Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden
De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.
Kneuterig
Niet dat de Enschedese gemeentepolitiek louter uit domoren bestaat, trouwens. Er werden ook scherpe vragen gesteld, heldere meningen verkondigd en juiste conclusies getrokken. Maar zo af en toe had het ook iets van de Grote FC Twente Jubileum Crisis Revue. Alleen de hond die Joop heet en, zoals in de revue, kwispelend over het podium drentelde ontbrak nog. Ik hoorde trouwens dat Joop tijdens één van de voorstellingen van de revue een drol op de met kunstgras beklede bühne in Go Planet heeft gelegd. Foei toch, Joop! In de mand! Maar dit terzijde.
Vierde klasse
Pieter Nieuwenhuis, geboren Enschedeër en nu namens zijn bureau Hypercube adviseur van de club, hield de raadsleden voor dat 'enkele bestuurders' na het behalen van de titel in 2010 'volledig van het padje' zijn geraakt. En dat FC Twente in de vierde klasse van de KNVB moet beginnen als het de licentie kwijt raakt. Dat worden dan nog beladen derby's tegen Sportclub Enschede en Enschedese Boys. En de duels tegen v.v. Twenthe uit Goor zorgen alleen maar voor verwarring. Liever niet dus, die vierde klasse.
1965 kaarten
Het was aandoenlijk hoe Laurens van der Velde, voorman van de PvdA, zijn betoog begon met het oplezen van de Nederlandse vertaling van 'Ýou will never walk alone'. Maar zoals een waar socialist betaamt eiste Van der Velde voor de minima wel 1965 kaarten per thuiswedstrijd van Twente voor slechts één euro per kaartje. Voor wat hoort wat. Plek zat in de nok van het stadion, tegenwoordig.
Old Boys netwerk
Als er één geluid duidelijk doorklonk, dan was het dat het tijd wordt dat de supporters en sponsors bij FC Twente ook eens wat te zeggen krijgen. Wethouder Eelco Eerenberg kreeg zelfs de opdracht van de raadsleden mee om dat bij FC Twente bespreekbaar te maken. Want FC Twente is sinds de oprichting een club waar vrinden uit het netwerk van 'old boys' elkaar benoemen als bestuurslid.
Maak er een vereniging van
De club kan zich écht gaan onderscheiden van andere clubs door fans en sponsors ook een stem te geven. Het is nú de kans om er een echte vereniging van te maken en niet alleen met de mond te belijden dat je een volksclub bent. Een vereniging waarin de leden de bestuursleden kiezen, net als bij bijna alle Duitse clubs gebeurt. Er zijn voldoende manieren om te voorkomen dat er malloten in het bestuur komen. Dat is een kwestie van goede statuten opstellen. Bovendien, zaten die niet in het bestuur nu het nog geen vereniging is? In Duitsland heeft tweededivisionist Padeborn 10.000 leden. Met stemrecht! Waarom zou dat in Twente niet kunnen? Waar een wil is, is een weg. Maandelijks een tientje contributie per lid en je hebt al 1,2 miljoen euro per jaar. Daar kun je dan ook nog een betrouwbare keeper en een scorende spits van betalen.
Gerben Kuitert
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vreemd dat ‘vreemden’ Twente Technologybase moeten realiseren
-
Blog | Zzp’er heeft recht op vast tarief, maar moet ‘rekening’ niet bij belastingbetaler neerleggen
Tussen 1988 en 1998 was ik zzp’er. Als freelance journalist werkte ik voor mezelf. Dat was nog in de tijd waarin, als het een beetje handig aanpakte, je als zelfstandige aanzienlijk meer kon verdienen dan je collega’s in loondienst. -
Blog | FC Twente-fans zijn laks; te beroerd om verantwoordelijkheid te nemen
Komende week verschijnt het rapport van Ben Knüppe, de onderzoeker die zich met een klein team twee maanden lang door de administratie van FC Twente worstelde. Op zoek naar vreemde zaken; naar door commissarissen van de club verrichte handelingen, die ze niet hadden mogen doen. Ik denk dat hij wel wat gevonden heeft. -
Prijzencircus: wie nooit wat won, is een beetje sneu
De Nederlandse zakenwereld is dol op het uitdelen van prijzen. In veel branches heeft men namelijk ontdekt dat het instellen van een prijs de kortste weg is naar gratis publiciteit. Wat in 1901 begon met de Nobel-prijzen, is verworden tot een prijzencircus waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. Gezien de tsunami aan awards en prijzen, ben je als ondernemer welhaast een beetje sneu als je nog nooit wat won. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
‘Ambassadeur van Twente’: hoe serieus moeten we die titel nog nemen?
Solar Team Twente mag zich een jaar lang ‘topambassadeur’ van de regio noemen. De studenten van UT en Saxion, die samen de door zon aangedreven auto bouwden waarmee ze 3.000 kilometer door Australië reden, wonnen maandagavond de Rode Loper van Twente. Maar gezien de manier waarop dat ging, mag je je afvragen hoe serieus je deze verkiezing in de toekomst nog moet nemen.