Journalist Gerben Kuitert
Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

Vreemd dat ‘vreemden’ Twente Technologybase moeten realiseren

Twente krijgt er een ‘topteam’ en een ‘kwaliteitsteam’ bij. Daarmee worden niet FC Twente en Heracles bedoeld, maar dat had u al begrepen. Het ‘topteam’ en het ‘kwaliteitsteam’ gaan er samen voor zorgen dat de luchthaven Twente wordt omgetoverd tot technologiebasis. Tot een bedrijventerrein waar zich ondernemingen gaan vestigen die zich bezig houden met de productie van hoogwaardige materialen en systemen

Het topteam gaat de nieuwe bedrijven naar Twente halen - dat is althans de bedoeling - en het kwaliteitsteam gaat ervoor zorgen dat het er in ruimtelijk opzicht allemaal top gaat uitzien op de luchthaven. Dat mag wat kosten. De eigenaren van de luchthaven, Enschede en de provincie Overijssel, trekken er de komende drie jaar 1,2 miljoen euro voor uit om de teamleden te betalen.

Weinig vertrouwen in eigen mensen

De onlangs vertrokken burgemeester Peter den Oudsten van Enschede en Commissaris van de koning Ank Bijleveld kwamen met het plan voor het topteam op de proppen. Ze hadden er kennelijk onvoldoende vertrouwen in dat hun eigen Enschedese en provinciale bestuurders en ambtenaren deze exercitie zelf tot een goed einde zouden kunnen brengen. Scherp gesteld speldden Den Oudsten en Bijleveld hun eigen mensen een brevet van onvermogen op, maar die vonden dat kennelijk prima. Ook in de provinciale en lokale politiek werd nauwelijks gesputterd over het invliegen van ‘toppers’ van elders.

Moet ‘topper’ Veenman straks onderhandelen met oud-collega De Vries?

De eerste topper is geland: Aad Veenman uit Bleiswijk. Zijn cv is onberispelijk. Veenman was directeur bij Stork en bij de NS. En hij was van 1997 tot 2009 (president-)commissaris bij Kon. TenCate. Laat TenCate nu net te kennen hebben gegeven wel oren te hebben naar de bouw van een composietenfabriek op Technologybase Twente. Als launching customer zal TenCate daarbij ongetwijfeld zeer gunstige voorwaarden bedingen. Het is bij dit soort projecten bijvoorbeeld gebruikelijk dat het eerste schaap dat over de dam gaat, de bouwgrond tegen een boterzachte prijs verwerft. Daar moet Veenman dan over onderhandelen met TenCate-topman Loek de Vries. Is dat handig? Ik weet niet hoe de verhouding tussen de heren nu is. Als ‘baas’ van De Vries torpedeerde Veenman rond de eeuwwisseling een vijandig bod van De Vries op Gamma Holding. Maar Veenman hield De Vries uit de wind toen die problemen kreeg met de fiscus. Is dit alles een goede start voor Technologybase Twente? Ik weet het niet. Maar gezien het gezamenlijke verleden van betrokkenen, was ik zelf liever met een schone lei begonnen.

Gerben Kuitert, redacteur economie.

  1. Blog | Ledenvereniging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Blog | Ledenvere­ni­ging FC Twente moet niet te snel tevreden zijn

    Er moesten stoelen worden aangesleept, maandagavond. De opkomst bij de eerste vergadering van de Ledenvereniging FC Twente '65 overtrof met bijna 500 aanwezigen de verwachting. Maar het totale ledental van 4.420 is op zich nog steeds teleurstellend, ook al bestaat de ledenvereniging nog maar drie maanden. Eindelijk krijgen de fans en sponsors bij FC Twente via het lidmaatschap van de ledenvereniging (contributie 19,65 euro per jaar) inspraak bij 'hun' club en dan is de reactie van de achterban zo laks...
  2. Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    Nú is het moment voor FC Twente om echt een volksclub te worden

    De gemeente Enschede redt FC Twente. Die conclusie mogen we, met enig voorbehoud, wel trekken na de vergadering van de stedelijke commissie, maandagavond. Het was een bijzondere bijeenkomst in de raadszaal van het Enschedese stadhuis. Als politici over voetbal en de financiering van clubs gaan praten, wordt het doorgaans al snel amusant. Omdat het gros er de ballen van snapt hoe 'het wereldje' in elkaar zit. Bovendien gaven enkele raadsleden er blijk van het verschil tussen subsidie, lening en garantstelling niet goed te weten.

Blogs