FC Twente in de vierde klasse van de KNVB moet beginnen als het de licentie kwijt raakt. Dat worden dan nog beladen derby's tegen Sportclub Enschede en Enschedese Boys. En de duels tegen v.v. Twenthe uit Goor zorgen alleen maar voor verwarring. Liever niet dus, die vierde klasse.

1965 kaarten
Het was aandoenlijk hoe Laurens van der Velde, voorman van de PvdA, zijn betoog begon met het oplezen van de Nederlandse vertaling van 'Ýou will never walk alone'. Maar zoals een waar socialist betaamt eiste Van der Velde voor de minima wel 1965 kaarten per thuiswedstrijd van Twente voor slechts één euro per kaartje. Voor wat hoort wat. Plek zat in de nok van het stadion, tegenwoordig.

Old Boys netwerk
Als er één geluid duidelijk doorklonk, dan was het dat het tijd wordt dat de supporters en sponsors bij FC Twente ook eens wat te zeggen krijgen. Wethouder Eelco Eerenberg kreeg zelfs de opdracht van de raadsleden mee om dat bij FC Twente bespreekbaar te maken. Want FC Twente is sinds de oprichting een club waar vrinden uit het netwerk van 'old boys' elkaar benoemen als bestuurslid.

Maak er een vereniging van
De club kan zich écht gaan onderscheiden van andere clubs door fans en sponsors ook een stem te geven. Het is nú de kans om er een echte vereniging van te maken en niet alleen met de mond te belijden dat je een volksclub bent. Een vereniging waarin de leden de bestuursleden kiezen, net als bij bijna alle Duitse clubs gebeurt. Er zijn voldoende manieren om te voorkomen dat er malloten in het bestuur komen. Dat is een kwestie van goede statuten opstellen. Bovendien, zaten die niet in het bestuur nu het nog geen vereniging is? In Duitsland heeft tweededivisionist Padeborn 10.000 leden. Met stemrecht! Waarom zou dat in Twente niet kunnen? Waar een wil is, is een weg. Maandelijks een tientje contributie per lid en je hebt al 1,2 miljoen euro per jaar. Daar kun je dan ook nog een betrouwbare keeper en een scorende spits van betalen.

Gerben Kuitert

Blogs