Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Ouderen dumpen wordt steeds duurder

BlogHet zogeheten prepack faillissement is ten grave gedragen. En dat was nou net zo'n mooie manier voor werkgevers om ouderen te lozen en na een snelle doorstart verder te gaan met goedkoop jong personeel. Maar curatoren beginnen nu tegen te sputteren.

Vergeeft u mij het cynisme. Maar als vijftiger, werkzaam in de dagbladsector, waarin het ook niet geweldig loopt, ben ik er extra alert op en gevoelig voor. Voor de schaamteloze wijze waarop bij faillissementen oudere werknemers worden gedumpt. Maar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft werkgevers met snode plannen gelukkig behoorlijk de pas afgesneden. Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht deed dat eerder dit jaar al. Hulde aan de vakbonden, die beide zaken aanhangig maakten.

Er liggen nu, dankzij de bonden, twee gerechtelijke vonnissen, die het dumpen van ouderen bij faillissement tot een dure zaak maakt. Althans bij een faillissement dat is voorgekookt en wordt gevolgd door een snelle doorstart.

Hatsjee, weg ermee

Sinds een jaar of zes kennen we het fenomeen prepack faillissement. Een handleiding voor de ondernemers onder ons die een prepackje willen doen: u stapt naar de rechtbank, zegt dat uw toko slecht draait en vraagt om de aanstelling van een stille bewindvoerder. Die bewindvoerder komt bij u langs en krijgt van u een lijst met schuldeisers en eventuele overnamekandidaten mee. Met de kraag omhoog gaat de stille bewindvoerder dan langs bij die partijen. Daarvoor heeft hij drie weken de tijd.

Komt hij er uit, dan is het snel geregeld: u stapt weer naar de rechtbank, vraagt zelf het faillissement aan en een dag later is de doorstart geregeld. Zonder al die dure ouderen natuurlijk. Hatsjee, weg er mee! Weg met al die dure 40-plussers en lekker verder met goedkoop jong volk en uitzendkrachten.

Uitspraak

Maar het prepackfeestje is nu wel voorbij. Het Europese Hof heeft bepaald dat een prepack faillissement moet worden gezien als een bedrijfsvoortzetting, waarbij werknemers dezelfde rechten hebben als bij een gewone overname. Dus ook dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Gerben Kuitert
Volledig scherm
Gerben Kuitert © Carlo ter Ellen


Ook het College voor de Rechten van de Mens deed, in februari dit jaar, een uitspraak die ouderen bij faillissement verder beschermt. Dit na wat er gebeurde bij modeketen McGregor, die in 2016 omviel en een doorstart maakte. Al is de overheid hier zelf ook schuld. In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) staat namelijk dat medewerkers van het doorgestarte bedrijf alleen een vast contract mag worden aangeboden en dat ze hun dienstjaren van vóór het faillissement mogen 'meenemen'. Dit betekent dat die dienstjaren meewegen in een ontslagvergoeding bij een eventuele nieuwe sanering. Daarom mocht personeel dat langer dan zeven jaar bij McGregor werkte niet mee bij de doorstart.

Schadevergoeding

Maar het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat er bij McGregor sprake was van leeftijdsdiscriminatie. De maatregel trof namelijk vooral werknemers van 55 jaar en ouder. Ook in deze rechtszaak namen het vakbonden FNV en CNV het voortrouw. Gedupeerde oudere werknemers van McGregor kunnen nu vanachter de geraniums schadevergoeding eisen.

Stille bewindvoerder

Tot mijn verbazing meldde curator Wouter Jongepier, die betrokken is bij een groot faillissement van een Amsterdamse thuiszorginstelling, deze week in Het Financieele Dagblad dat hij vindt dat noodlijdende zorginstellingen een 'stille bewindvoerder' moeten kunnen benoemen: 'Een faillissement leidt tot grote onrust onder personeel, patiënten en leveranciers. Een instelling implodeert op het moment dat dit in de publiciteit komt.'

Jongepier kreeg bijval van curator Jacques Daniëls uit Goor, die het faillissement van de Twentse thuiszorgorganisatie TSN afhandelde. Over de negatieve bijwerkingen van het prepack faillissement hoor je de heren niet. Alsof het belang van leveranciers niet telt. Die kunnen bij het alternatief voor prepack - dat is surseance van betaling - tenminste nog hun spullen terughalen. Om nog maar te zwijgen van de ouderen, die bij een voorgekookt faillissement eenvoudig gedumpt kunnen worden.

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs