Journalist Gerben Kuitert
Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

Prijzencircus: wie nooit wat won, is een beetje sneu

De Nederlandse zakenwereld is dol op het uitdelen van prijzen. In veel branches heeft men namelijk ontdekt dat het instellen van een prijs de kortste weg is naar gratis publiciteit. Wat in 1901 begon met de Nobel-prijzen, is verworden tot een prijzencircus waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. Gezien de tsunami aan awards en prijzen, ben je als ondernemer welhaast een beetje sneu als je nog nooit wat won.

Vage prijzen
Want iedere zichzelf respecterende brancheorganisatie en belangenvereniging heeft tegenwoordig z’n eigen prijs. Zo waren er dit jaar 46 Keurslagers genomineerd voor de eretitel Slager met Ster, vier bedrijven kregen een nominatie voor de Prijs van het Veiligste Magazijn, zes voor de Vitaal en Gezond Werk Prijs en 30 bedrijven werden geselecteerd voor de prijs van Speelgoed van het jaar. Het eerste wat genomineerden doorgaans doen, is een persbericht naar de media sturen. Zo komen er dagelijks op onze redactie berichten binnen van genomineerden voor allerhande vage en minder vage ondernemersprijzen.

Tientallen verkiezingen
Zo mochten we recent persberichten ontvangen van minstens de helft van de achttien bedrijven in deze regio die waren genomineerd voor Gouden Gazelle van het Financieele Dagblad. Uiteindelijk won er maar één van de achttien: expediteur ATB Group in Enschede. Gisteravond was de verkiezing van de Twentse zakenman, zakenvrouw en Start-up van het jaar. En dan hebben we ook nog de nominaties voor, dan wel verkiezing van: de High Growth Award (Rabobank), Jan Terlouw Innovatieprijs, Deloitte Fast 50, Van den Kroonenbergprijs (UT), Young Technology Award (Kennispark), Rabo Innovatie Award, WTC Twente Export Award, de Succes Award, Enterpeneur of the Year, Familiebedrijven Award, Innovatietop 100 (MKB Nederland), Saxion Ondernemers Award, Hospitality & Style Award, Rode Loper van Twente (Twentse netwerkorganisaties), Twentse Vastgoedprijs, Café top 100 en de Beste Werkgevers Award.

Selectief
Bent u er nog? Dan verdient u een prijs! We zetten het alleen niet meer allemaal in de krant of onze website, want we worden er hoorndol van. Temeer omdat dezelfde bedrijven ook nog vaak opduiken bij verschillende verkiezingen. We hebben daarom afgesproken dat we selectiever omgaan met het melden van nominaties. We moeten alleen nog beslissen welke verkiezingen wij zelf nomineren voor een vermelding in onze kolommen en welke niet langer. Mooie klus voor de jury.

Gerben Kuitert

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs